FINANCIEEL.com

Het Singaporese Temasek boekt een negatief jaarrendement in 2022

Het Singaporese Temasek boekt een negatief jaarrendement in 2022

Temasek Holdings boekte een daling van 5,07% in zijn eenjarige totale aandeelhoudersrendement in Singaporese dollars in het boekjaar dat eindigde op 31 maart 2023, volgens een dinsdag gepubliceerde verklaring. De netto portefeuillewaarde bedroeg S$ 382 miljard, vergeleken met S$ 403 miljard een jaar geleden. Dit was pas het vijfde negatieve totaalrendement voor aandeelhouders over een jaar sinds 2003.

Roslan Rahman | Afp |

De Singaporese staatsinvesteringsmaatschappij Temasek boekte zijn eerste jaarlijkse negatieve aandeelhoudersrendement sinds 2020, als gevolg van een uitdagend macro-economisch en geopolitiek klimaat.

Temasek boekte een daling van 5,07% in zijn eenjarige totale aandeelhoudersrendement in Singaporese dollars in het boekjaar dat eindigde op 31 maart, volgens een verklaring die dinsdag is vrijgegeven.

De netto portefeuillewaarde bedroeg $ 382 miljard Singaporese dollar ($ 284,77 miljard), vergeleken met S $ 403 miljard een jaar geleden. Dit was pas het vijfde negatieve totaalrendement voor aandeelhouders over een jaar sinds 2003.

“2022 was het afgelopen decennium het uitdagende jaar voor markten”, zegt Lim Boon Heng, voorzitter van Temasek Holdings in de verklaring. “Tegen een achtergrond van restrictief macrobeleid, lagere groei en een sterk gepolariseerde geopolitieke omgeving verandert de wereld snel.”

Toch steekt de daling van het jaarlijkse aandeelhoudersrendement van Temasek in 2022/23 relatief gunstig af bij het wereldwijde beursrendement.

De S&P 500 en MSCI Asia ex-Japan-benchmarks daalden elk met bijna 20% in 2022, geteisterd door aanhoudende inflatie ondanks meerdere renteverhogingen door centrale banken. Toenemende geopolitieke spanningen zoals de spanningen tussen de VS en China en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne hielpen niet.

De Singaporese staatsinvesteerder is geïnvesteerd in zowel publieke als private markten. Niet-beursgenoteerde activa maakten op 31 maart 53% van de portefeuille uit, wat een hoger rendement op beursgenoteerde activa opleverde. Het op de markt brengen van zijn niet-beursgenoteerde portefeuille zou S$ 18 miljard aan waardestijging opleveren, aldus het bedrijf.

Het totale aandeelhoudersrendement over drie jaar bedroeg 8%, terwijl het rendement over 10 jaar 6% bedroeg en over 20 jaar 9%.

Portefeuille aanpassingen

De samenloop van meerdere wereldwijde gebeurtenissen in het afgelopen jaar heeft de kapitaalkosten verhoogd en op de kapitaalstromen gewogen, aldus de Singaporese staatsinvesteerder.

“Het had ook een impact op het tempo van de energietransitie, in het licht van een grotere vraag naar energiezekerheid en veerkracht”, voegde het eraan toe.

Temasek zei dat zijn wereldwijde directe investeringen, met name in de technologie, gezondheidszorg en betalingsruimten, “een omkering van de winsten” zagen in de 12 maanden eindigend op 31 maart, aangezien de waarderingen daalden in de hogere renteomgeving.

Temasek zei dat het bijgevolg zijn investeringstempo in het afgelopen jaar vertraagde en een voorzichtige aanpak hanteerde naarmate de liquiditeit krapper werd. Het investeerde $ 23 miljard, terwijl het $ 20 miljard afstootte, wat resulteerde in een netto-investering van $ 3 miljard.

Toch zei Temasek dat het nieuwe investeringen heeft gedaan in het betalingsplatform Stripe en in IT-beveiligingsprovider Kaseya. Die investering maakte op zijn beurt de overname mogelijk van Datto, een leverancier van beveiligings- en cloudgebaseerde softwareoplossingen.

Temasek zei dat het zijn belang in Mastronardi, een in Canada gevestigd bedrijf dat in kassen geteelde verse producten teelt en distribueert, heeft vergroot.

De Singaporese staatsinvesteerder zei dat het zijn portefeuilleblootstelling aan financiële diensten heeft teruggebracht tot 21% in 2022/23 van 23% het jaar ervoor. Het verhoogde ook zijn blootstelling aan transport en industrie van 22% naar 23%. Deze twee sectoren zijn de grootste in de beleggingsportefeuille.

Investeringen in een vroeg stadium zijn beperkt tot 6% van de portefeuille, zei Temasek.

In november schreef Temasek zijn investering van $ 275 miljoen in de failliete cryptocurrency exchange FTX af. Vervolgens verlaagde het in mei de vergoeding voor het team dat zijn investering in de inmiddels failliete FTX-cryptocurrency-uitwisseling aanbeveelde, evenals voor het senior managementteam.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert