Het aantal aanvragen voor werkloosheid stijgt sinds augustus naar het hoogste wekelijkse totaal

De eerste claims voor een werkloosheidsverzekering zijn vorige week gestegen tot 965.000 te midden van tekenen van een vertraging van het aantal aanwervingen als gevolg van pandemische beperkingen, meldde het Labour Department donderdag.

Het totaal was slechter dan de schattingen van Wall Street van 800.000 en hoger dan het totaal van 784.000 van vorige week.

De markten reageerden weinig op het aantal, aangezien de afname van de economische activiteit naar verwachting zal worden opgevangen met meer stimulansen van Washington. De verkozen president Joe Biden kondigt later donderdag zijn hoop aan op een ander pakket dat waarschijnlijk meer dan $ 1 biljoen zal bedragen.

Futures-prijzen bleven fractionele openingswinsten op Wall Street aangeven.

Toch was het aantal werklozen voor de week die eindigde op 9 januari een ander teken van economische onrust veroorzaakt door beperkingen in de activiteiten gericht op het bestrijden van de pandemie. Het totaal was het hoogste sinds de week van 22 augustus, toen er iets meer dan 1 miljoen claims werden ingediend.

Aanhoudende claims waren ook hoger, met een stijging van 199.000 tot 5,27 miljoen. Dat cijfer loopt een week achter op het wekelijkse schadetotaal en is voor het eerst sinds eind november gestegen.

Ondanks de stijging van de wekelijkse aantallen is het totaal van degenen met een overheidsuitkering sterk gedaald. Dat niveau daalde van 19,2 miljoen vorige week naar 18,4 miljoen. De gegevens lopen twee weken achter op het wekelijkse claimtotaal. De afname was voornamelijk het gevolg van een daling van het aantal aanvragen voor een noodpandemie, hoewel het nog steeds ruim boven de 2,18 miljoen uitkeringen een jaar eerder uitkwam.

De toename van het aantal claims was verspreid over een handvol staten, meestal die met strengere beperkingen voor bedrijven.

Illinois, waar Chicago restaurants heeft ingeperkt, zag volgens niet-aangepaste gegevens een sprong van 51.280. Andere grote winnaars waren Californië, dat zelfs buiten dineren niet toestaat en het aantal claims met 20.587 zag stijgen, een stijging van 13%. New York steeg met 15.559.

Verschillende staten met relatief losse beperkingen zagen echter ook merkbare voordelen. Florida zag zijn claims meer dan verdubbelen tot 50.747, terwijl Texas een stijging van 14.282 zag.

Er zijn de laatste tijd tekenen dat het banenaanbod dat in mei is begonnen, begint af te koelen.

In december daalden de niet-agrarische loonlijsten voor het eerst tijdens het herstel van de dieptepunten op de Covid-markt, met 140.000 terwijl het werkloosheidspercentage op 6,7% bleef.

De Federal Reserve zei woensdag dat zakelijke contacten in de 12 districten van de centrale bank een vermindering van het aantal aanwervingen en moeilijkheden bij het vervullen van posities meldden. Economen zien de economie van 2021 over het algemeen als een traag begin, maar aan kracht winnen naarmate het jaar vordert en het Covid-19-vaccin zich verspreidt.

Plaats een reactie