FINANCIEEL.com

Het bezoek van Yellen aan China is ‘cruciaal’ voor de betrokkenheid van de VS en China, zegt de professor

Het bezoek van Yellen aan China is ‘cruciaal’ voor de betrokkenheid van de VS en China, zegt de professor

'Damage control' staat centraal in het bezoek van de Amerikaanse Janet Yellen aan China, zegt professor

Het bezoek van de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen aan China is “cruciaal” om ervoor te zorgen dat beide landen met elkaar blijven praten, zei Eswar Prasad, een professor economie aan de Cornell University.

“Het cruciale element dat wordt belichaamd in het bezoek van Janet Yellen, is dat de twee partijen blijven praten op technisch niveau, maar ook op zeer hoge beleidsniveaus”, vertelde Prasad vrijdag aan CNBC’s “Squawk Box Asia”.

De spanningen tussen de twee landen zijn de afgelopen jaren enorm opgelopen sinds de handelsoorlog tussen de VS en China in 2018 begon tijdens het Trump-tijdperk. Vandaag de dag houden de geopolitieke spanningen aan te midden van beschuldigingen over China’s vermeende spionageballon in het Amerikaanse luchtruim, evenals hun strijd om technische suprematie.

Yellen landde donderdag in Peking voor een vierdaagse reis.

Ze zal vrijdagmiddag premier Li Qiang ontmoeten, na eerdere ontmoetingen met voormalig vice-premier Liu He en ex-gouverneur van de centrale bank Yi Gang, aldus het ministerie van Financiën.

Haar bezoek komt weken na het bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken aan Peking – de eerste ontmoeting op hoog niveau tussen de twee landen na maanden van spanningen.

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen arriveert op 6 juli 2023 op Beijing Capital International Airport in Beijing.

Mark Schiefelbein | Afp |

“Schadebeperking is echt de sleutel”, vertelde Prasad aan CNBC, eraan toevoegend dat Chinese functionarissen anti-Chinese retoriek kunnen behandelen, zolang ze zich niet vertalen in vijandige acties die China zouden kunnen weerhouden van zijn economische ontwikkeling.

“Ambtenaren in China zijn erg op de hoogte van de verkiezingscyclus in de VS en ze erkennen dat met november 2024 al op de loer ligt, er een vooruitzicht is dat anti-Chinese retoriek in Washington nog heter wordt”, zei hij.

“Ik denk dat de hoop is dat ze verdere acties kunnen afweren die zij beschouwen als vijandig tegenover China.”

Amerikaanse investeerders zullen 'heel, heel voorzichtig' zijn met betrekking tot China, zegt strateeg

De houding van de regering-Biden ten opzichte van China was dit jaar “iets minder confronterend”, zei Andy Rothman, investeringsstrateeg bij Matthews Asia, die erop wees dat er in de toekomst betere samenwerking, betrokkenheid en vertrouwen zou kunnen zijn.

“De betrekkingen tussen de VS en China zullen er niet beter op worden… Maar ik denk dat de risico’s van een ongeluk dat uit de hand loopt in een crisis de afgelopen maanden sterk is afgenomen”, zei Rothman vrijdag tegen CNBC.

Gevolgen voor de Chinese economie

De op één na grootste economie ter wereld heeft in het tweede kwartaal een hele reeks tegenvallende economische cijfers gezien, wat de bezorgdheid voedt dat het herstel na Covid mogelijk zwakker is dan verwacht.

Peking heeft erop aangedrongen dat de groei van China nog steeds op schema ligt om de doelstelling van ongeveer 5% te halen, maar de banken van Wall Street hebben hun bbp-prognose voor China naar beneden bijgesteld, daarbij verwijzend naar de komende economische turbulentie.

De Chinese economie bevindt zich op een “gevaarlijk moment”, zei Prasad.

Hij benadrukte dat binnenlandse bronnen van groei, zoals de vastgoedmarkt, infrastructuurinvesteringen en overheidsuitgaven, zijn verzwakt en waarschijnlijk zwak zullen blijven.

“Het temperen van de relatie tussen de VS en China zou zeker helpen in termen van binnenlandse economische activiteit, en in de marge, in ieder geval in termen van helpen voorkomen dat het vertrouwen verder daalt”, voegde de econoom eraan toe.

De twee landen moeten hun geopolitieke en economische kwesties “in compartimenten verdelen” om vooruitgang te boeken in hun relatie”, zei Prasad.

Rothman verwacht niet dat geopolitieke spanningen een “significante impact” zullen hebben op de Chinese economie, en zei dat een door de binnenlandse vraag gedreven economie en een door de consument geleid herstel al aan de gang zijn.

Toch was hij het ermee eens dat Amerikaanse investeerders “heel, heel voorzichtig” zullen blijven met betrekking tot China en dat verbeteringen in de relatie tussen de twee landen tot eind 2024 waarschijnlijk niet zullen worden waargenomen.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert