FINANCIEEL.com

Het besluit van de WHO over aspartaam ​​zou de verkoop van light frisdrank kunnen schaden

Het besluit van de WHO over aspartaam ​​zou de verkoop van light frisdrank kunnen schaden

De Wereldgezondheidsorganisatie bevestigde donderdag haar aanbevolen inname van aspartaam, maar de classificatie van de zoetstof door het bureau als mogelijk kankerverwekkend kan nog steeds lightfrisdrankdrinkers afschrikken en leiden tot nieuwe drankformules.

De consumptie van frisdrank is de afgelopen twee decennia gedaald doordat consumenten zijn overgestapt op het drinken van meer water of het kiezen van dranken met minder suiker. Light frisdranken zijn de afgelopen jaren echter een lichtpuntje geweest voor de categorie.

Hoewel opties met volledige calorieën nog steeds het frisdranksegment domineren, vertegenwoordigen light frisdranken nu meer dan een kwart van de omzet. Coca-Cola’s En PepsiCo’s weddenschappen op suikervrije versies van hun gelijknamige frisdrank hebben voor beide bedrijven hun vruchten afgeworpen. Diet Coke, Coke Zero, Pepsi Zero Sugar en Diet Mountain Dew bevatten allemaal aspartaam.

Op donderdag identificeerde het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek, een agentschap van de WHO, een mogelijk verband tussen aspartaam ​​en een type leverkanker genaamd hepatocellulair carcinoom. WHO-functionarissen zeiden dat meer onderzoek naar de mogelijke verbinding nodig is.

Een aparte instantie, de Joint Expert Committee on Food Additives, zei in zijn eigen rapport dat de aanvaardbare dagelijkse inname van de zoetstof minder dan 40 milligram per kilogram lichaamsgewicht is, waarmee eerdere aanbevelingen opnieuw werden bevestigd. Voor de meeste volwassenen betekent dit dat ze elke dag minder dan negen tot veertien blikjes light frisdrank moeten drinken.

Hoewel de bevindingen over mogelijke verbanden met kanker consumenten misschien niet afschrikken om kleinere hoeveelheden light frisdrank te drinken, zou de aankondiging de verkoop op zijn minst tijdelijk kunnen schaden.

Volgens gegevens van TD Cowen zijn lightfrisdranken minstens 50% populairder bij consumenten met een hoger inkomen dan bij mensen met een lager inkomen. Die consumenten kunnen zich zorgen maken over het rapport van de WHO, schreef TD Cowen-analist Vivien Azer vorige week in een onderzoeksnota.

Het grootste risico voor frisdrankproducenten is hoeveel aandacht de aankondiging trekt. CFRA-analist Garrett Nelson schreef in een notitie van 29 juni dat het nieuws de verkoopvolumes van caloriearme frisdrank zou kunnen schaden als genoeg consumenten de krantenkoppen zien.

Evenzo vertelde Wedbush-analist Gerald Pascarelli aan CNBC dat hij denkt dat het rapport de verkoop in de categorie zou kunnen bereiken. Maar de dip duurt misschien niet lang.

“Deze bedrijven schakelen snel en doen wat nodig is om het momentum voor hun merken vast te houden, en we vermoeden dat ze hetzelfde zullen doen”, zei hij.

Dr. Francesco Branca, hoofd van de afdeling voeding en voedselveiligheid van de WHO, zei dat fabrikanten die aspartaam ​​in hun eten en drinken gebruiken, zouden moeten overwegen om hun producten zonder de zoetstof te maken.

Maar Hugh Johnston, Chief Financial Officer van PepsiCo, vertelde donderdag aan Reuters dat het bedrijf geen plannen heeft om het gebruik van aspartaam ​​te veranderen. Hij voegde eraan toe dat het bedrijf de zoetstof niet in een groot deel van zijn portfolio opneemt.

Aspartaam ​​werd gebruikt in Diet Pepsi tot 2015, toen het bedrijf de formule aanpaste. Na terugslag van klanten bracht PepsiCo het een jaar later terug. Maar de verandering duurde niet lang – de drankengigant schrapte aspartaam ​​in Diet Pepsi in 2020. Het gebruikt het nog steeds in Pepsi Zero Sugar.

Volgens Nelson van CFRA loopt coke een groter risico om de verkoop mis te lopen dan aspartaam. De drankengigant gebruikt de zoetstof momenteel in zowel cola light als cola zero, maar zou deze in de toekomst kunnen vervangen door een andere, zoals stevia.

Toch zei Edward Jones-analist Brittany Quatrochi dat ze geen grote hit verwacht voor de verkoop van light frisdrank.

“Consumenten kunnen ruilen voor een ander suikervrij aanbod, maar dit is niet het eerste soort voedings- of drankproduct dat als kankerverwekkend wordt bestempeld”, zei ze.

Zo classificeerde het IARC rood vlees in 2018 als waarschijnlijk kankerverwekkend.

Makers van light frisdrank maken zich nog niet druk over verloren verkopen. De American Beverage Association, die lobbyt namens Coke, PepsiCo en Keurig Dr Peppervatte de aankondiging van de WHO op als een verdere bevestiging van de veiligheid van de zoetstof.

“Met meer dan 40 jaar wetenschap en deze definitieve conclusie van de WHO kunnen consumenten verder gaan met het vertrouwen dat aspartaam ​​een ​​veilige keuze is, vooral voor mensen die suiker en calorieën in hun dieet willen verminderen”, zei ABA interim-CEO Kevin Keane in een verklaring.

Naast light frisdranken is aspartaam ​​ook te vinden in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, waaronder ontbijtgranen, kauwgom en ijs. Het wordt veel gebruikt als suikervervanger omdat het 200 keer zoeter is, wat betekent dat het in veel lagere concentraties kan worden gebruikt.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert