FINANCIEEL.com

Het conflict tussen de NAVO en Oekraïne over hulp onthult een gespannen dynamiek

Het conflict tussen de NAVO en Oekraïne over hulp onthult een gespannen dynamiek

De Oekraïense president Volodomyr Zelenskyy en de Amerikaanse president Joe Biden.

Sean Gallup | Getty Images Nieuws |

De NAVO en Oekraïne zijn deze week voor het eerst publiekelijk met elkaar in botsing gekomen.

Tijdens een bijeenkomst in Vilnius, Litouwen, met alle 31 leden van de NAVO, waren er duidelijke wrijvingen tussen Kiev en de militaire alliantie. Dit bereikte zijn hoogtepunt met de Oekraïense leider, Volodomyr Zelenskyy, die dinsdag zei dat het ontbreken van een tijdlijn voor zijn land om toe te treden tot de NAVO “absurd” was.

Een senior diplomaat die bij de bijeenkomsten aanwezig was, vertelde donderdag aan CNBC dat Zelenskyy zijn hand “overspeelde” tijdens de top en daarom door de Verenigde Staten en anderen onder druk werd gezet om meer dankbaarheid te tonen.

Er was een “zeer duidelijke boodschap van de kant van de VS, jij [Ukraine] ging te ver’, vertelde de senior diplomaat die de bijeenkomsten in Litouwen bijwoonde, maar vanwege de gevoeligheid van het onderwerp liever anoniem wilde blijven, tegen CNBC donderdag.

De commentaren geven inzicht in de machtsdynamiek binnen de NAVO. Ook al willen sommige leden graag gehoor geven aan het verzoek van Oekraïne, met name de Verenigde Staten zijn op dit moment geen voorstander van onmiddellijk lidmaatschap van Kiev.

“Het resultaat van de top weerspiegelt de basisrealiteit dat de NAVO een veiligheidstoezegging van de VS is om, als de sterkste militaire macht ter wereld, andere in aanmerking komende landen te verdedigen. Daarom zal de NAVO altijd alleen bewegen met de snelheid van Washington, dat op dit moment gefixeerd is op China. op de lange termijn”, vertelde Jacob Kirkegaard, een senior fellow bij het German Marshall Fund of the United States (GMF), via e-mail aan CNBC.

Griekse premier: de NAVO heeft aangetoond dat Oekraïne er niet alleen voor staat

“De VS zullen daarom een ​​oorlogvoerend land niet toelaten tot de NAVO en een te strikt tijdschema afgeven”, voegde hij eraan toe. Oekraïne vecht sinds februari 2022 tegen de grootschalige invasie van Rusland.

Tijdens een openbaar NAVO-forum op woensdag zei de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan dat het Amerikaanse volk een zekere dankbaarheid verdient voor hun steun nadat een Oekraïense activist kritiek had geuit op het ontbreken van een precies tijdschema voor Kiev om lid te worden van de NAVO.

“Het belangrijkste is dat wij (het Westen) een zeer delicaat evenwicht hebben gespeeld, we kunnen zelf niet in oorlog zijn.

De Britse minister van Defensie Ben Wallace zei woensdag ook “Ik ben Amazon niet”, toen hij de levering van wapens aan Kiev besprak. “Of we het nu leuk vinden of niet, mensen willen dankbaarheid zien”, zei hij volgens Reuters. Zijn baas, de Britse premier Rishi Sunak, distantieerde zich snel van die opmerkingen.

De publieke opinie blijft Oekraïne in de hele Europese Unie steunen, maar voor sommige specifieke maatregelen is de steun afgenomen. Het aantal burgers dat het sturen van wapens of het opleggen van economische sancties tegen Rusland steunt, is tijdens de eerste 12 maanden van de oorlog gedaald.

“Feit blijft dat de tijd niet aan onze kant staat. Hoe langer dit conflict duurt, hoe moeilijker het wordt om het geld te vinden. Dat valt niet te ontkennen”, zegt Maria Demertzis, een senior fellow bij de Bruegel-denktank.

Delicate balans

In een gezamenlijke persverklaring, ook op woensdag, zei de Amerikaanse president Joe Biden tegen Zelenskyy: “Ik weet dat je vaak gefrustreerd bent over wanneer dingen – wat dingen je snel genoeg te pakken krijgen en wat je raakt en hoe we daar komen. Maar Ik beloof je dat de Verenigde Staten er alles aan doen om je zo snel mogelijk te geven wat je nodig hebt.”

Biden voegde er ook aan toe: “En ik kijk uit naar de dag waarop we de bijeenkomst hebben om je officiële – officiële lidmaatschap van de NAVO te vieren.”

Zelenskyy: De beste garanties zijn dat Oekraïne lid wordt van de NAVO

De 31 leden van de NAVO hebben zich niet gecommitteerd aan een datum waarop Oekraïne zich bij de groep kan voegen. In plaats daarvan hebben ze de noodzaak van een actieplan weggenomen, aangezien “Oekraïne in toenemende mate interoperabel en politiek geïntegreerd is geworden met de alliantie” en zeiden ze een uitnodiging te zullen sturen “wanneer de bondgenoten het eens zijn en aan de voorwaarden is voldaan”.

Het komt erop neer dat Oekraïne geen NAVO-lid wordt zolang de oorlog voortduurt.

“Het belangrijkste is dat wij [the West] hebben een zeer delicaat evenwicht gespeeld, we kunnen zelf niet in oorlog zijn”, zei dezelfde hoge diplomaat tegen CNBC.

In een interview met de Financial Times erkende de Finse minister van Buitenlandse Zaken Elina Valtonen dat zelfs als de NAVO een duidelijk lidmaatschapspad voor Kiev zou geven, het “geen 100% garantie zou zijn” dat het snel zou toetreden. Finland is het nieuwste lid van de NAVO en is begin april toegetreden.

Valtonen negeerde echter beweringen dat Oekraïne geen dankbaarheid heeft getoond, met het argument dat hulp niet als liefdadigheid mag worden gezien.

Hoe dan ook, Zelenskyy leek naar de kritiek te hebben geluisterd. Zijn openbare opmerkingen na de toespraak van dinsdag werden gekenmerkt door herhaalde waardering. Toen hij terugkeerde naar Oekraïne van de NAVO-top, zei hij via Twitter: “Ik ben iedereen dankbaar die zich heeft ingezet voor eenheid in Vilnius.”

De premier van Estland zegt dat ze de frustratie van Zelensky over de NAVO 'begrijpt'

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert