Het Italiaanse coronavirus-stimuleringsgeschil zou de ineenstorting van de regering kunnen stimuleren

By Jernst van Waal

De Italiaanse premier beantwoordt vragen tijdens de persconferentie aan het einde van het jaar.

Alessandra Benedetti – Corbis | Corbis Nieuws | Getty-afbeeldingen

Italië staat aan de vooravond van een nieuwe politieke crisis, nu leden van de coalitieregering het plan van de premier voor het economische herstel van het land in twijfel trekken.

De Zuid-Europese natie is geen onbekende in politieke conflicten; spanningen, schandalen en kleine meerderheden hebben sinds de Tweede Wereldoorlog geleid tot meer dan 60 regeringen. Het laatste politieke geschil komt echter op een bijzonder pijnlijk moment, met het aantal coronavirusinfecties en sterfgevallen tot de hoogste tot nu toe in Europa en het bruto binnenlands product (bbp) zal naar verwachting in 2020 met ongeveer 10% zijn gekrompen.

“In het meest waarschijnlijke scenario zal de crisis leiden tot de vorming van een nieuwe uitvoerende macht”, zei Wolfango Piccoli, co-voorzitter van het adviesbureau Teneo, in een notitie op maandag.

Premier Giuseppe Conte is aan de macht sinds juni 2018, maar hij leidt nu al zijn tweede regering nadat een politiek geschil in de zomer van 2019 culmineerde in een nieuwe coalitie bestaande uit de linkse Democratische Partij en de Vijfsterrenbeweging, een andere linkse partij, in de regering.

De Gordiaanse knoop is hoe EU-gelden moeten worden besteed en of ze moeten worden toegeschreven aan nieuwe of reeds bestaande projecten.

Alberto Alemanno

Professor, HEC Business School

De laatste uitdaging brengt Conte, zonder politieke overtuiging, op tegen voormalig premier Matteo Renzi, die in september de Democratische Partij verliet en zijn eigen groep oprichtte genaamd Italia Viva, die de coalitie steunt en twee ministerposten heeft. Renzi dreigt echter zijn steun voor de huidige uitvoerende macht in te trekken, met het argument dat Conte’s plan voor economisch herstel niet ambitieus genoeg is.

De Europese Unie stemde ermee in om de financiële markten aan te boren op zoek naar 750 miljard euro ($ 920 miljard), die in de 27 landen zal worden geïnvesteerd om hen te helpen hun economie weer op te bouwen na de coronavirus-pandemie.

Italië is een van de belangrijkste begunstigden van deze fondsen en verwacht ongeveer 208 miljard euro aan subsidies en leningen tegen lage rente. De uitdaging is echter hoe u het meeste uit dit geld kunt halen, aangezien Italië de op één na hoogste staatsschuld in de EU heeft en zijn economie al worstelde vóór de pandemie.

“De Gordiaanse knoop is hoe EU-fondsen moeten worden besteed en of ze moeten worden toegeschreven aan nieuwe of reeds bestaande projecten. Terwijl de eerste de recordhoge staatsschuld van Italië verder zou doen toenemen, zou de laatste de positieve impact van de financiële steun van de EU verminderen”, zegt Alberto. Alemanno, hoogleraar EU-recht aan de HEC Paris Business School, vertelde CNBC dinsdag.

Deskundigen zoals Teneo’s Piccoli zijn van mening dat het geschil “later deze week tot een hoogtepunt zal komen wanneer Conte zijn herziene economisch herstelplan ter goedkeuring aan het kabinet zal voorleggen. De aanleiding voor de formele opening van de crisis zou de weigering kunnen zijn van de twee ministers van Italia Viva. om het plan te onderschrijven. “

“Hoewel Italia Viva slechts een junior partner is in de regerende coalitie, zijn de cijfers zo krap in het parlement, vooral in de Senaat, dat door het intrekken van de steun het vertrouwen in de premier kan worden gewekt”, voegde hij eraan toe.

Ignazio Corrao, een onafhankelijke Italiaanse wetgever bij het Europees Parlement, zei dinsdag tegen CNBC dat een snelle verkiezing waarschijnlijk zal worden vermeden en dat er ofwel een nieuwe premier zal komen, ofwel dat er een herschikking van het kabinet zal plaatsvinden.

Renzi “moet alle politieke middelen gebruiken die hij nu heeft … om in de toekomst macht te hebben”, zei Corrao. Hij suggereerde dat het politieke geschil een tactiek zou kunnen zijn voor de onlangs opgerichte Italia Viva-partij om meer terrein te winnen.

Het rendement op de 10-jarige Italiaanse obligatie is deze week licht gestegen toen de markten opengingen voor de eerste handelsdagen van 2021 en vanwege de politieke situatie. Het rendement wordt echter nog steeds op een laag niveau verhandeld op ongeveer 0,532% vanwege de enorme hoeveelheid monetaire en fiscale stimuleringsmaatregelen in Europa.