FINANCIEEL.com

Het schone imago van Singapore krijgt een deuk als de regering door schandalen wordt geschokt

Het schone imago van Singapore krijgt een deuk als de regering door schandalen wordt geschokt

SINGAPORE – SEPTEMBER 11: Premier en secretaris-generaal van de People’s Action Party (PAP), Lee Hsien Loong (L) en Dr. 2015 in Singapore.

Soehaimi Abdullah | Getty Images Nieuws |

SINGAPORE — Politieke schandalen zijn zeldzaam in Singapore. De stadstaat heeft lange tijd zijn zuivere regering en onvergankelijke imago aangeprezen om zijn positie als toonaangevend financieel centrum in Azië te versterken om buitenlandse investeerders aan te trekken.

Maar de Zuidoost-Aziatische natie is nu verwikkeld in een reeks spraakmakende incidenten die haar politieke elite hebben verstrikt.

Dit is de “ernstigste crisis” waarmee Singapore wordt geconfronteerd, aangezien de laatste gebeurtenissen “het vertrouwen van het publiek in de regering hebben en kunnen aantasten”, vertelde Eugene Tan, een universitair hoofddocent in de rechten aan de Singapore Management University, aan CNBC.

“De regerende partij ziet er nu kwetsbaar uit, zoals ze in de recente geschiedenis nooit heeft gedaan”, voegde hij eraan toe. “Het heeft nu een berg te beklimmen. Hoe het herstelt, zal er enorm toe doen.”

Dit zijn ernstige reputatieschade voor de PAP-regering, die er al lang trots op was dat ze regeerde met eerlijkheid, integriteit en rechtschapenheid.

Eugene Tan

universitair hoofddocent rechten, Singapore Management University

In de laatste klap verdiepte de politieke crisis zich na het plotselinge aftreden van twee wetgevers, waaronder de voorzitter van het parlementT, over een affaire deze week. Beiden waren lid van de regerende People’s Action Party, die Singapore sinds 1959 bestuurt.

De onthulling kwam slechts enkele dagen nadat de autoriteiten zeiden dat kabinetsminister S. Iswaran en een bedrijfsleider in Singapore betrokken waren bij een spraakmakend corruptieonderzoek door de anti-omzetorganisatie.

“Dit zijn ernstige reputatieschade voor de PAP-regering, die er lang trots op was geweest eerlijk, integer en eerlijk te regeren. Op zijn beurt wordt ook de reputatie en het aanzien van Singapore aangetast”, aldus SMU’sTan.

De golf van gebeurtenissen “die elkaar snel opvolgen, heeft een deuk in het imago van de regerende partij”, aldus Tan Ern Ser, universitair hoofddocent sociologie aan de National University of Singapore.

Dit is vooral waar, aangezien “brandschoon zijn een van de belangrijkste pijlers van het PAP-merk is”, voegde hij eraan toe.

Singapore-schandalen roepen de vraag op of PAP niet voldoet aan zijn eigen hoge normen: analist

De premier van Singapore, Lee Hsien Loong, zei maandag dat hij besloot dat de zittende voorzitter van het parlement van Singapore, Tan Chuan Jin, “moest gaan”.

De beslissing kwam nadat hij informatie had ontvangen dat Tan en een andere PAP-wetgever Cheng Li Hui hun “ongepaste relatie” hadden voortgezet, zelfs nadat de premier hen had geadviseerd hun relatie in februari te beëindigen.

In Singapore worden politici aan een veel hogere standaard gehouden, aangezien de “hele basis van haar politieke legitimiteit” van de regerende partij is gebouwd op “schoon en ongecorrumpeerd bestuur”, vertelde Tan van SMU aan “Squawk Box Asia” van CNBC.

Wat de regering nu doet, is van cruciaal belang, voegde hij eraan toe.

“Het moet verder gaan dan schadebeperking, het vernieuwen of zelfs zuiveren van het systeem van zijn tekortkomingen, blinde vlekken en zwakheden”, zei Tan. “Dit is de zekerste manier om vertrouwen en vertrouwen niet te vernietigen.”

Het kantoor van de premier reageerde niet op het verzoek van CNBC om commentaar.

‘Moreel hoogstaand’

Vorige week werden de Singaporese minister van Transport S. Iswaran en de prominente hotelmagnaat Ong Beng Seng gearresteerd voordat ze op borgtocht werden vrijgelaten, in het ernstigste corruptieonderzoek van het land in bijna vier decennia.

Beide mannen helpen momenteel bij het onderzoek, onthulde het Corrupt Practices Investigation Bureau in Singapore.

De regeringsfunctionarissen van Singapore behoren tot de best betaalde ter wereld, aangezien het land corruptie probeert te ontmoedigen en het beste talent wil aantrekken. Ministers krijgen volgens de website van de Public Service Division ongeveer 1,1 miljoen Singaporese dollar ($ 822.000) per jaar betaald.

Het politieke ‘drama’ dat zich heeft ontvouwd komt als ‘een echte verrassing, misschien een schok’ voor Singaporezen, zei Felix Tan, universitair hoofddocent aan de Nanyang Technological University in Singapore.

Hoge normen van fatsoen en persoonlijk gedrag, samen met schoon en onbedorven blijven, zijn de fundamentele redenen waarom Singaporezen de PAP vertrouwen en respecteren.

Lee Hsien Loong

Singaporese premier

Singaporezen, die niet gewend zijn aan politieke schandalen, gebruiken memes om zichzelf te uiten. Discussies op sociale media en commentaren in de lokale media hebben zich ook verdiept in de implicaties voor het land.

Hoewel de laatste golf van incidenten niet “een mislukking van het systeem uitbeeldt”, fungeert het zeker als een “test voor de overheid” om haar eigen hoge normen opnieuw te onderzoeken, zei Tan van de NTU.

Wanneer soortgelijke schandalen de oppositie overkomen, “zou de PAP het morele hoogstandje innemen en erop aandringen dat de oppositie het juiste doet”, zei de spreker.

“En toch hebben deze zaken aangetoond dat de PAP precies dezelfde dingen doet die ze anderen aanspoorden niet te doen”, zei hij, eraan toevoegend dat de regering “transparanter” moet zijn in haar omgang met de mensen.

Schadebeperking

Het corruptieschandaal volgde op een openbaar onderzoek naar twee andere ministers die staatsbungalows huurden voor persoonlijk gebruik. Er werden vragen gesteld over de vraag of ze minder betaalden dan de markttarieven voor de eigendommen.

In juni vond een overheidsonderzoek geen bewijs van corruptie of crimineel wangedrag in deze zaak.

“Ik denk dat veel afhangt van hoe de regering deze gevolgen aanpakt”, zegt Tan van NUS. “Ik geloof dat de staatsinstellingen nog steeds sterk zijn, en de vangrails zouden worden versterkt tijdens het proces om op deze uitdagingen te reageren.”

De Singaporese premier Lee Hsien Loong (L) schudt de hand van een PAP-aanhanger tijdens een verkiezingsbijeenkomst in mei.

SIMIN WANG | AFP |

De premier probeerde de schade snel onder controle te krijgen en benadrukte de nultolerantie van de regering ten aanzien van corruptie om de zorgen van het publiek weg te nemen.

“Hoge normen van fatsoen en persoonlijk gedrag, samen met schoon en ongeschonden blijven, zijn de fundamentele redenen waarom Singaporezen de PAP vertrouwen en respecteren, en ons hun mandaat geven om de regering te vormen”, zei Lee maandag.

Maar hij erkende ook: “Geen enkel systeem kan volledig onfeilbaar zijn.”

“Soms stapelen dingen zich op, maar we zorgen ervoor dat we ze rechtzetten, en ik hoop dat ik ze goed zet en dat we nog lang de juiste toon kunnen zetten”, voegde Lee eraan toe.

Zware politieke kosten?

De politieke gevolgen komen op een delicaat moment voor Singapore, dat een lastige leiderschapswisseling doormaakt. De premier probeert in de nabije toekomst de macht over te dragen aan de volgende generatie leiders.

“Hoe langer de vertraging, het zal veel zorgen oproepen over de vraag of de leiders van de volgende generatie er klaar voor zijn”, zei Tan van SMU.

Tijdens de briefing van deze week zei Lee dat hij niet van plan is om onmiddellijk verkiezingen uit te schrijven, ondanks de vacante zetels in het parlement. Singapore houdt de komende maanden zijn presidentsverkiezingen en de algemene verkiezingen zijn pas in 2025.

“We zitten in de tweede helft van de huidige regeringsperiode, we hebben onlangs het parlement geopend”, zei hij. “We hebben een volle agenda voor deze termijn, we werken eraan en daar zullen we ons op concentreren.”

Gig-werknemers moeten een 'wettelijk mandaat' hebben om met bedrijven te onderhandelen: Singaporese overheidsfunctionaris

Tan van NUS zei dat als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, “de negatieve impact op de electorale prestaties van de PAP aanzienlijk zou zijn.”

Nu de regering onder druk staat van “aanhoudend hoge inflatie”, waaronder toenemende bezorgdheid over de betaalbaarheid van huizen, moet de regerende partij de gelederen sluiten en “op het goede spoor blijven” om “een geloofwaardige prestatie” te behalen, voegde hij eraan toe.

Hoewel het moeilijk in te schatten is of de schandalen de regerende partij zullen schaden en de oppositie in staat zullen stellen om door te dringen, “zal er zeker een zware politieke prijs betaald worden”, merkte Tan van SMU op.

“Hoeveel zijn de politieke kosten? We weten het in dit stadium niet”, voegde hij eraan toe.

Op zijn minst zou het het element van twijfel kunnen veroorzaken. Dus kiezers zouden meer bereid kunnen zijn om te kijken naar wat andere partijen te bieden hebben.”

Het zal moeilijk zijn voor de regering om het vertrouwen van mensen terug te winnen, voegde hij eraan toe. “Het vertrouwen herstellen is veeleisend. Het zal ook tijd kosten, maar er is niet veel tijd tot de volgende algemene verkiezingen.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert