Het VK onthult een reddingspakket van $ 1,6 miljard voor technische start-ups

By admin

Kanselier van de schatkist Rishi Sunak verlaat Downing Street 10 na het bijwonen van een kabinetsvergadering op 14 februari 2020.

Barcroft Media

De Britse regering heeft een ondersteuningspakket van £ 1,25 miljard ($ 1,6 miljard) aangekondigd om tech-startups te helpen de pandemie van het coronavirus te overleven.

Start-ups in het hele land schreeuwen om meer financiële steun nadat rivalen in Frankrijk en Duitsland toegang kregen tot fondsen van respectievelijk 4 miljard euro (4,4 miljard dollar) en 2 miljard euro.

Veel jonge technologiebedrijven zeggen dat ze geen toegang hebben gehad tot noodfondsen die zijn gereserveerd voor kleine bedrijven als criterium voor het toepassen van gesloten bedrijven zonder een geschiedenis van consistente winsten. Het is normaal dat door durfkapitaal ondersteunde technologiebedrijven voorrang geven aan groei boven winstgevendheid, met een plan om later geld te verdienen.

Het reddingsplan, dat maandag is onthuld door de Britse minister van Financiën Rishi Sunak, bestaat uit twee initiatieven. De eerste is een “Future Fund” -lening van £ 500 miljoen voor snelgroeiende start-ups, die in de eerste plaats is bedoeld voor startende startende ondernemingen in het land.

Door middel van de regeling, die loopt van mei tot september, zal de regering een initiële £ 250 miljoen vastleggen, terwijl de particuliere sector naar verwachting de andere helft zal uitmaken. De Schatkist zei dat het de omvang van het fonds in het oog zal houden.

Niet-beursgenoteerde Britse start-ups hebben recht op leningen van £ 125.000 tot £ 5 miljoen, waarbij particuliere investeerders de overheidsfinanciering matchen. Om in aanmerking te komen voor een Future Fund-lening, moeten start-ups de afgelopen vijf jaar ten minste £ 250.000 hebben opgehaald bij investeerders.

De leningen worden automatisch omgezet in eigen vermogen in de volgende financieringsronde van een start-up als de schuld niet is terugbetaald. Een aantal spraakmakende figuren in de Britse tech-industrie drongen aan op dit co-investeringsmodel.

“Onze start-ups en bedrijven die onderzoek en ontwikkeling stimuleren, zijn een van onze grote economische sterke punten en zullen onze groei uit de coronaviruscrisis helpen halen”, zei Sunak.

“Dit nieuwe, wereldwijd toonaangevende fonds zal betekenen dat ze toegang hebben tot het kapitaal dat ze nodig hebben in deze moeilijke tijd, en zorgen ervoor dat dynamische, snelgroeiende bedrijven in alle sectoren in staat zullen zijn om nieuwe ideeën te blijven creëren en welvaart te verspreiden.”

De resterende £ 750 miljoen is bestemd voor kleine en middelgrote bedrijven die zich richten op onderzoek en ontwikkeling. Het zal worden uitgegeven als leningen en subsidies door het Britse innovatiebureau Innovate UK. De eerste betalingen zullen naar verwachting medio mei plaatsvinden.

Dom Hallas, uitvoerend directeur van de Coalition for a Digital Economy, een lobbygroep voor technologie, zei dat het pakket “beginnende innovators zal helpen de crisis te overleven en daarna te gedijen”.

De onthulling van de noodfinancieringsovereenkomst komt nadat de CEO’s van enkele van de beste Britse technologiebedrijven, waaronder miljard dollar “eenhoorns” Deliveroo, Darktrace en Improbable, aan Sunak hebben geschreven en er bij de regering op aandrongen haar coronavirusmaatregelen voor start-ups uit te breiden.

Gesprekken voor een volgend pakket ter ondersteuning van technische start-ups in een later stadium zijn aan de gang.

Niet iedereen in de Britse technische gemeenschap is ervan overtuigd dat start-ups door de overheid moeten worden gered. Robin Klein, medeoprichter van LocalGlobe, zei onlangs dat een dergelijk fonds “het risico loopt het broodnodige kapitaal naar het verkeerde deel van de economie te leiden.”

Ondertussen dringen de campagnegroepen van de industrie in de hele EU er bij de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, op aan dat start-ups tijdens de crisis worden ondersteund.