Het nieuwe leiderschap van Duitsland zou de NAVO-uitgaven kunnen verhogen en de Amerikaanse raketten kunnen behouden

By Jernst van Waal

Leden van de Duitse Bundeswehr bereiden een Patriot-raketlanceersysteem voor tijdens een persdagpresentatie in het Luftwaffe Warbelow-trainingscentrum op 18 december 2012 in Warbelow, Duitsland.

Sean Gallup | Getty Images Nieuws | Getty Images

De nieuwe coalitieregering van Duitsland is nog niet volledig aan de macht, maar experts hebben zich verdiept in haar nieuwe beloften om te zien wat ze betekenen voor de toekomst van Duitsland.

Veel vraagtekens waren gericht op het buitenlands en defensiebeleid van Duitsland, vooral gezien de huidige achtergrond van gespannen betrekkingen tussen Rusland en de rest van Europa.

De centrumlinkse Sociaal-Democratische Partij zal het ministerie van Defensie gaan leiden, terwijl de co-leider van de Groene Partij, Annalena Baerbock, het ministerie van Buitenlandse Zaken zal overnemen.

Baerbock heeft eerder gezegd dat ze autoritaire regeringen zoals die in China en Rusland met “dialoog en hardheid” zou behandelen. Er zijn enige twijfels over hoe hard de nieuwe linkse, ecologisch ingestelde minister en coalitie zullen zijn.

Duitsland bevindt zich in een lastige situatie, want hoewel Rusland ervan wordt beschuldigd een gascrisis met Europa te orkestreren en zich klaar te maken voor een mogelijk conflict met EU-bondgenoot Oekraïne – beide beschuldigingen die Rusland ontkent – ​​is ook de laatste hand gelegd aan het Nord Stream 2-gaspijpleidingproject waarbij Russische gasleveringen naar Duitsland worden gestuurd.

Woensdag kondigde de nieuwe coalitie van Duitsland – bestaande uit de sociaal-democraten en groenen en de centrumrechtse vrije democraten – een coalitieakkoord aan waarin het aangaf dat Duitsland zich zal blijven inzetten voor de NAVO en haar overeenkomst over het delen van kernwapens.

Drie NAVO-leden – de VS, Frankrijk en het VK – hebben kernwapens. Duitsland heeft ze niet, maar herbergt enkele Amerikaanse kernwapens die Duitse straaljagers indien nodig zouden kunnen inzetten. Dergelijke wapens worden gezien als een afschrikmiddel tegen militaire agressie uit landen als Rusland.

De NAVO merkt zelf op dat de “nucleaire afschrikking van het militaire bondgenootschap ook steunt op Amerikaanse kernwapens die in Europa worden ingezet en op ondersteuning van de door de Bondgenoten geleverde vermogens en infrastructuur.”

De Duitse coalitie leek zich ertoe te verbinden die wapens op Duitse bodem te laten blijven en zei: “zolang kernwapens een rol spelen in het strategische concept van de NAVO, heeft Duitsland er belang bij deel te nemen aan strategische discussies en planningsprocessen”, aldus het document woensdag. .

Duitsland heeft al een tijdje een gespannen relatie met zijn NAVO-bondgenoten, met name de VS, als het gaat om defensie-uitgaven. Berlijn verhoogt langzaam zijn defensie-uitgaven in overeenstemming met een NAVO-belofte van 2014 dat lidstaten 2% van hun bruto binnenlands product aan defensie moeten besteden.

In 2021 gaf Duitsland ongeveer $ 53 miljard uit aan defensie, een stijging van 3% ten opzichte van het voorgaande jaar, maar het bedrag had de richtlijn van 2% nog steeds niet bereikt (het stond in 2021 op 1,53% van het BBP, volgens schattingen van de NAVO).

Voormalig president Donald Trump berispte Duitsland verschillende keren op beroemde wijze over zijn defensie-uitgavenrecord en beschuldigde het van “delinquent” te zijn en te profiteren van de aanwezigheid van Amerikaanse troepen die in Duitsland waren gestationeerd.

Trump kondigde vervolgens afgelopen zomer aan dat hij bijna 12.000 Amerikaanse troepen uit Duitsland zou terugtrekken, maar het voorstel werd dit jaar op ijs gezet door president Joe Biden.

Daniela Schwarzer, uitvoerend directeur voor Europa bij Eurasia Open Society Foundations, zei dat de nieuwe coalitie waarschijnlijk zal doorgaan met het verhogen van de defensie-uitgaven, met of zonder druk van de VS

“De defensie-uitgaven zijn in de loop van de tijd toegenomen, en het is erg belangrijk voor het Duitse debat om te benadrukken dat het niet de Amerikaanse president is die daarom vraagt, maar dat de vorige Duitse regering die toezegging heeft gedaan”, vertelde ze donderdag aan CNBC, eraan toevoegend dat “het is erg belangrijk om de nieuwe regering eraan te herinneren dat dit een overeenkomst is die stand houdt.”

Gezien de positionering van de SPD en de Groenen op het gebied van defensie, waarbij beide de voorkeur lijken te geven aan meer militaire samenwerking op Europees niveau – de SPD is bijvoorbeeld voorstander van een Europees leger – verwachtte Schwarzer dat de defensie-uitgaven zouden blijven stijgen.

“Dit is een coalitie met twee linkse partijen” [the SPD and Greens] die niet degenen zijn die het meest in gedachten zouden zijn voor defensie-uitgaven. Maar wat ik denk dat er gaat gebeuren, is dat ze de Duitse defensie-uitgaven niet met grote sprongen maar geleidelijk zullen verhogen … Tegelijkertijd, met een Groen [Party] minister van Buitenlandse Zaken, is het ook waarschijnlijk dat Duitsland zal investeren in andere gebieden van het buitenlands beleid, niet alleen in defensie, zoals humanitaire hulp en civiele crisisbeheersing”, merkte ze op.

“Al met al denk ik dat we de ingrediënten hebben voor Duitsland om een ​​sterkere rol te spelen binnen de EU, maar ook internationaal”, zei ze.

Van haar kant gaf de aantredende minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock aan niet van plan te zijn een laissez-faire houding aan te nemen ten aanzien van de mondiale geopolitiek, en verklaarde woensdag de noodzaak van een “proactieve” en communicatieve benadering van het Duitse buitenlandse beleid.

“We leven in een tijd waarin de crises die zich direct om ons heen in Centraal-Europa voordoen ernstiger worden”, zei ze woensdag op een persconferentie nadat de coalitieovereenkomst was aangekondigd.

“Kijk naar de situatie in Wit-Rusland en de situatie aan de buitengrenzen van Europa. Samen zijn we het er allemaal over eens om terug te keren naar een meer proactief Europees buitenlands beleid, dat steunt op de sterke punten van diplomatie en dialoog, en op waarde en mensenrechten samenwerking op basis van