FINANCIEEL.com

Het IMF zegt dat digitale valuta van de centrale bank contant geld kunnen vervangen

Het IMF zegt dat digitale valuta van de centrale bank contant geld kunnen vervangen

Kristalina Georgieva, algemeen directeur van het Internationaal Monetair Fonds, tijdens een persconferentie op het IMF-hoofdkwartier op 14 april 2023.

Kevin Dietsch | Getty Images Nieuws |

SINGAPORE – Digitale valuta van de centrale bank hebben het potentieel om contant geld te vervangen, maar de adoptie kan enige tijd vergen, zei Kristalina Georgieva, algemeen directeur van het Internationaal Monetair Fonds, woensdag.

“CBDC’s kunnen contant geld vervangen, waarvan de distributie in eilandeconomieën duur is”, zei ze woensdag op het Singapore FinTech Festival. “Ze kunnen veerkracht bieden in meer geavanceerde economieën. En ze kunnen de financiële inclusie verbeteren waar weinigen een bankrekening hebben.”

CBDC’s zijn de digitale vorm van de fiatvaluta van een land, die worden gereguleerd door de centrale bank van het land. Ze worden aangedreven door blockchain-technologie, waardoor centrale banken kunnen kanaliseren overheidsbetalingen rechtstreeks aan huishoudens.

“CBDC’s zouden een veilig en goedkoop alternatief bieden [to cash]. Ze zouden ook een brug bieden tussen particulier geld en een maatstaf om de waarde ervan te meten, net zoals contant geld dat we vandaag de dag bij onze banken kunnen opnemen”, aldus de IMF-chef.

Het IMF heeft gezegd dat meer dan 100 landen CBDC’s onderzoeken – of ongeveer 60% van de landen in de wereld.

“De mondiale belangstelling voor CBDC’s is ongekend. Verschillende centrale banken hebben al pilots gelanceerd of zelfs een CBDC uitgegeven”, aldus het IMF in een rapport van september.

Volgens een onderzoek uit 2022, uitgevoerd door de Bank for International Settlements, zei 93% van de 86 ondervraagde centrale banken dat ze CBDC’s aan het onderzoeken waren, terwijl 58% zei dat ze waarschijnlijk of mogelijk op korte of middellange termijn een retail CBDC zouden uitgeven. .

Maar vanaf juni hebben slechts 11 landen CBDC’s ingevoerd, terwijl nog eens 53 landen zich in een vergevorderde planningsfase bevinden en 46 landen onderzoek doen naar het onderwerp, volgens gegevens van de Atlantic Council.

… dit is niet het moment om terug te keren. De publieke sector moet zich blijven voorbereiden op de inzet van CBDC’s en gerelateerde betalingsplatforms in de toekomst.

Kristalina Georgieva

Directeur, IMF

Verwijzend naar een toespraak uit 2018 van haar voorganger Christine Lagarde, toen de voormalige IMF-chef beleidsmakers aanmoedigde om de ‘wind van verandering’ te volgen en het gebruik van CBDC’s te onderzoeken, zei Georgieva: ‘Vijf jaar later ben ik hier om een ​​update te geven over die reis.”

“Ten eerste zijn landen vertrokken. Velen onderzoeken CBDC’s en ontwikkelen regelgeving om de ontwikkelingen op het gebied van digitaal geld te sturen”, zei Georgieva, verwijzend naar de toespraak.

Woensdag lanceerde het fonds een CBDC-handboek als referentiegids voor beleidsmakers over de hele wereld. Georgieva zei dat veel landen CBDC’s onderzoeken en regelgeving ontwikkelen om de ontwikkelingen op het gebied van digitaal geld te sturen.

“Ten tweede hebben we nog geen land bereikt. Er is zoveel meer ruimte voor innovatie en zoveel onzekerheid over gebruiksscenario’s”, vertelde Georgieva aan een publiek dat bestond uit experts uit de industrie, investeerders en journalisten.

“In sommige landen lijkt de zaak vandaag vaag, maar zelfs zij zouden open moeten blijven staan ​​om morgen mogelijk CBDC’s in te zetten. Waarom?” zei Georgieva. “Dit is niet het moment om terug te keren.”

“De publieke sector moet zich blijven voorbereiden op de inzet van CBDC’s en gerelateerde betalingsplatforms in de toekomst. Ten vierde moeten deze platforms vanaf het begin worden ontworpen om grensoverschrijdende betalingen te vergemakkelijken, ook met CBDC’s”, aldus de directeur.

Potentieel van CBDC’s

Landen die CBDC voor de detailhandel hebben uitgegeven, zijn onder meer de Bahama’s, Jamaica en Nigeria.

De Singaporese Monetaire Autoriteit van Singapore heeft gezegd dat contant geld “over het algemeen onverenigbaar” is met de digitale economie. In een rapport uit 2021 zei de centrale bank van het land dat de vraag naar contant geld als betaalmiddel verder zal afnemen.

Volgens de BIS zou het gebruik van CBDC’s voor grensoverschrijdende betalingen de kosten voor het verkrijgen, opslaan en uitgeven van vreemde valuta kunnen verlagen, afhankelijk van het ontwerp en de regelgeving.

Georgieva zei ook dat kunstmatige intelligentie “enkele van de voordelen van CBDC’s zou kunnen versterken” door nauwkeurige kredietscores en persoonlijke ondersteuning te bieden.

De vraag naar generatieve AI is explosief gestegen na de release van OpenAI’s ChatGPT in november vorig jaar, die naar schatting binnen twee maanden na de lancering 100 miljoen maandelijkse actieve gebruikers had bereikt.

“Het zou de financiële inclusie kunnen verbeteren door snelle, nauwkeurige kredietscores te bieden op basis van verschillende gegevens. Het zou persoonlijke ondersteuning kunnen bieden aan mensen met een lage financiële geletterdheid”, aldus Georgieva.

“De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we de persoonlijke privacy en de gegevensbeveiliging moeten beschermen en ingebedde vooroordelen moeten vermijden, zodat we de ongelijkheid niet in stand houden, maar ernaar streven deze te verminderen. Als we er verstandig mee omgaan, kan AI daarbij helpen”, voegde ze eraan toe.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert