FINANCIEEL.com

Het lijkt erop dat Poetin zich in 2024 kandidaat wil stellen voor het presidentschap, maar er is geen oppositie

Het lijkt erop dat Poetin zich in 2024 kandidaat wil stellen voor het presidentschap, maar er is geen oppositie

MOSKOU, RUSLAND – SEPTEMBER 9: (RUSSIA OUT) De Russische president Vladimir Poetin houdt een toespraak tijdens het concert ter gelegenheid van de Stadsdag op 9 september 2023 in Moskou, Rusland. Poetin en de burgemeester van Moskou Sobyanin, die naar verwachting deze week herkozen zal worden, namen deel aan de feestelijke evenementen. (Foto door bijdrager/Getty Images)

Bijdrager | Getty Images Nieuws |

De Russische president Vladimir Poetin heeft naar verluidt besloten zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen van maart 2024 en hij zal waarschijnlijk nog een ambtstermijn van zes jaar winnen, voornamelijk omdat er niemand is die zich tegen hem kan verzetten.

Het Kremlin blijft weigeren te bevestigen dat de 71-jarige Poetin zich kandidaat zal stellen wanneer de verkiezingen in maart volgend jaar plaatsvinden, maar zes niet bij naam genoemde bronnen dicht bij het Kremlin vertelden Reuters dat Poetin klaar is om zich opnieuw kandidaat te stellen.

Met weinig tot geen politieke tegenstand in Rusland – gegeven het feit dat prominente Poetin-critici het land zijn ontvlucht of systematisch door de Russische autoriteiten in de gevangenis zijn gezet – is het waarschijnlijk dat Poetin in ieder geval tot 2030 aan de macht zal zijn, en zijn ambtstermijn tot 2036 zou kunnen voortzetten.

Analisten zeggen dat de bittere waarheid in het moderne Rusland is dat er voorlopig niemand is die zich tegen Poetin kan verzetten.

“Er bestaat geen open publieke politiek, dus er is geen mogelijkheid voor onafhankelijkheid, en de politieke en maatschappelijke activiteit wordt onmiddellijk verpletterd”, vertelde Vladimir Milov, een Russische politicus die ooit onder Poetin werkte, maar zichzelf nu beschouwt als onderdeel van de oppositiebeweging die in het buitenland woont, tegen CNBC. .

“We hebben momenteel gerechtelijke vonnissen, waarbij mensen gevangenisstraffen krijgen wegens ‘betrokkenheid bij extremistische activiteiten’, zoals het bekritiseren van het beleid van de regering. Het bekritiseren van het overheidsbeleid is dus officieel een strafbare misdaad, bestraft met een echte gevangenisstraf. Verwacht dus geen normale straf. ‘Westerse politiek. Vergeet het maar,’ zei hij.

Op deze door het Spoetnik-bureau verspreide poolafbeelding woont de Russische president Vladimir Poetin een bijeenkomst bij met het regionale hoofd van Inigushetia in het Kremlin van Moskou, op 15 augustus 2023.

Alexander Kazakov | AFP |

Het Kremlin heeft graag willen benadrukken dat er in Rusland politiek pluralisme bestaat en de perssecretaris van het Kremlin, Dmitry Peskov, heeft eerder tegen CNBC gezegd dat “er in Rusland politici zijn met verschillende opvattingen en standpunten”, toen hem werd gevraagd of het Kremlin tegenstanders van Poetin tolereerde.

Zelfs het Kremlin verwacht dat Poetin elke verkiezing zonder twijfel zal winnen. In september zei perssecretaris Peskov dat als Poetin zou besluiten zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen van 2024, “het duidelijk is dat er in dit huidige stadium geen echte concurrentie voor de president kan zijn.”

Rusland probeert nog steeds een schijn van politiek pluralisme in stand te houden, maar hoewel er ogenschijnlijk ‘oppositiepartijen’ in het land zijn, worden deze gezien als onderdeel van een ‘systemische oppositie’. Dit betekent dat geregistreerde politieke partijen zoals de Communistische Partij, de Liberaal-Democratische Partij of Een Rechtvaardig Rusland – voor de Waarheid in theorie deel uitmaken van de oppositie, maar in werkelijkheid de regering steunen en zelfs nog meer hebben toegestemd sinds Rusland zijn grootschalige invasie van het land lanceerde. Oekraïne in februari 2022.

De Russische oppositiepoliticus Alexei Navalny verschijnt op een scherm via een videoverbinding van de strafkolonie IK-6 in de regio Vladimir, tijdens een rechtszitting om een ​​beroep tegen zijn straf in de strafzaak te overwegen op grond van talrijke aanklachten, waaronder de oprichting van een extremistische organisatie , in Moskou, Rusland, 26 september 2023.

Julia Morozova | Reuters

Intussen zijn prominente Russische oppositiefiguren en Kremlin-critici, met Alexei Navalny en Vladimir Kara-Murza slechts een paar bekende namen op een steeds groter wordende lijst van tegenstanders, gevangen gezet of Rusland ontvlucht vanwege politieke vervolging.

Anderen zijn onder mysterieuze omstandigheden omgekomen, zoals Yevgeny Prigozhin, de leider van de Wagner-groep van Russische huurlingen die in augustus omkwam bij een vliegtuigongeluk.

Analisten zijn van mening dat de mogelijkheid groot is dat Prigozjin werd vermoord na zijn prominente kritiek op het Russische leger (en bij gebreke daarvan) op zijn politieke leiderschap. Het Kremlin ontkent met klem elke betrokkenheid bij de dood van Prigozhin en zegt dat het onderzoek naar de oorzaak van de crash wordt voortgezet.

“De komende verkiezingen zullen niets veranderen”, zegt Sergei Medvedev, een bekende Russische academicus, historicus en auteur.

‘Er bestaat geen politieke pluraliteit in Rusland, denk maar aan landen als Iran en Noord-Korea [where the situation is similar]. Binnen de elites kunnen er meningsverschillen zijn, maar niet echt een verschil in politiek”, vertelde hij aan CNBC.

Sint-Petersburg, Rusland – 17 juni: (RUSSIA OUT) Russische miljardair en zakenman, eigenaar van Concord cateringbedrijf Yevgeny Prigozhin wordt gezien tijdens het Sint-Petersburg International Economic Forum SPIEF2016 op 17 juni 2016 in Sint-Petersburg, Rusland. (Foto door Michail Svetlov/Getty Images)

Michail Svetlov | Getty Images Nieuws |

“De elite is absoluut het zwijgen opgelegd en is bang, vooral na de moord op Prigozhin. Ik zou dus niet zeggen dat er enige belangrijke actoren in het veld zijn, regionaal of onder de elite. [that oppose Putin],,Het is op dit moment slechts een geconsolideerde dictatuur”, zei Medvedev.

CNBC heeft het Kremlin gevraagd om op de opmerkingen te reageren en wacht op een reactie.

Breekpunt?

Sinds het uitbreken van de oorlog zijn de veiligheidsdiensten nog ijveriger geworden in het achtervolgen van politieke tegenstanders, of zelfs van iedereen die kritisch stond tegenover het Russische leiderschap of de militaire strategie.

Terwijl burgers zijn gearresteerd en beschuldigd van het ‘in diskrediet brengen’ van de Russische strijdkrachten omdat zij zich verwaardigden de oorlog te bekritiseren en als gevolg daarvan gevangenisstraffen kregen opgelegd, vond eerder deze zomer een van de meest brutale uitdagingen aan het adres van Poetin en het gezag van het Kremlin plaats, waarbij de -noodlottige opstand tegen de Russische militaire leiding onder leiding van Jevgeni Prigozjin.

De opstand mislukte en het Kremlin, aanvankelijk overrompeld, handelde vervolgens snel om Prigozhins Wagner-groep te verpletteren en deze naar Wit-Rusland te verdrijven. In augustus kwamen Prigozhin en andere hoge Wagner-functionarissen om bij een nog onverklaarbaar vliegtuigongeluk.

Prigozhins dood was het hoogtepunt van de opkomst en ondergang van een bondgenoot van Poetin die een prominente figuur (en misschien wel te prominent) was geworden met toenemende invloed en macht. Hij was ook te openlijk kritisch geworden over Ruslands hoogste figuren in het ministerie van Defensie, die langdurige bondgenoten van de president waren.

Analisten zeggen dat Prigozjin een “anomalie” was in het Russische politieke systeem en dat het Kremlin waarschijnlijk had geleerd om niet toe te staan ​​dat een ander soortgelijk personage opnieuw op de voorgrond kwam.

Een zicht op de locatie nadat een privéjet, naar verluidt met Wagner-hoofd Yevgeny Prigozhin en andere passagiers aan boord, op 23 augustus 2023 neerstortte in de noordwestelijke Russische regio Tver, Rusland.

Wagner Telegram-account | Uitreiking | Anadolu-agentschap |

Toch bleek uit de Prigozjin-episode dat Poetin niet immuun was voor politieke uitdagingen, en analisten hebben gezegd dat er mogelijk andere figuren op de achtergrond zijn die zich afvragen of ze zich in de toekomst tegen de president zullen verzetten.

Dit zou waarschijnlijk alleen gebeuren als ze geloofden dat zijn traditionele achterban in de elite en de veiligheidsdiensten het gevoel hadden dat hun eigen belangen werden geschaad door zijn leiderschap of beleid, zoals de aanhoudende oorlog of de toenemende publieke onvrede, en zich tegen hem keerden.

Eventuele oppositiefiguren die onder de oppervlakte in Rusland bestaan, zouden echter moeten beslissen of ze voldoende krachtige achterban hebben verzameld om een ​​haalbare oppositie tegen Poetin op te zetten.

‘We kunnen verwachten dat er iets is [political opposition] Het kookt binnen het systeem, maar het is duidelijk dat slimme mensen zullen proberen het zoveel mogelijk te verbergen voordat ze bondgenoten en middelen gaan verzamelen om in actie te komen”, vertelde Kirill Shamiev, een Russische politicoloog en gastmedewerker bij de European Council on Foreign Relations, aan CNBC. .

Poetin-tegenstander Milov geloofde dat er al scheuren begonnen te verschijnen in Poetins steunbasis, en zei dat negatieve ontwikkelingen in de publieke opinie, toenemende economische moeilijkheden en Prigozjins opstand “enkele ernstige scheuren in het systeem hadden blootgelegd”.

“Ik zie toenemende moeilijkheden op veel fronten, ik zie een toenemende druk op Poetin en veel uitdagingen voor hem om de situatie te blijven beheersen en controleren. Dus ondanks de verkiezingen van volgend jaar zien we een toenemend aantal van deze microcrises die worden steeds moeilijker te beheren omdat ze allemaal op een gegeven moment samenkomen”, zei hij.

‘We weten nooit wat het breekpunt zal zijn en wanneer [the crises] zal pieken. Maar ik zie 2024 als het jaar van toenemende moeilijkheden.”

Milov zei dat de Russische oppositie niet dood was en wachtte op de tijd om weer uit de schaduw te komen – en uit de zelfopgelegde ballingschap.

‘Wat de oppositie kan doen, is met mensen blijven praten via de omroep, die behoorlijk populair is, en we hebben een zeer aanzienlijke reikwijdte binnen Rusland, en de publieke opinie voorbereiden op actie wanneer dat passend is – wanneer het systeem zal verzwakken. genoeg zodat het mogelijk zal zijn om zich te organiseren, zich uit te spreken en opnieuw deel te nemen aan politieke activiteiten”, zei hij.

“Wanneer het systeem door een crisis wordt omarmd, verzwakt het meestal in die mate dat politieke actie weer mogelijk wordt, dus ik ben er zeker van dat dit moment zal komen. Waar wij nu bij betrokken zijn, bereidt de weg hiervoor voor.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert