Hier leest u hoe olieopslag werkt en waarom capaciteit belangrijk is

By admin

Op 21 april 2020 in Houston, Texas, rijdt een vrachtwagen langs een olieopslag naast de olieraffinaderij Phillip 66.

MARK FELIX | AFP | AFP via Getty Images

Een ongekende ineenstorting van de Amerikaanse olieprijzen heeft de deelnemers aan de energiemarkt ertoe gebracht na te denken over de moeilijkheid en de kosten van de opslag van ruwe olie.

In een tijd waarin de coronaviruscrisis de wereldwijde vraag blijft drukken, is de wereld overspoeld met olie en raakt de plaats snel op.

Het resulteerde in het contract van mei voor de Amerikaanse West Texas Intermediate-futures die voor het eerst op maandag in negatief gebied terechtkwamen. Opmerkelijk genoeg betekende dit dat handelaren effectief moesten betalen om olie uit handen te krijgen.

Het WTI-contract van mei, dat dinsdag afliep, kwam neer op $ 10,01 per vat. Het was tijdens de vorige sessie met een korting van $ 37,63 gesloten.

Er werd gedacht dat de wilde schommelingen in het mei-contract voor WTI deze week waren overdreven door de naderende afloop, waardoor velen zich zorgen maakten dat de situatie zich zou kunnen herhalen wanneer het contract in juni volgende maand afloopt.

Het contract voor de levering van WTI in juni werd woensdagochtend verhandeld tegen $ 10,85, een daling van meer dan 6%. Het was in de vorige sessie met meer dan 40% gedaald.

Ondertussen stond de internationale benchmark Brent-ruwe olie op 17,01 dollar, bijna 12% lager.

Waarom is olieopslag zo belangrijk?

Een wereldwijde crisis op het gebied van de volksgezondheid heeft ertoe geleid dat landen over de hele wereld effectief hebben moeten sluiten, waarbij veel regeringen beperkende maatregelen hebben opgelegd aan het dagelijkse leven van miljarden mensen in een poging de verspreiding van het coronavirus te vertragen.

Het heeft een extreme vraagschok veroorzaakt in de energiemarkten, waarbij opslagruimte – zowel onshore als offshore – snel vol raakt.

In de Verenigde Staten wordt aangenomen dat de situatie bijzonder acuut is, met opslagfaciliteiten op het belangrijkste afleverpunt van het land in Cushing, Oklahoma, dat naar verwachting binnen enkele weken vol zal zijn.

Volgens analisten van Goldman Sachs was de opslaghub van Cushing op 17 april voor 77% gevuld, waarbij de laatste twee weken durende builds ‘wezen op een voorraad in de eerste week van mei’.

Kortom, Amerikaanse oliefutures plaatsten maandag hun grootste eendaagse uitverkoop ooit als gevolg van een overaanbod van markttestende opslagcapaciteit, aldus analisten van Goldman.

Zullen bedrijven overwegen om putten te sluiten?

President Donald Trump zei maandag dat hij het vooruitzicht zou overwegen om binnenkomende Saoedi-Arabische ruwe olie-transporten te voorkomen in een poging de druk op Amerikaanse schalieproducenten te verminderen.

Trump bevestigde ook zijn voornemen om de noodopslag van aardolie in het land bij te vullen.

Nu veel olietanks vol raken, is het Amerikaanse ministerie van Energie momenteel bezig met het leasen van enkele van de 77 miljoen vaten beschikbare olieruimte in de Strategic Petroleum Reserve, meldde Reuters dinsdag.

Een pijpleiding bij de Federal Strategic Petroleum Reserve in Beaumont, Texas.

Joe Raedle | Getty Images

De regering-Trump had aanvankelijk de ruwe olie willen kopen, maar het Congres heeft de financiering nog niet goedgekeurd.

In ieder geval, als de opslagtanks vol zijn en het niet mogelijk is om ruwe olie op drijvende tankers op zee op te slaan, verwachten analisten dat producenten beginnen met het sluiten van putten – een proces dat reservoirs fysiek kan beschadigen en het vooruitzicht van toekomstige productie kan bedreigen.

Zou WTI at Cushing kunnen ophouden te bestaan?

Dergelijke ongekende prijsacties hebben enkele “serieuze vragen” opgeworpen “, zei Tamas Varga, senior analist bij PVM Oil Associates, in een onderzoeksnota die dinsdag is gepubliceerd.

Onder hen dacht Varga na: wijst de prijs op een gebroken Amerikaanse fysieke markt? Houdt WTI at Cushing op te bestaan ​​als de belangrijkste prijsmarkt? En was het bloedbad eenmalig of bestaat de kans dat het contract van juni de rol van de aflopende frontmaand overneemt?

‘Je kunt alleen de antwoorden raden,’ gaf hij toe.

Brent wordt geprijsd op een eiland in de Noordzee op ongeveer 500 meter van het water, waar tankeropslag toegankelijk is. WTI daarentegen is ingesloten en ligt op 800 km van water.

‘Dit illustreert een belangrijk punt’, zeiden analisten van Goldman Sachs eerder deze maand. Ze voerden aan dat cruises op het water waarschijnlijk “beter gepositioneerd” zouden zijn dan niet aan zee grenzende prijsklassen, zoals ruwe olie in de Verenigde Staten, Canada en Rusland, omdat ze relatief gemakkelijk toegang hadden tot de tankopslag.

Olietraders zoeken naar alternatieve opslagmogelijkheden voor ruwe olie, zowel op het land als op zee, meldde Reuters vrijdag, daarbij verwijzend naar niet nader genoemde scheepvaartbronnen, met een geschat record van 160 miljoen vaten olie die nu in drijvende opslag op schepen worden bewaard.

Nordic American Tanker, Scorpio Tankers en Teekay Tankers sloten dinsdag allemaal in positief gebied.