FINANCIEEL.com

Het VK is nu de enige grote economie waar de inflatie nog steeds stijgt

Het VK is nu de enige grote economie waar de inflatie nog steeds stijgt

Volgens de OESO stegen de consumentenprijzen in het VK voor alle artikelen tot 7,8% in mei in vergelijking met het voorgaande jaar, een lichte stijging ten opzichte van de 7,8% in april.

Mike Kemp | In afbeeldingen |

LONDEN — Het VK is het enige land van de groep van zeven rijke landen waar de inflatie nog steeds stijgt, volgens gegevens van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

De in Parijs gevestigde organisatie zei dinsdag dat de inflatie op jaarbasis in de G7 in mei daalde tot 4,6%, tegen 5,4% in april, en het laagste niveau sinds september 2021 bereikte.

De neerwaartse trend werd in mei waargenomen in de meeste geavanceerde economieën, waarbij de inflatie op jaarbasis lager tikte in de VS, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië en Japan.

Groot-Brittannië bleek echter een uitbijter te zijn.

Volgens de OESO stegen de consumentenprijzen in het VK voor alle artikelen tot 7,9% in mei in vergelijking met het voorgaande jaar, een lichte stijging ten opzichte van de 7,8% in april.

Het komt doordat veel grote centrale banken beginnen te overwegen om een ​​einde te maken aan hun agressieve renteverhogingen nu de prijzen afkoelen, ook al blijft de inflatie hoog.

Vorige maand verhoogde de Bank of England de rente met 50 basispunten tot 5% groter groter dan velen hadden verwacht. De 13e opeenvolgende renteverhoging van de BOE brengt de basisrente naar het hoogste niveau sinds 2008.

De verhuizing, die de vrees voor een hypotheekramp verergerde, gemarkeerd een afwijking van andere grote centrale banken die renteverhogingen hebben kunnen vertragen of pauzeren.

Jaar-op-jaar inflatie in 33 OESO-landen, zoals gemeten aan de hand van de consumentenprijsindex, vertraagde aanzienlijk tot 6,5% in mei, een daling ten opzichte van 7,4% in april. Het betekent dat de totale inflatie in de OESO nu op het laagste niveau staat sinds december 2021.

Tussen april en mei is de inflatie volgens de OESO in alle waargenomen landen gedaald behalve in Nederland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk

In alle OESO-landen zei de groep dat de inflatie varieerde van minder dan 3% in Costa Rica, Griekenland en Denemarken tot meer dan 20% in Hongarije en Turkije.

De kerninflatie in de OESO, exclusief volatiele voedsel- en voedselprijzen, daalde in een veel trager tempo, maar zette een recente trend voort. Het bereikte 6,9% in mei, tegen 7,1% in april.

De energie-inflatie bleek in mei te zijn gedaald tot -5,1% in vergelijking met het voorgaande jaar, van 0,7% in april.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert