FINANCIEEL.com

Het lijkt erop dat de centrale banken hun piektarieven hebben bereikt. Dit is hoe de markten denken dat ze zullen dalen

Het lijkt erop dat de centrale banken hun piektarieven hebben bereikt. Dit is hoe de markten denken dat ze zullen dalen

Een handelaar werkt, terwijl op een scherm een ​​persconferentie wordt weergegeven van Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve Board, na de aankondiging van de Fed-rente, op de vloer van de New York Stock Exchange (NYSE) in New York City, 26 juli 2023.

Brendan McDermid | Reuters

De belangrijkste centrale banken ter wereld hebben de afgelopen weken hun renteverhogingscycli stopgezet en nu gegevens erop wijzen dat de economieën verzwakken, richten de markten hun aandacht op de eerste ronde van verlagingen.

De Amerikaanse Federal Reserve, de Europese Centrale Bank en de Bank of England hebben de afgelopen achttien maanden de rente dramatisch verhoogd in een poging de op hol geslagen inflatie te beteugelen.

De Fed hield de rentetarieven woensdag voor de tweede keer op rij stabiel op een streefbereik van 5,25%-5,5%, na een einde te hebben gemaakt aan een reeks van elf renteverhogingen in september.

Hoewel voorzitter Jerome Powell graag heeft herhaald dat het werk van de Fed op het gebied van de inflatie nog niet is afgerond, kwam de jaarlijkse stijging van de consumentenprijsindex (CPI) in september uit op 3,7%, een daling ten opzichte van de piek van 9,1% in het pandemietijdperk in september. Juni 2022.

Maar ondanks de weigering van Powell om de deur te sluiten voor verdere verhogingen om de klus op het gebied van de inflatie af te ronden, interpreteerden de markten de toon van de centrale bank als een enigszins gematigde draai en herstelden zich op basis van het besluit.

Volgens de FedWatch-tool van CME Group prijst de markt nu ternauwernood een eerste verlaging van 25 basispunten van de Fed op 1 mei 2024, waarbij nu tegen het einde van volgend jaar een verlaging van 100 basispunten wordt verwacht.

Sinds het besluit van vorige week zijn de Amerikaanse niet-agrarische loonlonen voor oktober zachter uitgekomen dan verwacht, met een banencreatie die beneden de trend ligt, de werkloosheid licht stijgt en een verdere vertraging van de lonen. Hoewel de totale inflatie van augustus tot september onveranderd bleef op 3,7% per jaar, daalde het kerncijfer naar 4,1%, na ongeveer de helft te zijn geweest in de afgelopen twaalf maanden.

De eerste renteverlaging van de Fed zal pas medio volgend jaar plaatsvinden, zegt Julian Emanuel van Evercore ISI

“De kern-PCE, de favoriete inflatiemaatstaf van de Fed, ligt zelfs nog lager op 2,5% (3-maands, op jaarbasis)”, aldus analisten van DBRS Morningstar.

“De vertraagde effecten van een koelere huizenmarkt zouden de desinflatoire trend de komende maanden moeten versterken.”

Maar ondanks de milde datapunten, op de korte termijn Amerikaanse staatsobligaties omgekeerde koers om maandag te verkopen Duitse Bank‘ Jim Reid merkte op dat beleggers zich begonnen af ​​te vragen ‘of het verhaal van vorige week over renteverlagingen overdreven was. De Amerikaanse economie blijkt ook veerkrachtiger te zijn dan die van Groot-Brittannië en de eurozone.

“De marktprijzen voor de Fed impliceren nu bijvoorbeeld een kans van 16% op een nieuwe renteverhoging, tegen 11% op vrijdag”, zei Reid dinsdag in een e-mail.

“Bovendien was de koers die tijdens de bijeenkomst van december 2024 was ingeprijsd +12,4 basispunten gestegen naar 4,47%. Er was dus een duidelijke, zij het gedeeltelijke, terugval van de bewegingen van vorige week.”

Reid benadrukte ook dat dit de zevende keer in deze cyclus is dat de markten opvallend reageren op milde speculaties.

“Het is duidelijk dat de rente niet eeuwig zal blijven stijgen, maar bij de voorgaande zes gelegenheden zagen we elke keer de hoop op renteverlagingen op korte termijn de grond in gaan. Merk op dat we in elk G7-land nog steeds een inflatie boven de doelstelling hebben”, zegt hij. toegevoegd.

De ECB

De ECB beëindigde eind vorige maand haar reeks van tien opeenvolgende verhogingen om haar referentierente op een recordhoogte van 4% te houden, waarbij de inflatie in de eurozone in oktober daalde naar het laagste punt in twee jaar van 2,9% en het kerncijfer ook bleef dalen .

De markt prijst ook een bezuiniging van bijna 100 basispunten voor de ECB tegen december 2024 aan, maar de eerste verlaging van 25 basispunten is grotendeels ingeprijsd voor april, waarbij de economische zwakte in het twintig leden tellende gemeenschappelijke muntblok de verwachting aanwakkert dat de centrale bank zal de eerste zijn die begint met het afbouwen van zijn strakke beleidsstandpunt.

Gilles Moëc, groepshoofdeconoom bij AXA, zei dat de inflatiecijfers van oktober de boodschap bevestigden en versterkten dat “de desinflatie serieus naar Europa is gekomen”, waarmee de “nieuw gevonden voorzichtigheid” van de ECB werd bevestigd.

De ECB is klaar met de renteverhogingen, behoudens onvoorziene schokken, zegt Centeno van de Bank of Portugal

“De huidige desinflatie sluit uiteraard niet de mogelijkheid uit dat er een ‘weerstandslijn’ zou worden gevonden die ruim boven de doelstelling van de ECB ligt. Maar de bevestiging dat de eurozone afgelopen zomer met een recessie flirtte, verkleint deze waarschijnlijkheid”, aldus Moëc. een onderzoeksnota maandag.

Na de bijeenkomst in oktober heeft ECB-president Christine Lagarde de suggestie van renteverlagingen van tafel geveegd, maar gouverneur van de Nationale Bank van Griekenland, Yannis Stournaras, heeft sindsdien openlijk gesproken over de mogelijkheid van een renteverlaging medio 2024, op voorwaarde dat de inflatie zich onder de 3% stabiliseert.

“Dit pleit impliciet voor een toekomstgerichte versie van het monetair beleid, waarbij rekening wordt gehouden met vertragingen om het standpunt te kalibreren. Het wachten tot de inflatie de 2% bereikt voordat de rente wordt verlaagd, zou ‘overkill’ zijn”, aldus Moëc.

“Er bestaat bij ons geen twijfel over dat de huidige gegevensstroom duidelijk in het voordeel van de duiven is, maar de haviken hebben de strijd nog lang niet opgegeven.”

De Bank van Engeland

De Bank of England hield donderdag voor de tweede keer op rij haar belangrijkste beleidsrente ongewijzigd op 5,25%, na een einde te hebben gemaakt aan een reeks van veertien opeenvolgende renteverhogingen in september.

In de notulen van de bijeenkomst van vorige week werd echter de verwachting van het Monetary Policy Committee herhaald dat de rente langer hoger zal moeten blijven, waarbij de Britse CPI in september stabiel bleef op 6,7%. Desondanks schatte de markt maandag een bezuiniging van ongeveer 60 basispunten tegen december 2024 in, zij het dat deze in de tweede helft van het jaar begon.

Economen van BNP Paribas wezen donderdag op een “in het oog springende” toevoeging aan de richtlijnen van het MPC, waarin stond dat de laatste projecties aangaven dat “het monetaire beleid waarschijnlijk voor een langere periode restrictief zou moeten zijn”.

Bekijk het volledige interview van CNBC met Andrew Bailey, gouverneur van de Bank of England

“Uit de opmerkingen van gouverneur Andrew Bailey op de persconferentie bleek dat deze leidraad niet bedoeld was als een duwtje in de rug op het door de markt geïmpliceerde rentebeleid dat ten grondslag ligt aan de laatste voorspellingen, waarbij een verlaging met 25 basispunten pas in de tweede helft van 2024 volledig is ingeprijsd. ” ze zeiden.

“In plaats daarvan was het de bedoeling om aan te geven dat bezuinigingen waarschijnlijk niet snel onderdeel van het gesprek zullen zijn.”

Tijdens de persconferentie van donderdag benadrukte Bailey de opwaartse risico’s voor de inflatieprojecties van de Bank, in plaats van enige suggestie van bezuinigingen in het verschiet te hebben.

“Hoewel we niet denken dat dit noodzakelijkerwijs indicatief is voor een hoog risico op verdere renteverhogingen op de korte termijn, lezen we het als een verder teken dat de MPC renteverlagingen niet overweegt en dat voorlopig ook niet zal doen”, aldus BNP Paribas. toegevoegd.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert