FINANCIEEL.com

Het in Oekraïne opgerichte Preply haalt 70 miljoen dollar op voor een AI-ondersteunde taalapp

Het in Oekraïne opgerichte Preply haalt 70 miljoen dollar op voor een AI-ondersteunde taalapp

Preply, een taalleerplatform dat mensen met docenten verbindt, heeft 70 miljoen dollar aan vers kapitaal opgehaald om het gebruik van kunstmatige intelligentie op te voeren, vertelde het bedrijf exclusief aan CNBC.

Het bedrijf, opgericht in Oekraïne maar gevestigd in de VS, zei dat het de fondsen binnenhaalde door nieuwe aandelen en schulden uit te geven. Tot de oprichters van Preply behoren de Oekraïense ondernemers Kirill Bigai, Dmytro Voloshyn en Serge Lukianov.

Het aandelengedeelte werd geleid door Horizon Capital, een durfkapitaalbedrijf dat zich richt op investeringen in opkomende ondernemers, met name Oekraïners. Het werd ook ondersteund door Reach Capital, Hoxton Ventures en anderen.

De financiering draagt ​​bij aan een Series C-financieringsronde van $ 50 miljoen die Preply vorig jaar ophaalde, en brengt de totale opgehaalde financiering op meer dan $ 170 miljoen.

Preply is een marktplaatsplatform dat mensen verbindt met menselijke docenten om hen te helpen nieuwe talen te leren. Elke docent op Preply deelt een profiel dat leerlingen kunnen bekijken en stelt een uurtarief voor lessen vast. Preply krijgt een korting op de uurtarieven die docenten in rekening brengen.

Preply verkoopt ook aan grote ondernemingen zoals Datadog, GroupM en Bain, die het gebruiken om de vreemde-talenvaardigheden van hun teams te verbeteren. Het bedrijf is nog niet winstgevend, hoewel de omzet de afgelopen drie jaar vertienvoudigde.

Kirill Bigai, mede-oprichter en CEO van Preply, zei dat het bedrijf het geld zou gebruiken om “ons leiderschap in de [online language learning] categorie door AI-aangedreven menselijke docenten, die een leerervaring bieden die snel een game changer aan het worden is.”

“Hoewel het team van vandaag echt wereldwijd is, als een in Oekraïne opgericht bedrijf met aanzienlijke R&D in Oekraïne, is dit een mijlpaal die gevierd moet worden. Een die de veerkracht en vastberadenheid van de Oekraïense technologiesector en alle Oekraïners weerspiegelt”, voegde hij eraan toe.

De financiering komt in een tijd van strengere voorwaarden voor fondsenwerving voor startups, die moeite hebben om net zo gemakkelijk geld in te zamelen als in de hoogconjunctuur van technologie in 2020 en 2021, veroorzaakt door Covid-19-lockdowns en monetaire versoepeling.

AI is een opmerkelijke uitzondering op die regel, dankzij de populariteit van OpenAI’s ChatGPT en soortgelijke tools. Veel startups halen seismische sommen geld op terwijl venture capitalists proberen de bedrijven te vinden die zullen winnen van de stijgende vraag naar AI-tools.

Preply zei dat het al machine learning gebruikt om leerlingen en docenten beter op elkaar af te stemmen. Nu neemt het meer AI op in zijn aanbod, nadat het een AI-assistent heeft gelanceerd om docenten te helpen met het bedenken van oefeningen, grammaticale uitleg en gespreksstarters.

Het komt omdat Duolingo, een concurrent van Preply, de GPT-taalverwerkingssoftware van OpenAI heeft geïntegreerd om de personalisatie van de app voor gebruikers te verbeteren. De aandelen van Duolingo zijn dit jaar tot nu toe meer dan verdubbeld in prijs. Andere rivalen van Preply zijn Babbel en Busuu.

Het wijst ook op de aanhoudende interesse van technologie-investeerders in Oekraïne, dat door Rusland is gehavend sinds Moskou begin vorig jaar een invasie van het land begon. Horizon Capital haalde 125 miljoen dollar op voor een startup-fonds ter ondersteuning van Oekraïense oprichters.

Verschillende oprichters van “eenhoorns” van een miljard dollar komen uit Oekraïne, waaronder Grammarly’s Max Lytvyn en Alex Shevchenko, en GitLab’s Dmitriy Zaporozhets. GoogleSamsung en Amazone hebben ook onderzoeks- en ontwikkelingscentra in het land.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert