FINANCIEEL.com

Hier ziet u hoeveel WeWork-oprichter Adam Neumann kreeg voordat hij failliet ging

Hier ziet u hoeveel WeWork-oprichter Adam Neumann kreeg voordat hij failliet ging

Adam Neumann, mede-oprichter en voormalig CEO van WeWork.

Michaël Nagel | Bloomberg |

De duizelingwekkende opkomst en langdurige val van WeWork in de faillissementsbescherming van Chapter 11 draaide maandag grotendeels om één man: Adam Neumann.

De voormalige CEO van WeWork richtte het bedrijf in 2010 op en creëerde grotendeels door de kracht van zijn persoonlijkheid een vastgoedmoloch die op het hoogtepunt van januari 2019 47 miljard dollar waard was. Tegen de tijd dat het faillissementsbescherming aanvroeg, was WeWork slechts $ 45 miljoen waard.

“Als mede-oprichter van WeWork, die tien jaar lang het bedrijf heeft opgebouwd met een geweldig team van missiegedreven mensen, is de verwachte faillissementsaanvraag van het bedrijf teleurstellend”, zei Neumann in een verklaring aan CNBC. “Het is voor mij een uitdaging geweest om sinds 2019 vanaf de zijlijn toe te kijken terwijl WeWork er niet in is geslaagd te profiteren van een product dat vandaag de dag relevanter is dan ooit tevoren. Ik geloof dat een reorganisatie, met de juiste strategie en het juiste team, WeWork in staat zal stellen om met succes tevoorschijn komen.”

Neumann trad in september 2019 terug als CEO nadat critici twijfelachtige handelingen met zichzelf hadden opgemerkt in de beursintroductieaanvraag van het bedrijf, zoals de verkoop van het handelsmerk voor het woord ‘We’ voor $ 6 miljoen aan aandelen (die hij later zou teruggeven). Rapporten rond dezelfde tijd beschreven een onorthodoxe managementstijl en een harde feestomgeving bij het bedrijf. Het bedrijf trok zijn beursintroductie onder toezicht terug, wat investeerders frustreerde die op buitensporige rendementen hadden gehoopt.

In tegenstelling tot veel oprichters die hun vermogen naast het fortuin van hun bedrijf hebben zien verdampen, blijft de 44-jarige Neumann waarschijnlijk een rijke man.

Een aanzienlijk deel van die rijkdom werd vergaard nadat Neumann uit het bedrijf stapte, toen het zich opnieuw aanmeldde voor een openbare aanbieding, dit keer via een speciaal acquisitiebedrijf.

Als onderdeel van dat SPAC-proces betaalde SoftBank Neumann naar verluidt 480 miljoen dollar voor de helft van zijn resterende belang in WeWork in 2021. De investeringsgigant had aanvankelijk geprobeerd zich terug te trekken uit de overname van het volledige belang van Neumann, ter waarde van 1 miljard dollar, wat aanleiding gaf tot een rechtszaak van de voormalige CEO.

Neumann zou naar verluidt ook nog eens $185 miljoen hebben geïnd als onderdeel van een niet-concurrentiebeding en nog eens $106 miljoen als onderdeel van een schikking. In totaal zou Neumann, ondanks dat hij jaren eerder uit zijn managementrol werd verwijderd, naar verluidt alleen al uit het SPAC-proces van 2021 ongeveer $ 770 miljoen aan contanten hebben verzameld.

Neumann behield ook nog steeds een belang in het bedrijf ter waarde van ongeveer $ 722 miljoen toen WeWork in 2021 debuteerde, meldde Bloomberg. Na de faillissementsaanvraag zijn die aandelen waardeloos, hoewel niet bekend is hoeveel hij er nog heeft.

Terwijl de marktkapitalisatie van het bedrijf daalde, begon Neumann aan een andere vastgoedtechnologie-onderneming, genaamd Flow. Het bedrijf, gewaardeerd op 1 miljard dollar en voorzien van een cheque van 350 miljoen dollar van durfkapitaalbedrijf Andreesen Horowitz, beloofde de ongelijkheid op de huurwoningmarkt op te lossen door een gemeenschapsgevoel te creëren en huurders te helpen eigen vermogen in hun huizen op te bouwen.

Flow heeft naar verluidt een portfolio van 3.000 eenheden opgebouwd in grote stedelijke gebieden, waarbij Neumann de aanpak van het bedrijf omschrijft als een ‘technologie eerst’-onderneming. Oppervlakkig gezien lijkt het een voortzetting te zijn van Neumanns aanpak met WeWork, aangepast voor de residentiële markt, met de mogelijkheid van een financiële dienstverleningstak. Op de website van Flow ontbreken verdere details, hoewel het bedrijf voor verschillende functies in de VS mensen aan het werven is

In een optreden op CNBC in oktober benadrukte Neumann hoe zijn opvoeding zijn zakelijke ondernemingen vormgaf. “Het WeWork-traject was geweldig”, aldus Neumann.

“Flow is weer een herhaling van hetzelfde verhaal, namelijk: wanneer mensen in gemeenschap leven, wanneer mensen samenleven, wanneer mensen duidelijk meningsverschillen hebben,” vervolgde Neumann, “is er altijd een gemeenschappelijke basis.”

Fmr WeWork CEO Adam Neumann over nieuwste onderneming 'Flow': De behoefte aan community is nog nooit zo groot geweest

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert