FINANCIEEL.com

Het Pentagon dwingt Amerikaanse defensietitanen om wapens te sturen

Het Pentagon dwingt Amerikaanse defensietitanen om wapens te sturen

Israëlische soldaten werken aan een tank aan de grens tussen Israël en Gaza.

Foto Alliantie | Foto Alliantie |

WASHINGTON Het Pentagon zei maandag dat het samenwerkt met Amerikaanse defensietitanen om de verzending van lopende Israëlische wapenorders te bespoedigen, nu het geweld in de regio escaleert na een gruwelijke terreuraanval van Hamas dit weekend.

“Ik ga niet in details treden over deze oproep, maar het komt erop neer dat we zo snel mogelijk werken om de broodnodige munitie van verschillende typen en andere uitrusting te leveren”, zei een hoge defensiefunctionaris.

De functionaris, die sprak op voorwaarde van anonimiteit volgens de regels van het Pentagon, voegde eraan toe dat militaire vrachtvliegtuigen met veiligheidsbijstand al Amerikaans grondgebied hebben verlaten op weg naar de regio.

Het Pentagon weigerde specifieke details te delen over de soorten veiligheidshulp die de VS aan Israël verleenden. Defensienamen stegen maandag breed op de markt. De iShares US Aerospace & Defense ETF sprong 4,5% met Northrop Grumman met 11% gestegen.

“We verwachten een voortdurende uitvoering van enkele van de verzoeken die Israël heeft gedaan”, zei de functionaris, eraan toevoegend dat de aanvallen van Hamas op Israëlische burgers “wreedheid op ISIS-niveau waren.”

Minister van Defensie Lloyd Austin gaf zondag opdracht om de Amerikaanse vuurkracht dichter bij de regio te brengen om geweld te projecteren en de Israëlische veiligheidshulp te versterken.

De stoere USS Gerald Ford Carrier Strike Group, waartoe ook het vliegdekschip USS Gerald Ford, de Ticonderoga-klasse geleide-raketkruiser USS Normandy, de Arleigh-Burke-klasse geleide-raketvernietigers USS Thomas Hudner, USS Ramage, USS Carney en USS Roosevelt behoren, zal op bevel van Austin naar het oostelijke Middellandse Zeegebied verschuiven.

“We hebben ook stappen ondernomen om de squadrons van de Amerikaanse luchtmacht F-35, F-15, F-16 en A-10 gevechtsvliegtuigen in de regio uit te breiden”, schreef Austin in een verklaring van zondag.

De ongekende land-, lucht- en zeeaanval van zaterdag op Israël heeft sindsdien een woede van Israëlische vergeldingsluchtaanvallen veroorzaakt.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemde de aanval van Hamas op Israël “een verschrikkelijke vergissing” en waarschuwde in een avondtoespraak op televisie dat de vergeldingsacties “nog maar het begin” waren.

“De beelden van de verwoesting en vernietiging vanuit de Hamas-bolwerken in Gaza zijn nog maar het begin. We hebben vele honderden terroristen geëlimineerd en we zullen daar niet stoppen”, zei Netanyahu.

“Deze oorlog werd ons opgedrongen door een terroristische vijand”, voegde de Israëlische leider eraan toe.

Tot nu toe heeft het conflict het leven gekost aan meer dan 1.300 mensen, van wie 11 Amerikaanse staatsburgers.

“We weten ook dat Amerikaanse burgers nog steeds vermist worden en we werken samen met Israëlische functionarissen om meer informatie te verkrijgen over hun verblijfplaats”, zei president Joe Biden eind maandag in een verklaring.

Biden zei dat hij zijn team de opdracht had gegeven om met Israëlische collega’s samen te werken “op elk aspect van de gijzelaarscrisis, inclusief het delen van inlichtingen en het inzetten van experts uit de hele Amerikaanse regering om Israëlische tegenhangers te raadplegen en te adviseren over inspanningen voor het terughalen van gijzelaars.”

Amerikaanse aandelen lieten de zorgen over de oorlog tussen Israël en Hamas grotendeels links liggen. De Dow Jones Industrial Average sloot de sessie van maandag bijna 200 punten hoger af, en de S&P 500 klom 0,6%.

Energieaandelen stegen dankzij een stijging van de olieprijzen met 4%. Exxon Mobil 3,5% gewonnen, en Westerse petroleum eindigde de dag 4,5% hoger.

Israël heeft opdracht gegeven tot een “volledige belegering” van de Gazastrook na een verrassingsaanval van Hamas

Fred Imbert van CNBC heeft bijgedragen aan dit verhaal.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert