FINANCIEEL.com

Het ‘grootste offshore windpark ter wereld’ produceert zijn eerste stroom

Het ‘grootste offshore windpark ter wereld’ produceert zijn eerste stroom

Een Haliade-X windturbine gefotografeerd in Nederland op 2 maart 2022.

Peter Boer | Bloomberg |

Een project dat wordt omschreven als het ‘grootste offshore windpark ter wereld’ heeft dit weekend een grote stap voorwaarts gezet na het produceren van zijn eerste kracht.

Het Dogger Bank Windpark, gelegen voor de kust van Noordoost-Engeland in de Noordzee, wordt in drie fasen ontwikkeld – A, B en C – en zal een totale capaciteit hebben van 3,6 gigawatt zodra het volledig operationeel is. Er is een vierde fase voorgesteld, bekend als Doggerbank D.

“De eerste turbine van het project bij Dogger Bank A begon op zaterdag 7 oktober om 20.37 uur BST te draaien en elektriciteit te produceren”, zei het Dogger Bank Wind Farm Project maandag in een aankondiging.

“De stroom van de eerste offshore windturbine wordt nu via het hoogspanningsgelijkstroomtransmissiesysteem van Dogger Bank naar het Britse nationale elektriciteitsnet getransporteerd, wat het eerste gebruik van HVDC-technologie op een Brits windpark markeert”, voegde het eraan toe.

De omvang van het project is aanzienlijk; de mensen erachter zeggen dat het maar liefst zes miljoen huishoudens per jaar van stroom zal kunnen voorzien. Dogger Bank maakt gebruik van de enorme Haliade-X-turbines van GE Vernova, die beschikken over bladen van 107 meter (ongeveer 351 voet).

Dogger Bank is een joint venture waarbij SSE Renewables, Equinor en Vårgrønn betrokken zijn, die respectievelijk een belang van 40%, 40% en 20% hebben.

In een verklaring, SSE Chief Executive Alistair Phillips-Davies zei dat Dogger Bank “een aanzienlijke impuls zou geven aan de Britse energiezekerheid, betaalbaarheid en leiderschap bij het aanpakken van de klimaatverandering.”

“Dit is precies hoe we zouden moeten reageren op de energiecrisis”, voegde hij eraan toe.

Equinor is een Noors bedrijf dat beter bekend staat om zijn olie- en gasproductie, maar ook betrokken is bij windenergieprojecten zoals Dogger Bank en Hywind Tampen.

“Een hernieuwbaar megaproject als Dogger Bank vormt een industrieel windenergieknooppunt in het hart van de Noordzee, dat een belangrijke rol speelt in de Britse ambities op het gebied van offshore windenergie en de netto-nulambities ondersteunt”, aldus Anders Opedal, CEO van Equinor.

De Britse premier Rishi Sunak verwelkomde het nieuws. Sunak – die vanuit sommige hoeken scherpe kritiek heeft gekregen na een verschuiving in het klimaatbeleid – beschreef offshore-windenergie als “cruciaal voor het opwekken van hernieuwbare, efficiënte energie die Britse huizen van Britse zeeën kan voorzien.”

Het Verenigd Koninkrijk herbergt een volwassen offshore-windenergiesector, waarbij de International Trade Administration van de Amerikaanse overheid onder meer kenmerken als goede windsnelheid, een lange kustlijn en een ‘relatief ondiepe zeebodem’ benadrukt.

Tot de grote offshore windparken in de wateren voor de Britse kust behoort onder meer Hornsea 2, een volledig operationele faciliteit met 165 turbines en een capaciteit van meer dan 1,3 GW. Het Deense energiebedrijf Orsted noemde het eerder ‘het grootste geïnstalleerde windmolenpark ter wereld’.

Hoewel de betrokkenen bij Dogger Bank het herhaaldelijk ‘het grootste offshore windpark ter wereld’ hebben genoemd, werd in de verklaring van maandag ook gesproken over het ‘grootste offshore windpark ter wereld in aanbouw’, een duidelijke knipoog naar het feit dat er nog aanzienlijk werk nodig is voordat het is compleet.

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan hebben de VS nog een lange weg te gaan om landen als Groot-Brittannië in te halen, waarbij een reeks factoren een uitdagende omgeving creëren voor de ontwikkeling van de sector daar.

Amerika’s eerste offshore windpark, het 30 megawatt Block Island Wind Farm, ging pas eind 2016 met commerciële activiteiten van start, hoewel de VS van plan zijn zijn offshore windcapaciteit de komende jaren op te voeren.

In november 2021 werd de grond gebroken voor Vineyard Wind 1, dat ook wel het “eerste offshore windpark op commerciële schaal” van de Verenigde Staten wordt genoemd.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert