Gunman doodt 16 in de dodelijkste rampage in de Canadese geschiedenis

By admin

Een schutter, vermomd als politieagent, raasde door de Canadese provincie Nova Scotia, schoot mensen in hun huizen neer en stak vuur aan, waarbij 16 mensen zondag omkwamen bij de dodelijkste aanval in de geschiedenis van het land. Ambtenaren zeiden dat de vermoedelijke schutter ook dood was.

Een van de doden was een politieagent. Verschillende lichamen werden gevonden binnen en buiten één huis in het kleine, landelijke stadje Portapique, ongeveer 100 kilometer ten noorden van Halifax – wat de politie de eerste scène noemde. Ook op andere locaties zijn lichamen gevonden. De autoriteiten geloven dat de schutter zijn eerste slachtoffers mogelijk heeft aangevallen, maar vervolgens willekeurig is aangevallen.

‘S Nachts begon de politie inwoners van de stad te adviseren – die al waren opgesloten vanwege de coronavirus pandemie – om hun deuren te sluiten en in hun kelders te blijven. Ook werden verschillende woningen in de omgeving in brand gestoken.

De politie identificeerde de man waarvan werd aangenomen dat hij de schutter was, als Gabriel Wortman, 51, van wie werd gedacht dat hij parttime in Portapique woonde. De autoriteiten zeiden dat hij op een gegeven moment een politie-uniform droeg en dat zijn auto eruitzag als een cruiseschip van de Royal Canadian Mounted Police.

De politie kondigde voor het eerst aan dat ze Wortman hadden gearresteerd bij een benzinestation in Enfield, buiten Halifax, maar zei later dat hij was overleden. Het was niet duidelijk hoe, en ze legden het niet verder uit.

‘Dit is een van de meest zinloze gewelddaden in de geschiedenis van onze provincie’, zei Stephen McNeil, premier van Nova Scotia.

RCMP-woordvoerder Daniel Brien bevestigde dat naast de verdachte 16 mensen waren gedood. De dode officier werd geïdentificeerd als Constable Heidi Stevenson, een moeder van twee en een 23-jarige veteraan van de strijdmacht. Een andere officier raakte ook gewond.

Massa-opnamen zijn relatief zeldzaam in Canada. Het land heeft zijn wapenbeheersingswetten herzien nadat schutter Marc Lepine in 1989 veertien vrouwen en zichzelf had gedood aan de Ecole Polytechnique-universiteit in Montreal. Vóór de ophef van dit weekend was dat het ergste van het land geweest.

Het is nu illegaal om in Canada te beschikken over een niet-geregistreerd pistool of een ander type snelvuurwapen. Het land heeft ook training, een persoonlijke risicobeoordeling, twee referenties, echtgenotenmelding en strafbladcontroles nodig om een ​​wapen te kopen.

“Als land komen we op momenten als deze bij elkaar om elkaar te steunen. Samen zullen we rouwen met de families van de slachtoffers en hen helpen deze moeilijke tijd door te komen”, zei premier Justin Trudeau in een schriftelijk persbericht.

Hoewel ze van mening waren dat de aanval niet willekeurig was begonnen, zei de politie niet wat het aanvankelijke motief was. Hoofdcommissaris Chris Leather van RCMP zei dat veel van de slachtoffers de schutter niet kenden.

“Het feit dat deze persoon over een uniform en een politieauto beschikte, spreekt er zeker van dat het geen willekeurige handeling is”, zei Leather. Hij voegde eraan toe dat de politie denkt dat hij alleen handelde.

Leather zei dat ze zouden onderzoeken of de aanval iets te maken had met de pandemie van het coronavirus, maar tot dusver is er geen verband gevonden.

Op een gegeven moment was er een uitwisseling van geweerschoten tussen de verdachte en de politie, zei hij.

Zondagmorgen laat waren er een half dozijn politievoertuigen op de plaats van het tankstation waar de verdachte stierf. Gele politieband omringde de benzinepompen en een grote zilverkleurige SUV werd onderzocht.

Cpl. Lisa Croteau, een woordvoerster van de provincie, zei dat de politie zaterdagavond laat werd gebeld over ‘een persoon met vuurwapens’ en dat het onderzoek ‘uitgroeide tot een actief schietonderzoek’.

Christine Mills, een inwoner van het gebied, zei dat het een angstaanjagende nacht was geweest voor de kleine stad, met gewapende agenten die door de straten patrouilleerden. ‘S Morgens vlogen helikopters over het hoofd op zoek naar de verdachte. ‘Het is zenuwslopend omdat je niet weet of iemand zijn verstand heeft verloren en bij je voordeur gaat slaan’, zei ze.

Tom Taggart, een wetgever die het Portapique-gebied in de gemeente Colchester vertegenwoordigt, zei dat de stille gemeenschap is geschokt.

“Dit is gewoon een absoluut prachtige, vredige en rustige gemeenschap en het idee dat dit in onze gemeenschap zou kunnen gebeuren is ongelooflijk”, zei Taggart telefonisch vanuit zijn huis in het nabijgelegen Bass River.

Een Gabriel Wortman wordt vermeld als een tandarts – een persoon die een kunstgebit maakt – in de stad Dartmouth, nabij Halifax, volgens de website van de Denturist Society of Nova Scotia. Een verdachte foto van de RCMP lijkt van dezelfde persoon te zijn als in videobeelden die in 2014 door CTV Atlantic werden geïnterviewd over een kunstgebit.

Mills zei ook dat Wortman lokaal bekend stond als iemand die zijn tijd verdeelde tussen een woning in Halifax en een woning in Portapique.

Taggart zei dat hij Wortman niet goed kende, maar sprak een paar keer met hem toen hij belde over gemeentelijke kwesties.

Taggart beschreef het kennen van Wortmans “mooie grote huis” aan Portapique Beach Road.