FINANCIEEL.com

Het Taiwanese conflict zal Japan, de Filippijnen en Zuid-Korea het hardst treffen: EIU

Het Taiwanese conflict zal Japan, de Filippijnen en Zuid-Korea het hardst treffen: EIU

Taiwanese tanks en gepantserde voertuigen worden ingezet tijdens een tweedaagse live-fire-oefening in september, te midden van toenemende bedreigingen vanuit China. Taipei ontvangt meer wapenverkopen en wapens uit de VS, terwijl het zijn banden met landen als Japan, het VK, Canada en India koestert, aangezien Peking belooft Taiwan te verenigen zonder de mogelijkheid van het gebruik van geweld uit te sluiten. (Photo by Ceng Shou Yi/NurPhoto via Getty Images)

Nurfoto | Nurfoto |

Volgens een rapport van de Economist Intelligence Unit zullen Japan, Zuid-Korea en de Filippijnen het hardst worden getroffen bij een conflict tussen Taiwan en China.

EIU definieert een conflict als een “volledig conflictscenario, met directe militaire deelname van China, Taiwan en de VS” en gebaseerd op het vermoeden van een escalatie door China.

Voor alle duidelijkheid: de EIU schat het risico van een directe Chinese militaire aanval op Taiwan in als “zeer onwaarschijnlijk”. Maar mocht het gebeuren, dan zullen de drie economieën “het meest kwetsbaar” zijn vanwege hun nabijheid van de Straat van Taiwan en de sterke handelsbetrekkingen met China, maar wat nog belangrijker is, omdat deze drie landen bondgenoten van de VS zijn.

China ziet het zelfbestuurde Taiwan als een afgescheiden provincie die herenigd moet worden met het vasteland. De Chinese president Xi Jinping heeft eerder gezegd dat China “zal streven naar het vooruitzicht van vreedzame hereniging”, maar “nooit zal beloven het gebruik van geweld op te geven”.

Taiwan ziet zichzelf als een soevereine staat en staat los van China, omdat het zichzelf heeft geregeerd sinds de nationalistische regering daar in 1949 van het vasteland vluchtte na een langdurige burgeroorlog. De spanningen tussen de regeringen van Taiwan en China zijn in de loop der jaren opgelopen en de bezoeken van hooggeplaatste Amerikaanse politici aan Taiwan hebben de woede van Peking gewekt.

Het rapport wees erop dat Japan, Zuid-Korea en de Filippijnen Amerikaanse bases herbergen, wat hun kwetsbaarheid voor een preventieve Chinese aanval benadrukt, mocht China ervoor kiezen om oorlog te voeren.

“We verwachten dat de deelname van de VS de regionale veiligheidsallianties van dat land zal activeren, met directe uitvoering
implicaties voor Australië, Japan, Nieuw-Zeeland, de Filippijnen en Zuid-Korea (evenals andere landen die Amerikaanse bases hosten, zoals Thailand en Singapore).

Woordvoerders van de Chinese ambassade in Singapore en het Taipei Representative Office in Singapore waren niet onmiddellijk beschikbaar toen CNBC contact opnam.

Er is geen 'verplichting' voor de VS om Taiwan te verdedigen als China binnenvalt: onderzoeksinstituut

De VS hebben geen wederzijds verdedigingsverdrag met Taiwan en zijn niet verplicht het eiland te verdedigen. In de Taiwan Relations Act van 1979 staat echter dat de VS “Taiwan de defensieartikelen en defensiediensten ter beschikking zullen stellen” die nodig kunnen zijn om “Taiwan in staat te stellen voldoende zelfverdedigingscapaciteiten te behouden”.

‘Ernstig blootgesteld’

De EIU noemde ook enkele “ernstig blootgestelde markten”: Australië, Maleisië, Thailand en Vietnam, evenals Hong Kong.

Met name voor Hongkong benadrukt de EIU dat het minder risico loopt door fysieke verwoesting dan door de gevolgen van waarschijnlijke economische, investerings- en financiële verboden voor China.

Hong Kong, een voormalige Britse kolonie, keerde in 1997 terug onder Chinese heerschappij. Het Aziatische financiële centrum wordt bestuurd volgens het principe “één land, twee systemen”, waardoor het meer autonomie heeft dan andere Chinese steden op het Chinese vasteland.

Het rapport zei dat in het geval van een conflict, en als er sancties worden toegepast op zowel China (en Hong Kong bij uitbreiding), dit zou leiden tot een uittocht van een aanzienlijk deel van de bevolking van de stad en kapitaalvlucht, evenals een sterke achteruitgang in inkomende kapitaalstromen.

Wat Australië, Maleisië, Thailand en Vietnam betreft, oordeelde de EIU dat de risico’s waarmee zij werden geconfronteerd voornamelijk te wijten zijn aan hun uitgebreide handelsbetrekkingen met China; hun afhankelijkheid van halfgeleiders uit Taiwan; en het belang van wereldwijde handelsstromen naar hun lokale economieën.

