Het Cubaanse Covid-vaccin zou in aanmerking kunnen komen voor toeristen

Een man staat naast een Cubaanse nationale vlag in het Melia Varadero International Hotel in de provincie Matanzas, op 23 oktober 2020. Varadero, Cuba’s belangrijkste strandresort, gaat weer open voor internationaal toerisme, te midden van de coronavirus-pandemie.

YAMIL LAGE | AFP | Getty-afbeeldingen

De meest geavanceerde Covid-19-vaccinkandidaat van Cuba zal naar verwachting volgende week in een laat stadium van klinische proeven gaan, waardoor de kleine eilandstaat steeds dichter bij een buitengewone medische prestatie komt die volgens analisten verstrekkende gevolgen zal hebben in het hele zuiden.

Cuba’s meest veelbelovende vaccinkandidaat, van de vier die het in ontwikkeling heeft, heet Soberana 02. De naam van het vaccin vertaalt uit het Spaans als “Soeverein”, een ogenschijnlijk knipoog naar Cuba’s gevoel van nationale trots op zijn wereldberoemde gezondheidssysteem.

Soberana 02 zal vanaf 1 maart de fase 3-onderzoeken ingaan en ambtenaren zeggen dat binnen enkele weken maar liefst 150.000 vrijwilligers zullen worden getest. Fase 3-onderzoeken vertegenwoordigen de laatste fase voordat een vaccin algemeen wordt goedgekeurd door nationale regelgevende instanties.

Het komt op een moment dat veel mensen in Cuba urenlang in de rij moeten wachten om basisgoederen te kopen en de autoriteiten blijven navigeren door een decennia oud Amerikaans handelsembargo – met sancties die de afgelopen jaren nog verder zijn aangescherpt door de voormalige president Donald Trump.

“Het is gewoon deze ongelooflijke tweedeling”, vertelde Helen Yaffe, een Cuba-expert en docent economische en sociale geschiedenis aan de Universiteit van Glasgow, Schotland, telefonisch aan CNBC.

“Aan de ene kant heb je deze high-tech biotechsector die veel hoop brengt naar het zuiden van de wereld omdat het de mogelijkheid is van een betaalbaar vaccin – (en) het vaccineren van het zuiden van de wereld zal de prioriteit zijn”, zei Yaffe.

“En tegelijkertijd staan ​​de Cubanen om vier of vijf uur ‘s ochtends op om in de rij te gaan staan, omdat er echt schaarste is aan echt basisvoedsel en zelfs medicijnen.”

Wat weten we over Soberana 02?

Cuba’s Finlay Institute, de toonaangevende biofarmaceutische instelling van het land, houdt toezicht op de ontwikkeling van Soberana 02. Dr. Vicente Verez, directeur van het instituut, heeft laten doorschemeren dat het vaccin later dit jaar als optie beschikbaar zou kunnen worden gesteld voor toeristen.

Als Soberana 02 veilig en effectief blijkt te zijn, zou de ontwikkeling van een in eigen land geproduceerd vaccin waarschijnlijk worden geprezen als een verbazingwekkende wetenschappelijke doorbraak en een belangrijke politieke triomf. Cuba zou ook het eerste Latijns-Amerikaanse land worden dat zijn bevolking immuniseerde met een in eigen land geproduceerd vaccin.

Technicus Mayelin Mejias werkt op 20 januari 2021 in de Vaccin Aseptic and Packaging Processing Plant van het Finlay Vaccine Institute in Havana.

YAMIL LAGE | AFP | Getty-afbeeldingen

De regering heeft nog geen specifieke plannen opgesteld voor het inenten van toeristen, maar analisten zeggen dat het mogelijk is dat buitenlanders die naar Cuba reizen hun eerste vaccindosis op het eiland kunnen krijgen voordat ze volgende doses krijgen om mee naar huis te nemen.

Hoewel de openbare gegevens beperkt zijn, wordt aangenomen dat er met tussenpozen van twee weken maximaal drie doses van het vaccin kunnen worden toegediend.

Er wordt al gesproken over zon, zee, zand en Soberana 02. Het zou me dus niet verbazen als mensen naar Cuba gaan om het vaccin te zoeken en ik weet zeker dat de Cubanen het zullen aanbieden.

Helen Yaffe

Docent economische en sociale geschiedenis aan de Universiteit van Glasgow

Yaffe, die ook de auteur is van “We Are Cuba !: Hoe een revolutionair volk heeft overleefd in een post-Sovjetwereld”, zei Cuba’s geavanceerde gezondheidszorgsysteem het land zou helpen het vaccin “extreem” snel uit te rollen.

“Dat kan ik garanderen. En als ze een vaccin hebben gekregen dat elke twee weken is, kunnen mensen binnen een maand na het begin worden gevaccineerd,” zei Yaffe.

“In de zomer zullen mensen behoorlijk wanhopig zijn om op vakantie te gaan en ik denk dat Cuba zichzelf nomineert als een ideale bestemming. Er wordt al gesproken over zon, zee, strand en Soberana 02. Het zou me dus niet verbazen als mensen gaan uiteindelijk naar Cuba om het vaccin te zoeken en ik weet zeker dat de Cubanen het zullen aanbieden. “

Hoe werkt het?

Het Soberana 02-vaccin is een geconjugeerd vaccin. Dit is een type vaccin dat een deel van het spike-eiwit draagt ​​dat zich bindt aan of conjugaat met menselijke cellen om de stabiliteit en effectiviteit te versterken.

In tegenstelling tot andere kandidaten voor coronavirusvaccins, zoals onder andere Pfizer-BioNTech, vereist Soberana 02 geen aanvullende koelvereisten. Dit zal waarschijnlijk de logistieke en administratieve uitdagingen in verband met vaccinatieprogramma’s in lage-inkomenslanden vereenvoudigen.

Mensen staan ​​in de rij om eten te kopen in Havana, op 2 februari 2021, terwijl Covid-19-gevallen in de eilandnatie toenemen.

YAMIL LAGE | AFP | Getty-afbeeldingen

Tijdens een virtuele sessie onder leiding van de Pan American Health Organization op 5 februari zei Dr. Verez dat Soberana 02 “bemoedigende resultaten” had opgeleverd tijdens de vroege stadia van het testen. Hij voegde eraan toe dat de vaccinatie nog geen significante bijwerkingen heeft veroorzaakt.

De Cubaanse regering heeft gezegd dat ze dit jaar 100 miljoen doses Soberana 02 zal produceren om aan de eisen van haar eigen burgers en die in andere landen te voldoen. Het wil een van de eerste landen ter wereld zijn die in 2021 zijn hele bevolking vaccineert, ondanks het feit dat veel geavanceerde landen bijna twee maanden geleden begonnen zijn met het toedienen van jabs.

Verschillende landen hebben belangstelling getoond voor het verkrijgen van het vaccin, zoals Vietnam, Iran, Venezuela en de Afrikaanse Unie, die alle 55 landen in Afrika vertegenwoordigt.

Cuba, dat relatief weinig gevallen van Covid heeft geregistreerd in vergelijking met andere landen in de regio, heeft de afgelopen weken een scherpe stijging van het aantal infecties en dodelijke slachtoffers gezien. Volgens gegevens van de Johns Hopkins University heeft Cuba tot op heden 45.361 gevallen van het coronavirus en 300 doden geregistreerd.

‘Een van’ s werelds best bewaarde geheimen ‘

Cuba staat al lang bekend om zijn medische diplomatie, met duizenden gespecialiseerde medewerkers die naar het buitenland worden gestuurd om landen te helpen bij het aanpakken van kortdurende crises, natuurrampen en medische noodgevallen.

Mensenrechtengroeperingen hebben hun bezorgdheid geuit over het feit dat de Cubaanse regering repressieve regels oplegt aan artsen die in het buitenland werken, daarbij verwijzend naar het recht op privacy, vrijheid en vrijheid van meningsuiting en vereniging.

Bij het begin van de uitbraak van Covid-19 had Cuba naar schatting 24.500 medisch personeel in 58 landen. Nog eens 4.000 leden van de Cubaanse Henry Reeve Brigade, een groep zeer gerespecteerde gezondheidswerkers, zijn gaan werken in landen van Koeweit tot Mexico, van Italië tot Zuid-Afrika.

Cubaanse doktoren tijdens een welkomstceremonie voor Cubaanse gezondheidswerkers die op 24 mei 2020 in Kaapstad, Zuid-Afrika, naar de Westkaap werden uitgezonden om de inspanningen in de strijd tegen COVID-19 te ondersteunen.

Misha Jordaan | Gallo-afbeeldingen via Getty Images

Het is een diepgewortelde traditie die betekent dat het land met iets meer dan 11 miljoen inwoners naar verwachting meer medisch personeel in het buitenland heeft dan alle G-7-landen bij elkaar.

“Dit is een buitengewoon record, grotendeels onbekend bij de reguliere media – een van ‘s werelds best bewaarde geheimen”, vertelde John Kirk, een professor aan het Latijns-Amerikaanse programma van de Dalhousie University in Nova Scotia, Canada, via e-mail aan CNBC.

“Medisch internationalisme zit in het Cubaanse DNA, en in feite vermeldt de preambule van de Cubaanse grondwet de toewijding die Cuba heeft om zijn medisch talent te delen met ontwikkelingslanden”, voegde hij eraan toe.

Plaats een reactie