FINANCIEEL.com

Het streven van Erdogan naar het EU-lidmaatschap van Turkije wordt met scepsis onthaald

Het streven van Erdogan naar het EU-lidmaatschap van Turkije wordt met scepsis onthaald

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Kenzo Tribouillard | Afp |

President Recep Tayyip Erdoğan hernieuwde de poging van zijn land om lid te worden van de Europese Unie, te midden van gekibbel over de toetreding van Zweden tot de NAVO, maar politieke experts zijn niet helemaal overtuigd van de doelstellingen van de Turkse leider.

Erdogan verraste maandag velen door het Zweedse bod om lid te worden van de NAVO te koppelen aan de toetreding van zijn land tot de EU. Hij zei dat Europese landen “de weg moeten vrijmaken” voor Turkije om zich bij het politieke blok aan te sluiten in ruil voor de goedkeuring door Ankara van Zweden om lid te worden van de militaire alliantie. Maar dit zijn twee totaal verschillende processen voor twee zeer verschillende instellingen.

“Ik was nogal verrast dat hij dit in verband bracht”, vertelde Maria Demertzis, senior fellow bij de in Brussel gevestigde denktank Bruegel, dinsdag aan CNBC. “Je werpt een visnet uit om te zien wat je kunt krijgen”, zei ze over Erdogans actie.

Turkije en de EU hebben door de jaren heen een moeilijke relatie gehad. Ankara diende in 1987 een aanvraag in om lid te worden van de EU, maar na verschillende hobbels op de weg liepen de gesprekken om lid te worden van de politieke groep in 2018 vast. “van het blok.

Een van de beleidswijzigingen die de EU woedend maakte, was een referendum in 2017 dat Erdogan meer uitvoerende bevoegdheden gaf.

“Hij heeft geld nodig”, vertelde een EU-functionaris, die vanwege de gevoelige aard van het onderwerp niet genoemd wilde worden, dinsdag aan CNBC, over waarom Erdogan deze kwestie nu opnieuw ter sprake bracht. “Al deze nieuwe vriendschap met het Westen. Hij is niet veranderd. Hij wil iets”, voegde dezelfde functionaris eraan toe.

Een woordvoerder van het Turkse vertegenwoordigingskantoor in Brussel was bij contact met CNBC niet direct bereikbaar voor commentaar.

Turkije ontvangt de Russische president Vladimir Poetin

In 2016 stemde de EU ermee in om 6 miljard euro ($ 6,5 miljard) in twee tranches uit te betalen aan Ankara om de grote toestroom van vluchtelingen op te vangen. De overeenkomst kwam tot stand nadat de EU een ongekend aantal vluchtelingen aan haar grenzen zag.

“De EU heeft een enorm probleem als Erdogan niet meewerkt”, zei Demertzis. “De EU is afhankelijk van Turkije om met migranten om te gaan.”

Het aantal vluchtelingen dat in 2023 de EU binnenkomt, ligt momenteel niet in de buurt van het niveau van 2015, op het hoogtepunt van de migratiecrisis in de regio. Met momenteel ongeveer 4 miljoen vluchtelingen in Turkije, hebben de wetgevers in Ankara echter nog steeds veel onderhandelingsmacht als het om Brussel gaat.

“Het is meer dan [money]”vertelde Özgür Ünlühisarcıklı, directeur van het Ankara-kantoor voor de denktank The German Marshall Fund, dinsdag aan CNBC.

“[Erdogan] verwacht een meer speciale relatie”, voegde hij eraan toe, verwijzend naar een mogelijk bezoek van de Franse president later dit jaar aan Turkije. Erdogan “moet meer van dit soort bezoeken meemaken”, zei Ünlühisarcıklı.

Wat kan de EU nog meer geven?

De Europese Commissie, de uitvoerende tak van de EU en de instelling die toezicht houdt op het toetredingsproces van landen tot het blok, zei maandag dat het aan Ankara is om het werk te doen dat nodig is om lid te worden van de politieke en economische groep.

“De Europese Unie heeft een zeer gestructureerd uitbreidingsproces en met een zeer, zeer duidelijke reeks stappen die moeten worden genomen door alle kandidaat-lidstaten en zelfs door degenen die kandidaat-lidstaat willen worden”, zei een woordvoerder van de commissie maandag tegen verslaggevers.

De Spaanse premier Pedro Sánchez slaat terug op kritiek op de defensie-uitgaven

“Het toetredingsproces voor elk kandidaat-land is gebaseerd op de verdiensten van elk land”, voegde dezelfde woordvoerder eraan toe.

Maar volgens Ünlühisarcıklı wil Erdogan misschien niet eens lidmaatschap van de EU. “Het gaat te ver”, omdat dit ervoor zou zorgen dat bepaalde ongewenste maatregelen in Turkije worden ingevoerd, zei hij.

Hij zei dat modernisering van de douane-unie en visumliberalisering aantrekkelijker zouden zijn voor Turkije. De eerste zou de handel met Europese landen ondersteunen en de tweede zou Turkse burgers in staat stellen gemakkelijker in de EU te reizen.

Het zal voor de EU echter moeilijk zijn om Turkije aanzienlijke voordelen te geven. Landen als Griekenland en Cyprus hebben bijvoorbeeld historische geschillen met Ankara. Het is ook moeilijk voor sommige EU-landen, vooral in de nasleep van de oorlog in Oekraïne, om Erdogan te vertrouwen gezien zijn banden met het Kremlin.

'We moeten meer uitgeven': Europese leiders wegen mee op defensie-uitgaven op het hele continent

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert