FINANCIEEL.com

Hier heeft de PIF van Saoedi-Arabië geïnvesteerd

Hier heeft de PIF van Saoedi-Arabië geïnvesteerd

PIF (Public Investment Fund) Managing Director Yasir bin Othman Al-Rumayyan woont het Russisch-Saoedische investeringsforum bij in het Ritz-Carlton Moscow Hotel.

Sergei Bobylev | TASS via Getty Images

Het soevereine vermogensfonds van Saoedi-Arabië, bekend als het Public Investment Fund of PIF, is een actieve speler op de Amerikaanse publieke en private markten.

In tegenstelling tot de meeste Amerikaanse fondsen is het niet verplicht om zijn belangen in een van deze markten op te splitsen. Maar een van de documenten die tijdens de recente PGA-LIV-fusiehoorzittingen werden onthuld, was een voorheen niet-gerapporteerde lijst van de belangrijkste openbare aandelenparticipaties van het staatsinvesteringsfonds, ter waarde van ongeveer $ 35,5 miljard. Uit dat rapport blijkt dat het een duidelijke reeks weddenschappen heeft gesloten op ervaringsaanbiedingen, variërend van gaming tot persoonlijk entertainment.

De lijst, die op 31 maart is bijgewerkt, toont een belang van $ 8,9 miljard in de elektrische autofabrikant Helder, goed voor ongeveer 25% van het aandelenbezit van PIF. PIF beheert ongeveer 60% van de uitstaande aandelen van Lucid op het moment van publicatie.

PIF’s op een na grootste belang, in Activision Blizzard, werd gewaardeerd op $ 3,3 miljard en bedroeg 9,1% van PIF’s openbare aandelenbezit. De aandelen van de gamemaker stegen dinsdag met meer dan 10% tijdens de middaghandel toen een rechter het verzoek van de Federal Trade Commission om een ​​gerechtelijk bevel om de deal van Microsoft om het bedrijf over te nemen, afsloeg.

In afnemende volgorde van grootte waren de op een na grootste bedrijfsbelangen van PIF binnen Elektronische kunst ($ 2,98 miljard, of 8,4% van de portefeuille), Uber ($ 2,3 miljard, of 8,4%), Neem twee software ($ 1,36 miljard, of 3,8%) en Leef natie ($ 880 miljoen of 2,5%).

Saoedi-Arabië heeft een bevoorrechte toegang genoten en grote aandacht van durfkapitaal- en private equity-firma’s, die erop gebrand zijn om de diepe zakken van het koninkrijk te activeren terwijl het zich onder leiding van kroonprins Mohammed bin Salman diversifieert van olie- en gasinvesteringen.

Hier is de volledige lijst:

— John Rosevear van CNBC heeft bijgedragen aan dit rapport.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert