FINANCIEEL.com

Hittegolf in Italië ziet temperaturen in de buurt van een Europees record

Hittegolf in Italië ziet temperaturen in de buurt van een Europees record

Een vrouw kijkt naar de rook van een natuurbrand op 17 juli 2023, zo’n 50 km ten zuidoosten van het centrum van Athene.

Spyros Bakalis | Afp |

Een niet-aflatende hittegolf die zich uitstrekt over Zuid-Europa zal naar verwachting dinsdag de temperaturen dicht bij een record brengen, waarbij hulpverleners in Spanje, Griekenland en de Zwitserse Alpen strijden om bosbranden te bedwingen.

Italië, Spanje en Griekenland zullen allemaal het kwik boven de 40 graden Celsius (104 Fahrenheit) zien schieten als een tweede hittegolf van de zomer de regio overspoelt. De nieuwe hittegolf heet ‘Charon’, een verwijzing naar de veerman in de Griekse mythologie die zielen naar de onderwereld vervoert.

Na de vorige “Cerberus”-hittegolf blijft Italië in de greep van verzengende hitte. Volgens de Italiaanse weernieuwsdienst Meteo.it kunnen de temperaturen op Sardinië en Sicilië dinsdag pieken rond de 46 graden Celsius.

De hoogst gemeten temperatuur ooit gemeten in Europa is naar schatting 48,8 graden Celsius, gemeten in de buurt van de oude stad Syracuse aan de kust van Sicilië in augustus 2021.

De Wereld Meteorologische Organisatie gelooft dat dit record de komende dagen kan worden verbroken, aangezien de hittegolf naar verwachting zal intensiveren.

Het komt kort nadat de planeet de warmste dag registreerde sinds de records eerder deze maand voor de derde keer in slechts vier dagen begonnen, terwijl zowel de VS als China de temperaturen de afgelopen dagen tot boven de 50 graden Celsius zagen stijgen.

Voetgangers lopen op 17 juli 2023 tijdens een hittegolf in Italië onder een bord van een apotheek door dat de huidige buitentemperatuur aangeeft in de buurt van de Scalinata di Trinita dei Monti (Spaanse Trappen) in Rome.

Tiziana Fabi | Afp |

Klimaatwetenschappers zeggen dat de recente golf van wereldwijde hitterecords de toenemende urgentie onderstreept om de uitstoot van broeikasgassen zo snel en zo diep mogelijk terug te dringen.

Onderzoekers zeggen dat de klimaatcrisis de kans op hittegolven zoals die momenteel in heel Europa sterk vergroot.

“De bel van hete lucht die boven Zuid-Europa is opgeblazen, heeft Italië en omliggende landen in een gigantische pizzaoven veranderd”, zegt Hannah Cloke, een professor aan de Universiteit van Reading, VK, die onderzoek doet naar natuurlijke gevaren.

“De hete lucht die vanuit Afrika naar binnen is geduwd, blijft nu op zijn plaats, met vaste hogedrukomstandigheden, wat betekent dat de hitte in de warme zee, het land en de lucht blijft toenemen”, voegde ze eraan toe.

“Stijging van de zeespiegel, smeltend ijs, extreme hittegolven, hevige regenval, bosbranden, droogte en overstromingen komen tegelijkertijd in veel delen van de wereld voor”, zei Cloke. “Tijdens eerdere hittegolven, zoals de hete zomer van 1976 in Groot-Brittannië, hadden andere delen van de wereld een relatief koel jaar. Door de extreme weersomstandigheden van vandaag wordt alles in toenemende mate overal tegelijk weggegooid.”

Bosbranden

Italiaanse beleidsmakers hebben dinsdag rode waarschuwingen voor warm weer afgegeven voor 20 steden in het hele land. De rode waarschuwingen betekenen dat zelfs gezonde mensen gevaar kunnen lopen door de extreme weersomstandigheden.

In Spanje, het staatsweerbureau gewaarschuwd van extreem gevaar, met temperaturen die naar verwachting 44 graden Celsius kunnen bereiken in gebieden zoals Mallorca, Aragon en Catalonië.

Het komt omdat bosbranden onbeheersbaar blijven op het Canarische eiland La Palma, waar meer dan 4.000 mensen in het weekend werden geëvacueerd.

Op 17 juli 2023 woedt er een bosbrand bij de huizen in de nederzetting Irini, nabij de badplaats Loutraki, zo’n 80 kilometer ten oosten van Athene.

Valerie Gache | Afp |

Twee bosbranden woedden maandag door kustplaatsen in de buurt van de Griekse hoofdstad Athene. De vlammen, aangewakkerd door harde wind, braken uit in het dorp Kouvaras en dwongen bewoners hun huizen te ontvluchten.

In Zwitserland beval de politie ondertussen de evacuatie van verschillende bergdorpen toen een bosbrand zich uitbreidde. Ongeveer 150 brandweerlieden waren bezig de brand te blussen, terwijl een onderzoek gaande was naar de oorzaak.

“Dit is nog maar het begin. Dit is wat het klimaatsysteem kan doen bij slechts 1,2 graden [Celsius] opwarming”, zegt Simon Lewis, professor Global Change Science aan het University College London.

“Het huidige beleid wereldwijd zorgt ervoor dat we 2,7 graden halen [Celsius] opwarming tegen 2100. Dat is echt angstaanjagend”, voegde hij eraan toe.

Lewis citeerde vorig jaar een belangrijk VN-rapport van ’s werelds meest vooraanstaande klimaatwetenschappers, waarin werd gewaarschuwd dat een vertraging in gecoördineerde wereldwijde actie “een kort en snel sluitend venster zal missen om een ​​leefbare toekomst veilig te stellen”.

Het rapport, waarin de impact van de klimaatcrisis op de natuur en mensen over de hele wereld werd onderzocht, riep op tot diepe, snelle en aanhoudende verlagingen van de uitstoot van broeikasgassen om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert