HMD Global lanceert nieuwe Nokia-smartphones met 5G, budgetprijzen

HMD Global’s nieuwe Nokia X20-smartphone.

Ryan Browne | CNBC

LONDEN – Het bedrijf achter het mobiele merk Nokia heeft donderdag zijn smartphone-line-up vernieuwd met een hele reeks nieuwe budgetmodellen, omdat het worstelt om te concurreren met gevestigde spelers zoals Samsung en Apple.

De Finse start-up HMD Global heeft de licentie om Nokia-handsets te ontwerpen en te verkopen sinds het in 2016 de mobiele telefoondivisie van de telecomgroep van Microsoft kocht. Sindsdien heeft het bedrijf verschillende smartphones en ‘domme telefoons’ uitgebracht – inclusief vernieuwde versies van nostalgische apparaten zoals de 8110 “bananentelefoon” en 2720 klaptelefoon.

Donderdag maakte het bedrijf zes nieuwe smartphones bekend. Ze zijn onderverdeeld in drie verschillende series: X, die qua prijs en specificaties bovenaan staat; G, die iets goedkoper is dan X; en C, de goedkoopste van het stel. De prijzen beginnen bij 75 euro ($ 89) voor de Nokia C10, terwijl de Nokia X20 het meest opvallende apparaat van alle zes is, met een verkoopprijs van 349 euro, of ongeveer $ 415.

Voor die prijs krijg je een 6,67 inch scherm, vier camera’s achterop met een 64 megapixel hoofdlens en de mogelijkheid om verbinding te maken met supersnel 5G-internet. De X20 en de goedkopere X10, geprijsd op 309 euro, worden beide aangedreven door Qualcomm’s Snapdragon 480 5G-chipset, draaien op het Android-besturingssysteem van Google en worden geleverd met drie jaar beveiligingsupdates, evenals een garantie van drie jaar – een jaar meer dan die aangeboden door de G- en C-serie.

De X20 heeft ook een “dual sight” -functie waarmee je twee camera’s van de telefoon tegelijkertijd kunt gebruiken om vanuit een opname verschillende hoeken vast te leggen.

Met behulp van de dual sight camera-functie op de Nokia X20.

Ryan Browne | CNBC

Om duurzaamheidsredenen zal er geen oplader in de doos zitten, maar in plaats daarvan een volledig composteerbare doos. De telefoon zal volgende maand in Europa worden verzonden, terwijl de beschikbaarheid in de VS nog moet worden onthuld.

Hevige competitie

Nokia heeft moeite om aanzienlijke grip te krijgen op de smartphonemarkt, vanwege de felle concurrentie van Apple, Samsung en Chinese spelers zoals Huawei en Xiaomi. Dit is een probleem waar hardnekkige fabrikanten zoals Sony en LG mee te maken hebben. De laatste, ooit een Android-topmerk, zei eerder deze week de smartphonemarkt te verlaten.

“Ik denk dat het erg moeilijk zal blijven voor (Nokia) om te kunnen concurreren in de hoogste portefeuilles op de markt – daarom richten ze zich nu op lagere prijsklassen,” Francisco Jeronimo, associate vice-president voor Europese apparaten bij marktonderzoek firma IDC, vertelde CNBC.

“Aan de andere kant hebben ze behoorlijk hard gewerkt om de B2B-markt (business-to-business) te penetreren, wat een heel goede kans voor hen is omdat er niet veel spelers zijn die een aantrekkelijk portfolio bieden.”

Volgens gegevens van IDC namen Nokia-smartphones vorig jaar slechts 0,6% van de markt voor hun rekening en verscheepten ze minder handsets dan LG en China’s Honor. HMD heeft het echter goed gedaan in featurephones – ook bekend als “domme telefoons” – met een marktaandeel van 16% in 2020.

HMD hoopt uit te breiden naar zakelijke verkoop en nieuwe diensten om andere bronnen van inkomsten te vinden. Het bedrijf, dat financieel wordt ondersteund door Nokia, Google en andere grote investeerders, lanceerde vorig jaar een simkaart met wereldwijde dataroaming genaamd HMD Connect. Het slaagde erin om break-even te draaien nadat het prioriteit had gegeven aan online verkoop in de coronavirus-pandemie.

HMD lanceert ook een nieuw mobiel netwerk in het VK, HMD Mobile genaamd. Het zal opereren als een mobiele virtuele netwerkoperator of MVNO, wat betekent dat het afhankelijk is van de netwerkinfrastructuur van een ander telecombedrijf. Bundels beginnen vanaf £ 6,50 ($ 9) per maand. Het zal niet meteen starten met 5G, maar het bedrijf zei dat het eraan werkt om de service “5G ready” te maken.

Plaats een reactie