FINANCIEEL.com

Het Chinese AI-bedrijf SenseTime valt na beschuldigingen van shortsellers

Het Chinese AI-bedrijf SenseTime valt na beschuldigingen van shortsellers

SenseTime, een Chinees bedrijf voor kunstmatige intelligentie, heeft een aanvraag ingediend om naar de beurs te gaan in Hong Kong. Deze stap komt terwijl China de regelgeving voor de technologiereuzen van het land blijft verscherpen.

Pavlo Gonchar | SOPA-afbeeldingen | Lichtraket |

Aandelen van SenseTime daalde dinsdag maar liefst 9,7% nadat de Amerikaanse shortseller Grizzly Research beweerde dat het Chinese kunstmatige-intelligentiebedrijf zijn inkomsten had opgeblazen.

De SenseTime-aandelen compenseerden een deel van die verliezen in Hong Kong en sloten in de middag 4,86% lager.

Grizzly Research beweerde dinsdag in een rapport dat SenseTime bezig was met een zogenaamd ‘revenue round-tripping’-programma.

“SenseTime verstrekt rechtstreeks of via tussenpersonen geld aan klanten die op hun beurt worden gebruikt om goederen van SenseTime te kopen die misschien nooit zijn geleverd”, beweerde Grizzly Research. De shortseller zei dat hij deze informatie had gekregen via twee rechtszaken in China waarin de regeling werd beschreven.

SenseTime reageert

SenseTime zei in een aanvraag op de Hong Kong Stock Exchange dat het “de beschuldigingen aan het beoordelen is en nadenkt over de juiste handelwijze om de belangen van alle aandeelhouders te beschermen.”

Het Chinese bedrijf zei dat het van mening is dat het rapport van Grizzly Research “ongefundeerd is en ongefundeerde beschuldigingen en misleidende conclusies en interpretaties bevat.”

SenseTime voegde eraan toe dat het rapport “een gebrek aan inzicht toont in het bedrijfsmodel en de financiële rapportagestructuur van het bedrijf, en een gebrek aan grondige lezing van de openbare documenten van het bedrijf.”

Grizzly Research heeft geen contact opgenomen met SenseTime om de informatie te verifiëren, aldus SenseTime in een verklaring.

SenseTime-problemen groeien

SenseTime werd ooit gezien als een van China’s meest opwindende bedrijven op het gebied van kunstmatige intelligentie en is vooral bekend vanwege de computervisietechnologie die gezichtsherkenningssoftware kan aandrijven.

Het bedrijf is echter doelwit geweest van sancties van de Amerikaanse overheid. In 2019 plaatste Washington SenseTime op de zogenaamde Entity List, die Amerikaanse bedrijven verbiedt er zaken mee te doen. De VS beweerden dat SenseTime verband houdt met mensenrechtenschendingen in de Chinese regio Xinjiang.

SenseTime zei destijds dat het “geen zaken doet in de regio Xinjiang, en dat we ons er ook niet van bewust zijn dat onze technologie in de regio Xinjiang wordt gebruikt.”

SenseTime stelde medio 2021 een beursintroductie voor in Hong Kong, maar stelde de notering later dat jaar uit nadat de Amerikaanse regering deze had toegevoegd aan een lijst van ‘Chinese militair-industriële complexe bedrijven’.

Het bedrijf ging eind december naar de beurs en prijsde de aandelen tegen 3,85 Hongkongse dollar ($0,49). De aandelen sloten dinsdag op 1,37 Hongkongse dollar, 64% onder hun beursintroductieprijs.

Als gevolg van de zwarte lijst die door de Amerikaanse overheid door SenseTime is geplaatst, heeft het bedrijf “een zeer beperkte doelgroep en daarom geen vooruitzichten op enige echte verbetering”, aldus Grizzly Research in zijn rapport.

De shortseller richtte zich ook op de technologie van SenseTime en beweerde dat deze “geen concurrentiepositie heeft op het gebied van AI.”

“Wij geloven dat SenseTime een fundamenteel doodlopend softwarebedrijf voor gezichtsherkenning exploiteert, plus enkele aanvullende AI R&D-projecten met vrijwel geen kans op schaalbare toekomstige winsten”, aldus Grizzly Research.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert