FINANCIEEL.com

Het IMF verhoogt de Amerikaanse groeivoorspelling, maar laat de mondiale vooruitzichten ongewijzigd

Het IMF verhoogt de Amerikaanse groeivoorspelling, maar laat de mondiale vooruitzichten ongewijzigd

Deelnemers arriveren op de evenementencampus op de openingsdag van de jaarlijkse bijeenkomsten van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en de Wereldbank in Marrakesh, Marokko, op maandag 9 oktober 2023.

Bloomberg | Bloomberg |

Het Internationaal Monetair Fonds heeft dinsdag zijn jongste World Economic Outlook gepubliceerd, waarin het zijn voorspelling voor de Amerikaanse groei hoger heeft herzien, terwijl het een langzamere expansie voor de eurozone voorspelt.

Het IMF heeft zijn Amerikaanse groeiprojectie voor dit jaar met 0,3 procentpunt verhoogd, vergeleken met de update van juli, naar 2,1%. Het verhoogde de prognose voor volgend jaar met 0,5 procentpunt naar 1,5%.

De groeivoorspelling voor het eurogebied voor 2023 werd ondertussen met 0,2 procentpunt naar beneden bijgesteld naar 0,7%, en voor 2024 met 0,3 procentpunt naar 1,2%.

Het schreef de Amerikaanse opwaardering toe aan sterkere bedrijfsinvesteringen in het tweede kwartaal, een veerkrachtige consumptiegroei in een krappe arbeidsmarkt en een expansieve begrotingskoers van de overheid. Desalniettemin wordt verwacht dat de groei in de tweede helft van 2023 en in 2024 zal vertragen als gevolg van een langzamere loongroei, afnemende pandemische besparingen, een strak monetair beleid en een hogere werkloosheid.

In de eurozone signaleerde het IMF dit jaar verschillen tussen de belangrijkste economieën – waarbij de Duitse economie naar verwachting zal krimpen naarmate de handel vertraagt ​​en de hogere rentetarieven afnemen, omdat de Franse externe vraag beter heeft gepresteerd en de industriële productie een inhaalslag heeft gemaakt.

De groeiverwachting voor het Verenigd Koninkrijk werd iets verhoogd naar 0,5% voor 2023, maar met 0,4 procentpunt verlaagd naar 0,6% voor 2024 omdat het land ‘aanhoudende gevolgen van de ruilvoetschok als gevolg van de hoge energieprijzen’ verwacht.

Het IMF herhaalde zijn mondiale groeivoorspelling van 3% voor dit jaar, en verhoogde zijn voorspelling voor 2024 met 0,1 procentpunt naar 2,9%.

“Verschillende tegenwinden voor de mondiale groei zijn eerder dit jaar weggeëbd”, aldus de vooruitzichten van het IMF, toen de Wereldgezondheidsorganisatie zei dat Covid-19 niet langer een mondiale noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid was, de toeleveringsketens grotendeels genormaliseerd waren en de mondiale financiële omstandigheden versoepelden na de turbulentie in de Zwitserse en De Amerikaanse banksectoren waren onder controle.

Niettemin blijven er uitdagingen bestaan, met name een vertraging van de productie, een langzame inhaalslag in de dienstensector in sommige gebieden, en een “mondiaal synchrone” verkrapping van de centrale banken om de inflatie af te koelen.

Het groeimomentum van China na de strikte lockdown neemt af, aldus het IMF, omdat het land ook te maken heeft met een vastgoedcrisis. Het lichaam verwacht een Chinese groei van 5% dit jaar en 4,2% volgend jaar.

Rijke landen kunnen ‘genereuzer’ zijn om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen weer op het goede spoor te krijgen, zegt MD van de Wereldbank

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert