Het Amerikaanse bbp stijgt met 33,1% in het derde kwartaalrapport en overtreft de verwachtingen

By Jernst van Waal

Na het slechtste kwartaal in de geschiedenis, groeide de Amerikaanse economie in het derde kwartaal in het snelste tempo ooit, toen een land gehavend door een ongekende pandemie zichzelf weer opbouwde, meldde het ministerie van Handel donderdag.

Het bruto binnenlands product van het derde kwartaal, een maatstaf voor de totale geproduceerde goederen en diensten in de periode juli-september, groeide met 33,1% op jaarbasis, volgens de initiële schatting van de afdeling voor de periode.

De winst kwam na een duik van 31,4% in het tweede kwartaal en was beter dan de schatting van 32% van economen die door Dow Jones werden ondervraagd. Het vorige record na de Tweede Wereldoorlog was de burst van 16,7% in het eerste kwartaal van 1950.

De markten reageerden positief op het nieuws, waarbij Wall Street vlak tot licht positief opende.

De toegenomen consumptie en verkochte winsten in bedrijfs- en woninginvesteringen en de export zorgden voor een opleving in het derde kwartaal. Verlagingen van de overheidsuitgaven na het verstrijken van de CARES Act-reddingsfinanciering, afgetrokken van het BBP.

Het krachtige groeitempo kwam nadat regeringen in het hele land grote delen van activiteiten hadden stilgelegd in een poging om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan, die de Wereldgezondheidsorganisatie op 11 maart tot pandemie had uitgeroepen.

Sindsdien zijn ongeveer 228.000 Amerikaanse levens verloren gegaan door het virus, dat bijna 9 miljoen heeft besmet. De economie bevindt zich sinds februari in een technische recessie, toen de groei in het eerste kwartaal met 5% afnam.

Hoewel het nieuws over het derde kwartaal goed was voor de economie van $ 21,2 biljoen, staat de VS voor een moeilijkere weg naarmate het aantal gevallen van coronavirus toeneemt en de zorgen over de gezondheids- en economische gevolgen toenemen. Bijna de helft van de 22 miljoen banen die in maart en april verloren zijn gegaan, blijft onvervuld en het werkloosheidspercentage blijft 7,9%, meer dan het dubbele van het pre-pandemische niveau, aangezien 12,6 miljoen Amerikanen nog steeds zonder werk zitten.

De bekendmaking van het BBP komt slechts vijf dagen voor de verkiezingsdag, die het hoogtepunt vormt van een verhitte strijd tussen president Donald Trump en zijn democratische uitdager, voormalig vicepresident Joe Biden. Trump heeft beloofd een terugkeer naar de sterke groei voorafgaand aan de pandemie, terwijl Biden de zittende Republikeinse partij ervan beschuldigt een bloeiende economie in een greppel te brengen vanwege wanbeheer van het virus.

“Dit zal door beide uiteinden van het politieke spectrum worden aangegrepen als een bewijs van de kracht van het economische herstel na de blokkering of als een vluchtige waarschuwing dat de winst van korte duur kan zijn”, aldus James McCann, senior wereldeconoom bij Aberdeen Standard Investments. “De realiteit is dat de BBP-cijfers aantonen dat de Amerikaanse economie inderdaad sterk herstelde toen de lockdown-maatregelen werden opgeheven.”

De groei in het derde kwartaal kwam te midden van een heropleving van de consumentenactiviteit, die 68% van het bbp uitmaakt. Hoewel het grootste deel van het land in een voorzichtige heropening verkeerde, begonnen het winkelend publiek terug te keren naar de winkels en ging de bar- en restaurantindustrie de eerste lauwe fase van het hervatten van de zaken in ondanks capaciteitsbeperkingen.

De persoonlijke consumptie is met 40,7% gestegen, terwijl de bruto particuliere binnenlandse investeringen met 83% zijn gestegen bij een stijging van 59,3% aan de residentiële kant.

Hoewel het nummer ‘er spectaculair uitziet’, blijft de groei volgens Ian Shepherdson, hoofdeconoom bij Pantheon Macroeconomics, nog steeds 3,5% onder het niveau van eind 2019. Shepherdson verwacht dat het herstel van de consumenten- en bedrijfsinvesteringen, waardoor Q3 in de laatste drie maanden van het jaar “veel minder snel stijgt”.

“Bij afwezigheid van een nieuwe stimulans en nu Covid-infecties zich snel verspreiden, houden we vast aan onze 4% -prognose voor groei in het vierde kwartaal, hoewel de foutenmarge hier op dit moment groot is”, voegde hij eraan toe.

De economische bedrijvigheid was sterk in de vastgoedsector en enquêtes onder consumenten en bedrijfsleiders toonden aan dat het vertrouwen in de toekomst hoog is gebleven ondanks de virusgerelateerde tegenslagen.

Het persoonlijk inkomen daalde fors tijdens het kwartaal doordat de overboekingen van de inspanningen voor coronavirusbestrijding afnamen. Persoonlijke besparingen daalden ook, maar bleven sterk met 15,8%, een daling ten opzichte van het record van 25,7% in Q2.

De maatstaf op jaarbasis geeft aan hoeveel bbp in de loop van een jaar zou groeien in het huidige tempo van dezelfde hefboom een ​​jaar geleden. In termen van ruwe procentuele verandering ten opzichte van een jaar geleden, kromp de economie met 9% in het tweede kwartaal en 2,9% in Q3.