FINANCIEEL.com

Het voorzichtige consumentenvertrouwen in China remt het herstel, zegt ADB

Het voorzichtige consumentenvertrouwen in China remt het herstel, zegt ADB

De vrees groeit dat de Chinese economie op de rand van deflatie staat, nadat weer een reeks teleurstellende economische gegevens van 17 juli meer bewijs leverden dat de stagnatie van het groeimomentum ernstiger zou kunnen uitvallen zonder meer zinvolle beleidsinterventie.

Xinhua Persbureau | Xinhua Persbureau |

Volgens Albert Park, hoofdeconoom bij de Asian Development Bank, is het voorzichtige consumentenvertrouwen in China een “demper” geweest voor het fragiele herstel.

Op maandag rapporteerde de op een na grootste economie ter wereld BBP-cijfers voor het tweede kwartaal die de verwachtingen grotendeels overtroffen.

De Chinese economie groeide in het kwartaal dat eindigde in juni met 6,3% ten opzichte van een jaar geleden, terwijl de detailhandelsverkopen in juni met 3,1% stegen.

“Wat we echt hopen is dat de Chinese consumenten en bedrijven het vertrouwen zullen herwinnen om meer uit te geven en meer te investeren”, vertelde Park woensdag aan CNBC’s “Squawk Box Asia”.

“We zien dat hun voorzichtigheid in dit opzicht echt een domper is die het trage herstel in China veroorzaakt.”

China staat voor meer uitdagingen bij het herstructureren van zijn economie: Goldman Sachs

Vorige maand verlaagde de People’s Bank of China voor het eerst in 10 maanden haar belangrijkste beleidsrente omdat het economisch herstel aan kracht bleef inboeten.

“De centrale bank heeft onlangs de rentetarieven verlaagd in een poging de economie te stimuleren, maar ze moeten voorzichtig zijn”, waarschuwde Park. “Ze zijn behoorlijk gedisciplineerd geweest in het proberen de economie af te bouwen, in termen van schuldniveaus.”

Maar hij voegde eraan toe dat het land na enkele jaren van pandemie nog steeds “zeer hoge schulden” heeft. China heeft eind vorig jaar zijn strenge Covid-beperkingen opgeheven.

Groei doelstellingen

ADB zei in zijn woensdag gepubliceerde vooruitzichten dat China dit jaar naar verwachting met 5% zal groeien – ongewijzigd ten opzichte van de prognoses van april.

“De groei van de productie-investeringen zal naar verwachting matigen in overeenstemming met de afnemende export, terwijl die van infrastructuurinvesteringen waarschijnlijk stabiel zal blijven”, zei de bank over China. “Monetair en fiscaal beleid zal het economisch herstel blijven ondersteunen, met name om de binnenlandse vraag te stimuleren.”

De bank verlaagde echter de economische groeiprognose voor volgend jaar voor ontwikkelend Azië, terwijl ze haar prognose voor 2023 handhaafde.

De verlaging door de ADB van zijn schatting voor 2024 van 4,8% naar 4,7% weerspiegelt een wereldwijde vooruitzichten die “gedimd worden door vertraagde effecten van renteverhogingen”. Maar de regio zal naar verwachting nog steeds met 4,8% groeien in 2023, ongewijzigd ten opzichte van de prognose van april, aldus de bank.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert