Groot-Brittannië stelt plannen op om de crypto-industrie te reguleren in de nasleep van de ineenstorting van FTX

By Jernst van Waal

De Britse premier Rishi Sunak spreekt tijdens een Q&A op Teesside University op 30 januari 2023.

Oli Sjaal | Wpa Pool | Getty Images NieuwsS

Het VK heeft formeel plannen opgesteld om de cryptocurrency-industrie te reguleren, waarbij de regering enkele van de roekeloze zakelijke praktijken wil beteugelen die het afgelopen jaar naar voren zijn gekomen en hebben bijgedragen aan de ondergang van FTX.

In een langverwachte brancheraadpleging die dinsdag is gelanceerd, heeft de regering een aantal maatregelen voorgesteld om de regulering van crypto-activabedrijven in overeenstemming te brengen met die van traditionele financiële bedrijven.

Een van de voorstellen die dinsdag werden onthuld, was een stap die de regels zou versterken die gericht zijn op financiële tussenpersonen en bewaarders die namens klanten crypto opslaan.

Een groot thema dat in 2022 naar voren kwam, was de opkomst van risicovolle leningen tussen meerdere cryptobedrijven en een gebrek aan due diligence bij de tegenpartijen die bij die transacties betrokken waren.

De Britse voorstellen zouden dergelijke activiteiten hardhandig aanpakken, waarbij wordt gestreefd naar een “robuuste wereldprimeur die de regels rond het uitlenen van cryptoactiva versterkt, terwijl de consumentenbescherming en de operationele veerkracht van bedrijven worden verbeterd”, aldus een verklaring die eind dinsdag is gepubliceerd.

De ineenstorting van FTX schudt crypto op zijn grondvesten.  De pijn is misschien nog niet over

“We blijven standvastig in onze toewijding om de economie te laten groeien en technologische verandering en innovatie mogelijk te maken – en dit omvat ook cryptoasset-technologie”, zei Andrew Griffith, economisch secretaris van de Schatkist, in een verklaring.

“Maar we moeten ook consumenten beschermen die deze nieuwe technologie omarmen – zorgen voor robuuste, transparante en eerlijke normen.”

De ineenstorting van FTX heeft de pogingen van wereldwijde regelgevers om de regelgeving-averse crypto-ruimte te beheersen, urgenter gemaakt. De Europese Unie en de VS hebben al eigen voorstellen gedaan om de consumentenbescherming in crypto te verbeteren.

In een toespraak van 2 december zei Griffith dat “recente gebeurtenissen in de cryptomarkt pleiten voor tijdige, duidelijke en effectieve regulering”.

De implosie van FTX, dat naar verluidt geld van klanten gebruikte om risicovolle leningen en transacties te doen, veroorzaakte een kettingreactie van faillissementen voor bedrijven die digitale activa uitleenden met blootstelling aan de cryptogigant, waaronder BlockFi en Genesis Trading van de Digital Currency Group.

De voorstellen die dinsdag zijn onthuld, zouden ook strengere transparantievereisten voor crypto-uitwisselingen afdwingen om ervoor te zorgen dat ze relevante openbaarmakingsdocumenten publiceren en duidelijke toelatingseisen stellen voor het verhandelen van digitale tokens.

Een andere maatregel zou de strikte regels voor crypto-advertenties versoepelen, waardoor bedrijven met een registratie van de Financial Conduct Authority hun eigen promoties kunnen uitgeven terwijl het bredere crypto-regime wordt ingevoerd.

De regelgevende stap komt omdat cryptobedrijven in zowel het VK als daarbuiten de kilte voelen van een diepe neergang die bekend staat als ‘crypto winter’.

Bedrijven zien hun waarderingen door investeerders worden verlaagd na de explosie van FTX en een daling van de cryptoprijzen, terwijl de industrie ook wordt geplaagd door talloze ontslagen. Vorige week schrapte de in Londen gevestigde crypto-uitwisseling Luno 35% van zijn personeelsbestand in een beweging die gevolgen had voor meer dan 330 functies.

Regulering kost tijd. Het zal waarschijnlijk nog jaren duren voordat de maatregelen door het parlement worden goedgekeurd. De Financial Services and Markets Bill, die crypto-activa als gereguleerde producten zou erkennen, is nog steeds bezig met zijn weg door het parlement. De wet heeft tot doel de financiële sector van het land na de Brexit concurrerender te maken.

Desalniettemin is zelfs de simpele vertoning van gezien worden als iemand die actie onderneemt belangrijk, volgens sommige leidinggevenden in de branche.

“Het hebben van een regelgevende routekaart of regelgevende reisrichting zal super handig zijn voor het VK als het gaat om een ​​crypto-hub”, vertelde Julian Sawyer, CEO van het door Standard Chartered gesteunde crypto-bewaringsbedrijf Zodia Custody, dinsdag aan CNBC in een interview .

Sawyer, die voorheen mede-oprichter was van het Britse fintech-bedrijf Starling en internationale expansie leidde voor crypto-uitwisseling Gemini, zei dat het ook belangrijk was om te zorgen voor “algemene afstemming tussen wereldwijde markten in termen van de benadering van digitale activa”.

Hij merkte op dat de Europese Unie voorop loopt met haar Markets in Crypto-Assets-wet, die naar verwachting in 2024 van kracht zal worden.

Bitcoin, dat sinds het begin van 2023 heimelijk met ongeveer 40% is gestegen, handelde woensdag vlak tegen een prijs van $ 23.103.

Wereldwijde ambities voor cryptohubs

Bitcoin voor $ 10.000 - of $ 250.000?  Beleggers zijn scherp verdeeld over 2023

Rishi Sunak, die in oktober 2022 de leiding nam als Britse leider, wordt door marktspelers gezien als een cryptovriendelijke premier, nadat hij eerder had gezegd dat hij “vastbesloten” is om van het VK “de jurisdictie bij uitstek voor crypto- en blockchain-technologie” te maken.

Aangezien Londen na de Brexit lijkt te concurreren met de financiële hubs van de EU, zou crypto een manier kunnen zijn om zijn kansen te vergroten, zeiden insiders uit de industrie eerder.

“Er is een kans om de industrie duidelijkheid te verschaffen en haar in staat te stellen haar rol te spelen bij het vervullen van hun mandaat om bedrijven aan te moedigen om te investeren, te innoveren en banen te creëren in het VK,” Jordan Wain, UK public policy lead bij Chainalysis, vertelde CNBC in november.

De administratie van Sunak zal overleg plegen over plannen om een ​​nieuwe reeks regels op maat van cryptobedrijven in te voeren, met het oog op het sluiten van de raadpleging op 30 april, waarna het meer gedetailleerde regels zal formuleren.

HORLOGE: Is de cryptowinter ontdooid?

Is de cryptowinter ontdooid?