FINANCIEEL.com

Het Japanse ‘geheim’ voor ‘een lang en gelukkig leven’

Het Japanse ‘geheim’ voor ‘een lang en gelukkig leven’

Denk aan een keer dat je helemaal opging in wat je aan het doen was, van het zingen van je hart op een liedje waar je van houdt tot het lezen van een boek dat zo goed was dat je niet besefte dat de zon onderging.

Als u zich aangetrokken voelt tot de activiteiten die deze staat van ‘flow’ opwekken, kunt u naar uw ‘ikigai’ leiden, wat ‘het geluk is om altijd bezig te zijn’, zeggen Héctor García en Francesc Miralles, auteurs van Ikigai: The Japanese Secret to a Long and Gelukkig leven.

Veel van ’s werelds langstlevende mensen vinden hun ikigai en geven er bijna elke dag van hun leven prioriteit aan.

Een goed voorbeeld van iemand die vloeit in zijn ikigai is Hayao Miyazaki, 82, regisseur van animatiefilms bij Studio Ghibli in Japan. Miyazaki kwam de dag nadat hij met pensioen ging opdagen om nieuwe animaties te schetsen, en heeft sindsdien aan verschillende films gewerkt.

“Er is geen magisch recept om geluk te vinden, om te leven volgens je ikigai”, schreven García en Miralles. “Maar een belangrijk ingrediënt is het vermogen om deze staat van flow te bereiken en door deze staat een ‘optimale ervaring’ te hebben.”

De best mogelijke ervaring hebben terwijl je je op je ikigai concentreert, komt neer op “meer tijd besteden aan activiteiten die ons naar deze staat van flow brengen, in plaats van onszelf te laten verstrikt raken in activiteiten die ons direct plezier geven”, zoals binnen zitten urenlang voor de tv zitten terwijl ze ongezond voedsel aten, voegden ze eraan toe.

Gelukkig is er een raamwerk dat je kunt volgen om een ​​staat van flow te bereiken.

De 7 voorwaarden om flow te bereiken

Mihaly Csikszentmihalyi, een psycholoog, was geïntrigeerd door het idee om volledig betrokken te zijn bij wat we doen, dus bedacht hij een term om het te beschrijven: ‘flow’.

In 2013 dook Owen Schaffer, die onderzoeker was aan de DePaul University, dieper in dit concept en suggereerde dat er zeven voorwaarden waren om flow te bereiken:

  1. Weten wat te doen
  2. Weten hoe het moet
  3. Weten hoe goed je het doet
  4. Weten waar te gaan (waar navigatie is betrokken)
  5. Aanzienlijke uitdagingen waarnemen
  6. Belangrijke vaardigheden waarnemen
  7. Vrij zijn van afleidingen

In een staat van flow zijn, kan je focus vergroten, je tijdelijk bevrijden van zorgen en je in staat stellen meer aanwezig te zijn, schreven García en Miralles.

“De gelukkigste mensen zijn niet degenen die het meeste bereiken. Zij zijn degenen die meer tijd dan anderen in een staat van flow doorbrengen”, voegen ze eraan toe.

“Flow is mysterieus. Het is als een spier: hoe meer je hem traint, hoe meer je gaat stromen en hoe dichter je bij je ikigai komt.”

NIET MISSEN: Wil je slimmer en succesvoller zijn met je geld, werk en leven? Schrijf je in voor onze nieuwe nieuwsbrief!

Ontvang CNBC’s gratis Warren Buffett gids voor beleggendat het beste advies van de miljardair voor reguliere beleggers, de do’s en don’ts en drie belangrijke beleggingsprincipes samenvat in een duidelijke en eenvoudige handleiding.

De essentiële ochtendgewoonten van Barbara Corcoran voor een productieve dag

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert