FINANCIEEL.com

Het kan meer dan honderd jaar duren, of slechts tientallen jaren

Het kan meer dan honderd jaar duren, of slechts tientallen jaren

Wat is het volgende na de veroordeling van Sam Bankman-Fried in een fraudezaak: CNBC Crypto World

Een jury van twaalf vond FTX-oprichter Sam Bankman-Fried schuldig aan alle zeven strafrechtelijke aanklachten die tegen hem waren ingediend. De vraag hoe lang hij in de gevangenis zal blijven is echter een vraag die rechter Lewis Kaplan de komende maanden in zijn eentje zal bespreken.

De no-nonsense 78-jarige rechter is een veteraan uit het zuidelijke district van New York en heeft enkele van de grootste zaken voorgezeten die door het gerechtsgebouw aan Pearl Street 500 in het centrum van Manhattan zijn gevoerd.

Kaplan is recht door zee en heeft geen geduld voor praal in zijn rechtszaal. Als een getuige opzettelijk een vraag ontwijkt, of als een advocaat overbodig en slordig is in zijn kruisverhoor, waarschuwt rechter Kaplan de dader snel en brengt hij het gesprek weer op gang. Ook heeft hij er geen moeite mee om leden van de galerie in zijn rechtszaal op het kauwen van kauwgom te betrappen.

Het gebrek aan geduld van de rechter met Bankman-Fried tijdens de vier dagen dat de beklaagde in de getuigenbank zat, was duidelijk voor iedereen die erbij was – of die later het transcript las.

De 31-jarige afgestudeerde van het Massachusetts Institute of Technology was een lust voor het oog op de stand. Bij direct onderzoek haastte hij zich soms door ingewikkelde, repetitieve en tegenstrijdige zinnen.

‘Dus ik moet dit voorafgaan door te zeggen dat ik geen advocaat ben,’ begon Bankman-Fried één antwoord.

“Ik geef hier geen juridische interpretatie van. Ik geef alleen, zo goed als ik kan, wat mijn geheugen is. En de delen hiervan die daarmee overeenkomen, weet je – ik probeer niet te geven een definitieve juridische uitspraak over wat dit wel of niet zegt. De… Ik ben er niet zeker van dat ik helemaal ‘ja’ zou antwoorden op de vraag zoals u die onlangs hebt geformuleerd. Ik ga mijn best doen om de vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. antwoord dat ik geloof, namelijk dat de – zoals – tenminste zoals ik het destijds begreep, FTX zelf of ik denk dat het feitelijk gebeurde, zonder FTX als tussenpersoon, het fiatgeld van klanten naar de bankrekeningen van Alameda zou worden gestuurd , FTX zou een – in feite een schuld van Alameda voor hen – behouden en een – in de retentiesectie hier, een retentierecht op de activa van Alameda als zekerheid voor die doorlopende verplichting, die op aanwijzing van FTX in de retoursectie hier terugbetaalbaar zou zijn, en — en in het gedeelte over de betalingsrichtlijnen.”

Later, tijdens het kruisverhoor, klapte Bankman-Fried plotseling dicht en antwoordde honderden keren met ‘Ja’ en ‘Ik kan het me niet herinneren’. Na enkele tientallen van deze gevallen presenteerde de regering vaak bewijsmateriaal dat de getuigenis van de beklaagde direct weerlegde of een antwoord bood op de vraag die Bankman-Fried had ontweken.

Meerdere procederende partijen vertelden CNBC dat de strijdlustige houding van Bankman-Fried tegenover de assistent-advocaat van de VS, Danielle Sassoon, ook niet goed was voor de jury of de rechter.

Dus nu gaat de kwestie van de gevangenisstraf naar rechter Kaplan. De datum van de veroordeling is 28 maart om 9.30 uur ET.

Regeringsstuk in de zaak tegen voormalig FTX-CEO Sam Bankman-Fried.

Bron: SDNY

Tientallen jaren achter de tralies

Bankman-Fried werd veroordeeld wegens bankfraude en samenzwering om bankfraude te plegen tegen FTX-klanten en tegen kredietverstrekkers van Alameda Research, samenzwering om effectenfraude te plegen en samenzwering om grondstoffenfraude te plegen tegen FTX-investeerders, en samenzwering om het witwassen van geld te plegen.

Dat de jury binnen een paar uur tot een unaniem oordeel kon komen, suggereert dat ze echt overtuigd waren en dat er geen overredingsacties waren die moesten worden overgehaald, vertelde Yesha Yadav, hoogleraar rechten en Associate Dean aan de Vanderbilt University, aan CNBC.

“Deze overweldigende consensus zou de rechter het vertrouwen moeten geven om de vastberadenheid van de jury te volgen door een zwaardere straf op te leggen dan een lichtere”, vervolgde Yadav.

In dit geval bedraagt ​​de wettelijke maximumstraf ongeveer 115 jaar, maar er is een glijdende schaal voor de strafmaat volgens de aanbevolen richtlijnen, gezien de omvang van de misdaden en de criminele geschiedenis van de verdachte.

“Het zou mij niet verbazen als SBF de komende 20 tot 25 jaar van zijn leven in de gevangenis doorbrengt”, zei Renato Mariotti, voormalig aanklager bij de Securities and Commodities Fraud Section van het Amerikaanse ministerie van Justitie, tegen CNBC.

“De omvang van zijn fraude was immens, hij was uitdagend en loog in de getuigenbank, en rechter Kaplan had heel weinig geduld voor zijn capriolen terwijl hij op borgtocht zat. Hij zal meer sympathie hebben voor de slachtoffers dan voor Bankman-Fried. ”, voegde Mariotti eraan toe.

Caroline Ellison, voormalig CEO van Alameda Research LLC, verlaat het Manhattan Federal Court na te hebben getuigd tijdens het proces tegen FTX CEO Sam Bankman-Fried, op 10 oktober 2023 in New York City.

Michael M. Santiago |

In augustus trok rechter Kaplan de borgtocht van Bankman-Fried in en stuurde hem terug naar de gevangenis wegens geknoei met getuigen.

“De federale richtlijnen voor straffen zullen waarschijnlijk torenhoog zijn, maar het zijn precies dat – richtlijnen – en de rechter moet alle omstandigheden rond SBF en zijn overtreding in overweging nemen”, aldus Mariotti.

Yadav voegde eraan toe dat de kwestie van de veroordeling wordt beheerst door richtlijnen die kijken naar factoren zoals het aantal gewonden en het totale dollarbedrag, evenals de ernst van de schade die een verdachte heeft toegebracht.

“Hier zijn er enkele factoren die de rechter tot een zeer lange gevangenisstraf zouden kunnen dwingen, mogelijk in de buurt van de 110 jaar die de strafrichtlijnen suggereren”, aldus Yadav.

De straf zal neerkomen op wat de rechter denkt dat voldoende is om Bankman-Fried te straffen, anderen af ​​te schrikken en respect voor de wet te bevorderen, voegde hij eraan toe.

Voormalig assistent-advocaat van de VS Kevin J. O’Brien, gespecialiseerd in witteboordenstrafrecht in New York, was het daarmee eens en zei: “Aangezien rechters zelfs onder de richtlijnen discretionaire bevoegdheid hebben, denk ik dat zijn straf tussen de 15 en 20 jaar zal liggen. .”

O’Brien voegde eraan toe dat hij, gezien de leeftijd van Bankman Fried, denkt dat de rechter geneigd zal zijn hem na zijn gevangenisstraf een kans te geven op een volwaardig leven.

De zaak van Bankman-Fried is vergeleken met die van Elizabeth Holmes, oprichter van Theranos, een bedrijf voor medische hulpmiddelen, dat in 2018 zijn activiteiten stopte.

Holmes, 39, werd begin 2022 veroordeeld wegens vier aanklachten wegens oplichting van investeerders in Theranos nadat ze ter verdediging van haarzelf had getuigd. Ze werd veroordeeld tot ruim elf jaar gevangenisstraf en begon haar straf in mei uit te zitten in een minimaal beveiligde faciliteit in Bryan, Texas.

Maar voormalig federaal aanklager Paul Tuchmann zegt tegen CNBC dat hij strengere voorwaarden verwacht voor de voormalige FTX-CEO, omdat “de hoeveelheid geleden verliezen simpelweg onthutsend is.”

Tuchmann vergeleek de zaak van Bankman-Fried met die van Bernie Madoff, die werd veroordeeld tot 150 jaar gevangenisstraf.

“Net als Madoff waren veel van de verliezen in deze zaak kleine investeerders. Het waren niet allemaal grote instellingen, wat de neiging heeft om een ​​grotere druk te creëren voor een aanzienlijke straf”, aldus Tuchmann.

“Zeker, er kan hier enige verzachting zijn. Sam Bankman-Fried is erg jong. De rechter kan daar rekening mee houden. Bernie Madoff ging 150 jaar de gevangenis in toen hij duidelijk veel ouder was – met nog maar een beperkt aantal productieve jaren”, zei Yadav. van de Madoff-vergelijking.

“Sam Bankman-Fried heeft nog steeds de kans om tijdens zijn leven een positieve bijdrage te leveren. Zijn misdaden zijn ook niet gewelddadig van aard”, vervolgde Yadav.

Een andere wildcard is het feit dat het ministerie van Justitie in maart 2024 een tweede, geheel andere zaak met afzonderlijke aanklachten tegen Bankman-Fried kan aanspannen. De regering heeft tot 1 februari de tijd om de rechtbank te laten weten of zij van plan is verder te gaan.

“Een ander probleem hier is dat de veroordeling in maart 2024 zal plaatsvinden – zeer dicht bij het tweede strafproces waarmee Sam Bankman-Fried wordt geconfronteerd wegens schendingen van de campagnefinanciering en omkoping van buitenlandse functionarissen”, aldus Yadav. “De aanklager zal waarschijnlijk met veel vertrouwen het volgende proces ingaan. Met andere woorden: als hij ook schuldig wordt bevonden aan deze aanvullende aanklachten, ziet hij mogelijk een nog langere straf dan de vele decennia aan tijd die (tenminste) hem heeft gekost. hij kijkt momenteel.”

De vervolging in het proces tegen Sam Bankman-Fried wordt de komende dagen afgerond

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert