FINANCIEEL.com

Het iconische West End in Londen fungeert als proeftuin voor investeringen in Broadway

Het iconische West End in Londen fungeert als proeftuin voor investeringen in Broadway

Het iconische West End in Londen fungeert als proeftuin voor investeringen in Broadway

LONDEN — Omdat voor grote producties altijd veel geld nodig is, legt een theaterexpert uit hoe investeringen in de sector werken en hoe het Londense West End wordt gebruikt als proeftuin voor zijn New Yorkse tegenhanger.

Live-evenementen kregen een enorme hit tijdens de Covid-19-pandemie, maar nu haast het publiek zich terug naar sportevenementen, concerten en live theater. Uit de laatste cijfers van de Society of London Theatre blijkt dat vorig jaar ruim 16 miljoen mensen een theatervoorstelling in Londen bijwoonden – een stijging van 7,21% ten opzichte van ongeveer 15 miljoen in 2019.

Omdat beleggen in traditionele activaklassen de afgelopen maanden een uitdaging is gebleken nu de markt te maken krijgt met hogere rentetarieven en toenemende geopolitieke risico’s, zou dit een aantrekkelijk moment kunnen zijn om te investeren in alternatieve activa zoals theater.

Not-for-profit versus commercieel

In Londen zijn er twee belangrijke theatermodellen: locaties zonder winstoogmerk zoals het National Theatre, Shakespeare’s Globe en The Old Vic, en commercieel theater zoals in het beroemde West End.

Eleanor Lloyd, theaterinvesteerder en -producent, legt uit dat commerciële theaters opereren volgens een model dat draait om particuliere investeringen.

“Dus elke show zamelt geld in voor die show van een groep, [a] pool van particuliere investeerders, die dit deels doen voor de lol en de kunst ervan, maar deels omdat ze hopen dat de show winst zal opleveren.”

Als je nadenkt over investeren in theater, is het belangrijk om te begrijpen hoe de economie van een bepaalde show werkt.

Zelfs als een show vanuit het oogpunt van ticketverkoop succesvol is, zal het financieel niet succesvol zijn als het te duur is om te organiseren, als het te klein is of als de oplage te kort is.

Investeerders moeten dus nadenken of een show geld kan opleveren.

De inzet is hoger in New York

De lat voor financieel succes ligt in Londen veel lager dan op Broadway in New York.

In Londen kunnen beleggers slechts een paar duizend pond bijdragen om zich in te kopen voor een toneelstuk. Maar naarmate producties groter worden, worden ze duurder om te financieren en te produceren. Budgetten voor shows in West End kunnen oplopen tot miljoenen, terwijl op Broadway in New York de inzet zelfs nog hoger is.

Vaak draaien producenten eerst producties in Londen en als ze goed worden ontvangen, verplaatsen ze deze naar New York.

Lloyd zei: “Londen voelt zich relatief veiliger. New York heeft het gevoel dat als het mislukt, het waarschijnlijk groot zal mislukken. Maar als het slaagt, zal het groots slagen, dus het is gewoon een soort spel met een hoger risico.”

Ze voegt eraan toe dat een algemene vuistregel voor investeringen in de theaterscène in de Big Apple is om een ​​pond in een dollarteken te veranderen en aan het eind een nul toe te voegen.

“Dus als het £500.000 kost, gaat het $5 miljoen kosten. Dat is de algemene vuistregel. Het model is dus veel strakker op Broadway, maar omdat de fasen groter zijn en de ticketprijzen hoger, als het werkt op Broadway is het winstpotentieel ook veel groter.”

Hoe kies je een winnende show?

Bepalen of een productie succesvol zal zijn of niet, is erg lastig.

Het hebben van een grote acteur of schrijver aan boord is vaak een betrouwbare manier om interesse te wekken voordat een show begint. Zodra een show eenmaal begint, worden recensies en mond-tot-mondreclame van cruciaal belang voor een productie die aan populariteit wint.

“Hoe zit het met de show dat iemand op dinsdagavond op zijn minst 30, 40, 50, 60 pond wil uitgeven om een ​​paar kaartjes te kopen en de show te gaan zien. Er moet iets aan de show gebeuren.” laat ze besluiten dat te doen”, aldus Lloyd.

Maar investeren in de kunst is niet voor angsthazen. “Je kunt shows hebben die artistiek geweldig zijn, die niemand wil zien en je kunt shows hebben waarvan je niet zeker weet of ze geweldig zijn, maar iedereen wil ze zien. Het is dus een echt soort spel waarin je probeert uit te zoeken wat er zou kunnen gebeuren.” werken”, aldus Lloyd.

Ze voegde eraan toe: “Iedereen die denkt te kunnen voorspellen wat er gaat gebeuren, heeft het mis. Maar dat is een deel van de vreugde die je op de been houdt, want de volgende kan wel eens de grote hit worden.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert