FINANCIEEL.com

Griekse premier waarschuwt voor moeilijke tijden nu de temperaturen stijgen

Griekse premier waarschuwt voor moeilijke tijden nu de temperaturen stijgen

Europa staat voor een nieuwe hittegolf in de komende dagen, waardoor de temperaturen terug naar recordniveaus worden geduwd terwijl een beklemmende “hittekoepel” zich uitbreidt over de zuidelijke helft van het continent.

Het komt kort nadat de planeet de warmste dag registreerde sinds de records eerder deze maand voor de derde keer in slechts vier dagen begonnen. Ook in de VS en China stegen de temperaturen de afgelopen dagen tot boven de 50 graden Celsius.

De verzengende hitte die honderden miljoenen mensen over de hele wereld treft, wordt aangewakkerd door de klimaatcrisis. Wetenschappers zeggen dat de recente golf van hitterecords de toenemende urgentie bevestigt om de uitstoot van broeikasgassen zo snel en zo diep mogelijk terug te dringen.

Een intense en langdurige reeks hittegolven heeft de afgelopen dagen de temperaturen in delen van Griekenland, Oost-Spanje en Sardinië en Sicilië in Zuid-Italië tot boven de 45 graden Celsius gebracht.

Het Europees Centrum voor weersvoorspellingen op middellange termijn (ECMWF) zei op zijn website dat Europa enkele van de heetste temperaturen van de zomer tot nu toe ervaart, omdat een groeiende “hittekoepel” ervoor zorgt dat er zich een warme luchtmassa kan opbouwen.

Een warmtekoepel ontstaat wanneer een hogedrukcirculatie in de atmosfeer werkt als een deksel of een dop, waardoor hete lucht op zijn plaats wordt gehouden en enorme gebieden met zinderende hitte ontstaan.

Toeristen gebruiken paraplu’s om zichzelf te beschermen tegen de zon in het Colosseo-gebied (Colosseum), tijdens de aanhoudende hittegolf in Rome, Italië. Veel plaatsen in Italië hebben opeenvolgende dagen boven de 40C gezien.

Stefano Montesi – Corbis | Getty Images Nieuws |

Onderzoekers van ECMWF zeiden woensdag dat een “iets minder warme luchtmassa uit het noorden” vanaf donderdag voor wat uitstel zou zorgen. “Deze opluchting kan echter van korte duur zijn, aangezien er eind deze week en begin volgende week weer een periode van extreme hitte wordt voorspeld.”

Meteorologen in Italië zeiden vrijdag dat de temperaturen in het midden en zuiden van het land naar verwachting de komende dagen pieken van bijna 40 graden Celsius zullen bereiken, voordat begin volgende week een hete luchtmassa terugkeert, waardoor het kwik opnieuw dicht bij recordniveaus komt.

De afgelopen dagen zijn de temperaturen op de Italiaanse eilanden Sardinië en Sicilië in de richting van het Europese record gekropen.

De hoogste temperatuur die naar verluidt ooit in Europa is geregistreerd, was 48,8 graden Celsius in de buurt van de oude stad Syracuse aan de kust van Sicilië in augustus 2021.

De Italiaanse weernieuwsdienst Meteo.it zei dat de hittegolf van volgende week zou kunnen leiden tot een piek van 47 graden Celsius in het zuiden en op de mediterrane eilanden Sardinië en Sicilië.

De Italiaanse regering heeft woensdag waarschuwingen voor extreme hitte afgegeven voor 23 steden, terwijl de temperaturen in het hele land sissen. Het betekende dat slechts vier van de grote steden van het land niet op rood alarm stonden – dat wordt afgegeven wanneer de hitte zo intens is dat het ministerie van Volksgezondheid het als een risico voor de hele bevolking beschouwt.

‘Absolute waakzaamheid’

In Griekenland zijn de bosbranden geleidelijk afgenomen nadat waterbommenwerpers en versterkingen van Italië, Frankrijk en Israël hulpverleners hebben geholpen bij het bestrijden van branden die deze week grote delen van het bos hadden verwoest.

De temperaturen in het hele land zijn echter gestegen en het kwik zal de komende dagen naar verwachting de 45 graden Celsius bereiken.

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis waarschuwde donderdag dat “de moeilijke tijden duidelijk nog niet voorbij zijn”, geciteerd door Sky News. “We worden geconfronteerd met een nieuwe hittegolf en een mogelijke versterking van de wind… absolute waakzaamheid en absolute paraatheid zijn de komende dagen vereist”, voegde hij eraan toe.

Het Griekse ministerie van Cultuur zei donderdag dat alle archeologische vindplaatsen en monumenten, inclusief de Akropolis, elke middag tot en met zondag zouden sluiten.

Een vrouw loopt met een paraplu op Plaza Mayor tijdens de verkiezingscampagne, terwijl Spanje op 19 juli 2023 in Madrid, Spanje, voor een nieuwe hittegolf staat.

Pablo Blazquez Dominguez | Getty Images Nieuws |

In Spanje, het staatsweerbureau AEMET gezegd extreme hitte zal waarschijnlijk afnemen in het grootste deel van het land tijdens de laatste week van juli, met temperaturen die dalen tot onder het gemiddelde niveau.

Het komt na een golf van temperatuurrecords in het hele land op donderdag, waarbij de luchthaven van Malaga de warmste nacht beleefde sinds de records meer dan 70 jaar geleden begonnen.

De temperatuur op de luchthaven is van de ene op de andere dag niet onder de 31,6 graden Celsius gezakt, AEMET gezegderop wijzend dat dit het vorige record met meer dan 2 graden Celsius overtrof.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert