Het coronavirusvaccin Oxford-AstraZeneca veroorzaakt een immuunrespons bij volwassenen

By Jernst van Waal

Een reageerbuis met het label vaccin is te zien voor het AstraZeneca-logo in deze illustratie gemaakt op 9 september 2020.

Dado Ruvic | Reuters

LONDEN – De Britse farmaceutische gigant AstraZeneca zei maandag dat zijn potentiële Covid-19-vaccin een vergelijkbare immuunrespons heeft veroorzaakt bij zowel oudere als jongere volwassenen.

Bijwerkingen op het vaccin bij ouderen – de leeftijdsgroep met het hoogste risico van het coronavirus – bleken ook lager te zijn, zei AstraZeneca. Het potentiële Covid-19-vaccin van de medicijnfabrikant wordt ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Oxford.

De aankondiging zal waarschijnlijk de hoop versterken dat er voor het einde van het jaar een Covid-vaccin wordt ontwikkeld.

“Het is bemoedigend om te zien dat de immunogeniciteitsreacties vergelijkbaar waren tussen oudere en jongere volwassenen en dat de reactogeniciteit lager was bij oudere volwassenen, waar de ernst van de ziekte van COVID-19 hoger is”, vertelde een woordvoerder van AstraZeneca aan CNBC via e-mail.

“De resultaten versterken het bewijsmateriaal voor de veiligheid en immunogeniteit van AZD1222”, zei de woordvoerder, verwijzend naar de technische naam van het Oxford-AstraZeneca-vaccin.

De aandelen van het bedrijf stegen op het nieuws met ongeveer 0,8%.

Geneesmiddelenmakers en onderzoekscentra doen hun best om een ​​veilig en effectief vaccin af te leveren in een poging een einde te maken aan de coronaviruspandemie die meer dan 1,15 miljoen levens heeft geëist.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er tientallen kandidaat-vaccins in klinische evaluatie, waarvan sommige al in een laat stadium testen voordat ze formele goedkeuring zoeken.

Het vaccin dat wordt ontwikkeld door de Universiteit van Oxford en AstraZeneca wordt beschouwd als een van de koplopers om de goedkeuring van de regelgevende instanties te verkrijgen.

AstraZeneca CEO Pascal Soirot heeft eerder gezegd dat het vaccin van de medicijnfabrikant waarschijnlijk ongeveer een jaar lang bescherming zou bieden tegen het coronavirus.