Het enorme door olie gedekte vermogensfonds van Noorwegen investeert in een offshore windpark

Owaki / Kulla | De beeldbank | Getty-afbeeldingen

Het Noorse staatsinvesteringsfonds is overeengekomen om ongeveer 1,375 miljard euro ($ 1,63 miljard) te betalen voor een belang van 50% in een van ‘s werelds grootste offshore windparken, Orsted’s 752 megawatt (MW) Borssele 1 & 2-faciliteit.

Beheerd door Norges Bank Investment Management, is het fonds – waarvan het vermogen afkomstig is uit de enorme olie- en gasreserves in de Noordzee in Noorwegen – ‘s werelds grootste en meer dan $ 1,3 biljoen waard. In een aankondiging woensdag beschreef NBIM de deal als de “eerste investering in infrastructuur voor hernieuwbare energie.”

De transactie zal naar verwachting in het tweede of derde kwartaal van 2021 worden afgerond. Volgens de voorwaarden van de deal zal Orsted zijn positie als mede-eigenaar van het windpark behouden en de exploitatie en het onderhoud afhandelen.

“We zijn verheugd dat we onze eerste niet-beursgenoteerde investering in infrastructuur voor hernieuwbare energie hebben gedaan, en we kijken ernaar uit om samen met Ørsted te werken aan de levering van groene energie aan Nederlandse huishoudens”, zegt Mie Holstad, Chief Real Assets Officer bij Norges Bank Investment Management. een verklaring.

Borssele 1 & 2 ligt 23 kilometer uit de Nederlandse kust en maakt gebruik van 94 windturbines van Siemens Gamesa. Volgens Orsted is het ‘s werelds op een na grootste operationele offshore windpark en “levert het hernieuwbare energie gelijk aan het jaarlijkse stroomverbruik van een miljoen Nederlandse huishoudens.”

Europa is een belangrijke speler op het gebied van offshore windenergie en huisvest een aantal grootschalige faciliteiten.

In 1991 werd ‘s werelds eerste offshore windmolenpark in de buurt van het Deense eiland Lolland in gebruik genomen.

In 2020 trok de sector meer dan 26 miljard euro aan investeringen aan, een recordbedrag volgens recente cijfers van brancheorganisatie WindEurope.

De Amerikaanse offshore windsector is daarentegen nog klein, maar zou in de komende jaren aanzienlijk kunnen uitbreiden op grond van nieuwe plannen die eind maart door de regering van Biden werden aangekondigd.

De strategie van Noorwegen

Het Noorse fonds heeft wat NBIM beschrijft als “een klein aandeel” in meer dan 9.000 bedrijven wereldwijd, met zijn investeringsstrategie gebaseerd op richtlijnen die zijn opgesteld door het ministerie van Financiën van het land.

“Het fonds mag niet worden belegd in bedrijven die bepaalde soorten wapens produceren, zijn activiteiten baseren op steenkool of tabak produceren”, zegt NBIM.

“Het fonds mag ook niet worden belegd in bedrijven die door hun gedrag bijdragen aan schendingen van fundamentele ethische normen”, voegt het toe.

Met ingang van 3 maart 2021 omvatten bedrijven die zijn uitgesloten van wat NBIM beschrijft als “het beleggingsuniversum van het fonds”: het Duitse nutsbedrijf RWE; tabaksreus Philip Morris International; en BAE Systems.

Plaats een reactie