Het Rusland van Poetin lijkt steeds wanhopiger naarmate de oorlog in Oekraïne voortduurt: analisten

By Jernst van Waal

Oekraïense soldaten inspecteren het puin van een verwoest flatgebouw in Kiev op 15 maart 2022, nadat bij aanvallen op woonwijken minstens twee mensen omkwamen, zeiden Oekraïense hulpdiensten.

Fadel Senna | Afp | Getty Images

Nu de Russische invasie van Oekraïne nu de vierde week nadert, hebben de troepen van president Vladimir Poetin brutaal geweld en vernietiging uitgeoefend op de Oost-Europese natie, waardoor mensen gedwongen werden te vluchten en miljoenen dakloos werden gemaakt.

De Russische economie kraakt nu onder het immense gewicht van internationale sancties en de kosten van oorlog, omdat ze er grotendeels niet in is geslaagd om grote militaire overwinningen in Oekraïne te behalen. Oplettende toeschouwers van Moskou en Poetin zeggen dat er steeds meer tekenen van wanhoop zijn in de Russische militaire campagne en belegeringstactieken.

“Ik denk niet dat Rusland kan winnen”, vertelde Kurt Volker, een voormalige Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, aan CNBC.

“Ze zitten vast. Ze hebben problemen met bevoorrading. Ze hebben problemen met munitie. Ze kunnen de grote steden niet innemen. Ze komen niet verder. Ze tonen veel wanhopige maatregelen, zoals het inschakelen van Syriërs of de Chinezen om hulp vragen, of dreigen de NAVO-landen aan te vallen’ [weapons] benodigdheden [to Ukraine] en het verhogen van het schrikbeeld van biologisch, chemisch of nucleair gebruik”, merkte hij op.

“Dit zijn allemaal tekenen van, denk ik, wanhoop”, vertelde Volker vrijdag aan CNBC, eraan toevoegend dat ze klem komen te zitten tussen militair falen op de grond en het falen van de Russische economie als gevolg van de sancties. “En dus werkt de tijd nu tegen hen”, zei hij.

Volker zei dat Ruslands wanhoop voor een snelle overwinning in Oekraïne betekent dat het nu zijn toevlucht neemt tot wat hij beschreef als “barbaarse tactieken”, waaronder “rechtstreekse aanvallen op burgers, beschietingen van steden” om te proberen “angst en uitputting bij de bevolking” te creëren.

patstelling in

Rusland is er niet in geslaagd de hoofdstad Kiev in te nemen en de regering van president Volodymyr Zelenskyy ten val te brengen, met een enorm militair konvooi dat de afgelopen weken naar de stad slenterde, nog steeds verspreid aan de rand, terwijl de Oekraïense troepen erin zijn geslaagd weerstand te bieden aan Russische pogingen om het tweede deel van het land in te nemen. grootste stad Charkov in het noordoosten, een hele prestatie gezien de nabijheid van de Russische grens.

De westelijke stad Lviv is ondertussen het doelwit van Russische beschietingen geweest, evenals een nabijgelegen militaire faciliteit, maar tot nu toe is de stad – die een belangrijk kanaal is geworden voor Oekraïners die naar Oost-Europa vluchten – relatief ongedeerd.

In feite, enkele weken na de invasie en slechts één stad, Cherson, is in handen gevallen van Russische troepen.

Geconfronteerd met deze schaal en geest van verzet, is er hoop onder analisten dat de strijdkrachten van Oekraïne de opmars van Rusland kunnen blijven tegenhouden, vertragen en mogelijk zelfs stoppen.

“Ik heb contact gehad met mensen en met Kharkiv en Lviv en Kiev en ze zijn gemotiveerd, ze zijn echt vastberaden en ze hebben vertrouwen omdat ze zien dat Rusland geen winst maakt”, zei Volker.

Andere analisten vrezen dat de oorlog nu een periode is ingegaan van mogelijk lange, langdurige gevechten met weinig gewonnen door Russische troepen en weinig toegegeven door Oekraïne.

“De oorlog is zo goed als in een impasse geraakt”, vertelde Michal Baranowski, directeur van het kantoor van het Duitse Marshallfonds in Warschau, maandag aan CNBC.

“Rusland hoopte op een snelle overwinning, in feite een Blitzkrieg, een snelle vlucht naar Kiev met de hoop om de Oekraïense regering in de eerste paar dagen eerlijk te onthoofden. Ze slaagden er niet in en dus is de tactiek en strategie veranderd in een echt slopende , slepende oorlog.”

Hij zei dat Rusland nu aanzienlijk meer afhankelijk was van luchtmacht en meer burgerdoelen raakte, zoals een theater in de belegerde zuidelijke havenstad Mariupol, waar burgers schuilden. Er waren enorme borden geschilderd buiten het theater, op de grond, om te waarschuwen dat er kinderen in het gebouw waren en toch werd het geraakt. Het Kremlin heeft herhaaldelijk ontkend dat het zich op burgers richt, ondanks het tegendeel.

“Rusland bombardeert helaas, waarschijnlijk expres, deze burgerplaatsen om de wil van het Oekraïense volk te breken”, zei Baranowski.

CNBC heeft contact opgenomen met het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken voor commentaar, maar heeft nog geen reactie ontvangen.

Vechten voor ons vaderland

Als één stad een embleem of symbool is geworden van de kracht van Oekraïnes verzet en veerkracht in het aangezicht van de Russische invasie, dan is het Marioepol.

De stad heeft wekenlang te maken gehad met hevige beschietingen en door acute voedsel-, water- en voedseltekorten waardoor honderdduizenden mensen in erbarmelijke omstandigheden zijn verkeren en wanhopig proberen te ontsnappen. Terwijl velen vorige week de zwaar verwoeste stad wisten te evacueren, gingen de hevige gevechten door met straatgevechten die in het weekend plaatsvonden. Ondertussen zitten nog steeds duizenden burgers vast in de stad.

Ondanks de bombardementen en het lijden heeft Mariupol de Russische eisen – en een deadline gesteld op maandag 5 uur – om zich over te geven afgewezen.

Het is onzeker wat Rusland, dat had gezegd dat het meer burgers zou toestaan ​​te vertrekken als Oekraïne had toegestemd zich over te geven, zal doen nu zijn ultimatum om de wapens neer te leggen is verworpen.

“Mariupol is bijna vernietigd, het is Aleppo nu in het midden van Europa. Het is Stalingrad, met een 20e-eeuwse analogie, maar dat zijn de tactieken van terreur”, vertelde de Oekraïense wetgever Oleksiy Goncharenko maandag aan CNBC.

Hij zei dat Poetin en zijn troepen hun toevlucht lijken te nemen tot belegeringstactieken om Oekraïense steden en burgers te ondermijnen en te verzwakken vanwege de kracht, schaal en geest van het Oekraïense verzet.

“Hij kan gewoon niet verder omdat ons leger de grond vasthoudt. Ze… [the Russian army] is nu ongeveer twee en een halve week ongeveer 25 kilometer verwijderd van Kiev, dus ze konden gewoon niet verder en het is dezelfde situatie in andere regio’s van Oekraïne.”

Bovendien, zei hij, waren tegenoffensieven begonnen in delen van het land, waaronder Kiev en in het zuiden, wat een focus is voor Russische troepen die proberen het Krim-schiereiland, dat ze in 2014 hebben geannexeerd, te verbinden met de pro-Russische separatistische regio’s. in het oosten van het land, waardoor een landbrug naar de Krim ontstaat.

Het verzet van Oekraïne had Rusland ertoe aangezet om van tactiek te veranderen en meer “terreur”- en afschriktactieken te gebruiken, zoals massale, meer willekeurige beschietingen, zei Goncharenko.

Hij zei dat Oekraïners de wil hebben om Poetin te stoppen, maar dat ze meer hulp van het Westen nodig hebben.

“Het is ons land, het is ons land, we hebben geen andere optie. Poetin heeft ons onderschat en ik denk dat de hele wereld ons heeft onderschat. Ik zag het nieuws aan het begin [of the war] met de Amerikaanse inlichtingendienst die ons 96 uur geeft en daarna zal Kiev vallen, maar ik kan je verzekeren dat Kiev niet zal falen en we zullen ons niet overgeven’, zei hij.

Hij merkte op dat meer dan 100.000 mensen zich hadden aangesloten bij de Oekraïense territoriale defensiemacht, een burgermilitie, waaronder hijzelf, maar hij herhaalde de oproep van Zelensky voor meer sancties, meer wapens en meer luchtmacht om Rusland te helpen verslaan.

“Duizenden Oekraïners nemen de wapens op, we zullen Poetin stoppen – maar wat zal de prijs zijn voor ons en voor de hele wereld”, zei hij.