FINANCIEEL.com

Groot-Brittannië tekent overeenkomst om zich aan te sluiten bij het Indo-Pacifische handelsblok van £ 12 biljoen

Groot-Brittannië tekent overeenkomst om zich aan te sluiten bij het Indo-Pacifische handelsblok van £ 12 biljoen

Staatssecretaris voor Internationale Handel en voorzitter van de Board of Trade, minister van Vrouwenzaken en Gelijkheid Kemi Badenoch verlaat Downing Street 10.

Toekomstige publicatie | Toekomstige publicatie |

LONDEN – De Britse minister van Handel en Handel, Kemi Badenoch, heeft formeel een verdrag ondertekend waarin de toetreding tot het uitgestrekte Indo-Pacifische CPTPP-blok wordt bevestigd, tot nu toe de grootste post-Brexit-handelsovereenkomst van het land.

Zondag ondertekend in Nieuw-Zeeland, zal de deal nu parlementaire controle krijgen in het VK, terwijl andere CPTPP-landen ook hun eigen wetgevingsproces zullen voltooien. Meer dan 99% van de huidige Britse goederen die naar CPTPP-landen worden geëxporteerd, komen binnenkort in aanmerking voor nultarieven, aldus de Britse regering.

De uitgebreide en progressieve overeenkomst met 11 leden voor het trans-Pacifische partnerschap omvat onder andere Canada, Mexico, Japan, Australië, Vietnam, Singapore en Maleisië. Het VK zou de eerste Europese natie zijn die zich bij het blok zou aansluiten, dat volgens de regering de handel zou ontsluiten naar een regio met een totaal BBP van £ 12 biljoen ($ 15,7 biljoen).

Het valt nog te bezien hoeveel de deal daadwerkelijk ten goede komt aan de groeivooruitzichten van Groot-Brittannië. Volgens de eigen schattingen van de regering zal de deal het binnenlandse bbp op lange termijn met slechts 0,08% verhogen, wat weinig invloed zal hebben om de Europese handelsverliezen als gevolg van de Brexit te compenseren. Het VK heeft de EU officieel verlaten op 31 januari 2020.

Badenoch zei zondag dat Groot-Brittannië zijn status als onafhankelijke handelsnatie gebruikte om zich aan te sluiten bij een “opwindend, groeiend, toekomstgericht handelsblok”.

“[It] zal helpen de Britse economie te laten groeien en voort te bouwen op de honderdduizenden banen die CPTPP-bedrijven al in het hele land ondersteunen, “zei ze in een verklaring. Een op de 100 werknemers in Groot-Brittannië was in dienst van een bedrijf met hoofdkantoor in een CPTPP natie, volgens de regering die gegevens uit 2019 citeert.

Handelsovereenkomsten zoals CPTPP kunnen helpen bij het aanpakken van een polycrisis, zegt Asian Trade Center

Badenoch voegde eraan toe dat de deal “enorme kansen en ongeëvenaarde toegang tot een markt van meer dan 500 miljoen mensen zou openen”.

Het handelspact is voortgekomen uit het inmiddels ter ziele gegane Trans-Pacific Partnership, of TPP, dat zijn oorsprong vond in de Verenigde Staten, maar uit elkaar viel nadat voormalig president Donald Trump de Amerikaanse betrokkenheid had geschrapt.

— Sumathi Bala van CNBC heeft bijgedragen aan dit artikel.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert