Het VK stelt het tweede schot van Pfizer / BioNTech uit: dit is wat we weten

Medisch personeel krijgt op 27 december 2020 het Pfizer-Biontech Covid-19 coronavirusvaccin in de Favoriten Clinic in Wenen, Oostenrijk, ter gelegenheid van de uitrol van het Pfizer-BioNTech Covid-19 coronavirus.

Georg Hochmuth | AFP | Getty-afbeeldingen

Het besluit van het VK om mensen de tweede dosis van een coronavirusvaccin uit te stellen, blijkt controversieel, waarbij experts, adviseurs en de vaccinproducenten allemaal meewegen in de strategie.

Groot-Brittannië was een van de eerste landen ter wereld die een massale vaccinatiecampagne tegen het coronavirus van start gingen, nadat het begin december het Covid-19-vaccin had goedgekeurd dat door Pfizer en BioNTech is ontwikkeld. Maandag deze week is het begonnen met het uitrollen van het vaccin van de Universiteit van Oxford en AstraZeneca, nadat het was goedgekeurd voor gebruik net voor het nieuwe jaar.

Omdat voor beide vaccins twee doses per persoon nodig zijn, zei de Britse regering aanvankelijk dat een tweede dosis drie of vier weken na de eerste dosis zou worden gegeven, afhankelijk van het vaccin dat werd gegeven en in overeenstemming met de doseringsregimes die in klinische onderzoeken zijn getest.

Het beveelt nu echter een onderbreking van maximaal 12 weken aan, in een poging om meer mensen een eerste dosis te geven – en enige eerste bescherming tegen Covid-19.

Vaccin maker zorgen

BioNTech en Pfizer hebben gereageerd op het besluit en zeggen dat er geen bewijs is dat hun vaccin tegen Covid-19 zal blijven beschermen als de tweede injectie meer dan 21 dagen na de eerste dosis wordt gegeven.

“De fase 3-studie van Pfizer en BioNTech voor het COVID-19-vaccin was bedoeld om de veiligheid en werkzaamheid van het vaccin te evalueren volgens een schema van 2 doses, gescheiden door 21 dagen. De veiligheid en werkzaamheid van het vaccin zijn niet geëvalueerd op basis van verschillende de meerderheid van de proefdeelnemers ontving de tweede dosis binnen het tijdsbestek dat in de onderzoeksopzet was gespecificeerd, “zeiden de bedrijven dinsdag in een verklaring aan CNBC.

“Hoewel gegevens uit de fase 3-studie aantoonden dat er al 12 dagen na de eerste dosis een gedeeltelijke bescherming tegen het vaccin is, zijn er geen gegevens om aan te tonen dat de bescherming na de eerste dosis na 21 dagen aanhoudt.”

De bedrijven zeiden dat het nu “van cruciaal belang was om toezicht te houden” op alternatieve doseringsschema’s.

Uit definitieve gegevensanalyse van de klinische onderzoeken van Pfizer / BioNTech bleek dat het vaccin voor 95% effectief was ter voorkoming van Covid-19 zeven dagen nadat de tweede dosis was gegeven.

Voor de kandidaat van de University of Oxford / AstraZeneca was de tussentijdse analyse van de resultaten van een laat stadium van het onderzoek iets genuanceerder met een anomalie in de vaccindoses die aan proefdeelnemers werden gegeven. In wezen bleek dat wanneer het vaccin in twee volledige doses werd gegeven, de werkzaamheid 62,1% was, maar wanneer sommige proefdeelnemers een halve dosis kregen, gevolgd door een volledige dosis, bleek dit te zijn en 90%. Bij beide doseringsregimes werden de twee injecties met een tussenperiode van een maand gegeven. AstraZeneca was niet onmiddellijk beschikbaar voor commentaar op de beslissing van het VK om de tweede dosis uit te stellen.

Redenen achter de beslissing

De beslissing om het doseringsvenster te verlengen komt omdat Britse ziekenhuizen worstelen met toenemende opnames. Het coronavirus draait amok in het VK met een nieuwe, meer overdraagbare stam van het virus die zich exponentieel verspreidt in Londen en het zuidoosten, en nu opduikt in andere delen van het land.

Tot op heden heeft het land meer dan 2,6 miljoen gevallen van coronavirus en meer dan 75.000 gerelateerde sterfgevallen geregistreerd, volgens gegevens die zijn verzameld door de Johns Hopkins University. Maandag registreerde het VK 58.784 nieuwe gevallen en heeft het nu zeven dagen op rij meer dan 50.000 nieuwe gevallen van coronavirus gemeld. Maandag kondigde de Britse premier Boris Johnson een derde landelijke lockdown voor Engeland aan.

Het is tegen deze grimmige achtergrond dat de Britse regulator van geneesmiddelen, de Joint Committee on Vaccination and Immunization en de vier Britse Chief Medical Officers zijn overeengekomen om de kloof tussen de eerste en tweede dosis vaccins te vertragen om ‘het grootste aantal mensen in de kortste tijd. “

Er zijn tekenen dat anderen Groot-Brittannië ook zouden kunnen volgen, waarbij het Duitse ministerie van Volksgezondheid nu het advies inwint van een onafhankelijke vaccinatiecommissie over het al dan niet volgen van de Britse dosisvertragingstactiek. Denemarken heeft naar verluidt al een uitstel van maximaal zes weken tussen de eerste en tweede injectie van het vaccin goedgekeurd.

‘Fijn gebalanceerd’

Tot nu toe zijn volgens de regering al meer dan een miljoen mensen in het VK ingeënt met het Pfizer / BioNTech-vaccin, en sommigen, zoals de allereerste ontvanger van dat vaccin buiten een klinische proef, hebben hun tweede dosis gekregen.

Maar nu krijgen duizenden anderen in de categorie met de hoogste prioriteit nu te horen dat ze tot 12 weken moeten wachten op hun tweede dosis.

De British Medical Association beschreef de stap als “buitengewoon oneerlijk” voor duizenden risicopatiënten in Engeland, maar de onafhankelijke Wetenschappelijke Adviesgroep voor Noodsituaties (SAGE) van het VK zei in een zondag gepubliceerde verklaring dat het een “zeer moeilijke en evenwichtige besluit.”

In antwoord op de zorgen van de BMA zei SAGE dat “we onder normale omstandigheden zouden pleiten voor voortzetting van de eerdere plannen om twee doses van het Pfizer-BioNTech-vaccin met een tussenpoos van 21 dagen toe te dienen. Dit zijn echter geen normale omstandigheden en er zijn andere belangrijke gezondheidsoverwegingen. “

Het VK geeft prioriteit aan het vaccineren van oudere bewoners in verzorgingshuizen, hun verzorgers, mensen ouder dan 80 jaar en eerstelijns gezondheidswerkers en maatschappelijk werkers.

Het land heeft vooraf 40 miljoen doses van het Pfizer / BioNTech-vaccin besteld, genoeg voor 20 miljoen mensen, en heeft een deal gesloten met AstraZeneca voor 100 miljoen doses, genoeg voor 50 miljoen personen. De bevolking van het VK is ongeveer 66 miljoen.

Plaats een reactie