Bovendien zouden zowel Maleisië als Vietnam worden blootgesteld aan een mogelijk conflict met China als de vijandelijkheden tussen beide zijden van de Straat overslaan en een conflict in de Zuid-Chinese Zee veroorzaken. Maleisië en Vietnam hebben beide concurrerende claims met China in de betwiste waterweg.

Afzonderlijk oordeelde de EIU dat Australië ernstig zal worden blootgesteld als er een conflict uitbreekt, aangezien het land actiever betrokken is bij regionale veiligheidskwesties, wat suggereert dat het een directere rol zou kunnen spelen in elk conflict tussen beide zeestraten.

Bovendien duiden de deelname aan het AUKUS-pact en de inzet van oorlogsschepen in de Zuid-Chinese Zee op een “sterke interesse in het afschrikken (en bestraffen) van schendingen van de Aziatische veiligheidsstatus-quo”.

AUKUS is een veiligheidsalliantie waarbij Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten betrokken zijn, die de samenwerking op het gebied van inlichtingen en samenwerking op het gebied van geavanceerde capaciteiten tussen hen wil stimuleren.

Hoe de handelsrelatie tussen Australië en China stukliep

In eigen land heeft Australië ook “verzurende populaire en officiële percepties van China, wat genoeg binnenlands politiek momentum zou kunnen creëren voor het land om krachtig te reageren in het geval van een oorlog om Taiwan.”

Australië en China zijn verwikkeld in handelsspanningen sinds Canberra oproepen voor een internationaal onderzoek steunde naar hoe Peking omging met de pandemie van het coronavirus.

Taiwan en de wereldwijde chipsindustrie

Taiwan, de economie die centraal staat in dit alles, zal de zwaarste gevolgen ondervinden in het geval van een conflict tussen beide zijden van de Straat, met schokken die door de wereldwijde halfgeleiderindustrie zullen gaan.

The Economist schatte in maart dat Taiwan alleen al 60% van ’s werelds halfgeleiderchips produceert, en 90% van de meest geavanceerde chips.

De EIU zei dat een conflict de Taiwanese gieterijen zal afsnijden, en in het beste geval zullen lucht- en zeeverbindingen worden verstoord. In het slechtste geval zouden de faciliteiten voor het maken van chips in Taiwan volledig worden vernietigd.

In beide gevallen zal de impact zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts voelbaar zijn.

Producenten van geavanceerde apparatuur voor het maken van chips zullen hun goederen niet in de gieterijen van Taiwan kunnen krijgen, en afgewerkte chips uit Taiwan zullen niet kunnen worden geëxporteerd, wat gevolgen heeft voor klanten die afhankelijk zijn van deze afgewerkte chips voor hun producten, zoals smartphones en auto’s.

Andere markten zullen ook worden beïnvloed door een conflict over Taiwan.

Het EIU-rapport beoordeelde “blootstelling aan geïmporteerde Taiwanese chips” als een risico voor economieën in Azië, en ontdekte dat Japan de regio aanvoerde, met 47,6% van zijn totale chipimport uit Taiwan. Singapore en Maleisië maakten de top drie compleet, afhankelijk van Taiwanese chips voor respectievelijk 40,5% en 27,2% van hun totale chipimport.

De EIU erkende dat China zelf een belangrijke exporteur van halfgeleiders is, maar zei dat in het geval van een conflict tussen beide zeestraten het moeilijk zal zijn om op de Chinese markt in te kopen vanwege een verstoorde logistiek en waarschijnlijke verboden uit de VS en andere landen.

China zal Taiwan meer onder druk zetten als het niet stopt met 'provoceren': Ex-Chinese legerofficier

Hoewel er pogingen zijn gedaan om de productie van halfgeleiders te diversifiëren naar andere delen van Azië en de VS, denkt de EIU dat deze inspanningen waarschijnlijk “jaren zullen duren” en enorme sommen kapitaalinvesteringen vergen.

Dit betekent dat er voor bedrijven of beleidsmakers een beperkt onmiddellijk verhaal is in het geval Taiwanese productie verloren gaat.

Het belang van Taiwan in het mondiale handelslandschap zal waarschijnlijk niet snel veranderen, zei de EIU, en gezien het concurrentievermogen van Taiwan op het gebied van productie, logistiek en transportnetwerken, zal het huidige niveau van diversificatie bedrijven slechts “beperkte isolatie” bieden als er een conflict uitbreekt.

In het licht hiervan zullen “strategieën om zich voor te bereiden op een conflict in de Straat van Taiwan waarschijnlijk gericht moeten zijn op risicobeperking in plaats van regelrechte risicovermijding”, aldus de EIU.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert