Grafieken laten zien dat de VS het beter doet dan Europa

By Jernst van Waal

LONDEN – De Verenigde Staten herstellen sneller van de economische schok als gevolg van de coronaviruspandemie dan landen in de Europese Unie.

De enorme hoeveelheid fiscale stimuleringsmaatregelen in de Verenigde Staten is een cruciale motor geweest om ervoor te zorgen dat de grootste economie ter wereld snel weer opduikt. Maar er zijn nog andere redenen waardoor de VS veel sneller kunnen terugkeren naar het niveau van vóór de crisis dan hun tegenhangers in de EU.

Silvia Dall’Angelo, senior econoom bij Federated Hermes, zei in maart tegen CNBC dat een “institutioneel probleem” in de Europese Unie een van de belangrijkste problemen is die het herstel ervan in de weg staan. Als zodanig, zei ze, “zijn er tekenen dat de VS veel sneller zullen herstellen dan de EU.”

Hoewel de Europese landen in juli 2020 de financiële markten verrasten door samen te komen en een EU-breed fiscaal stimuleringsplan goed te keuren, waarbij 750 miljard euro ($ 892 miljard) werd geleend van openbare markten, is dit geld nog niet beschikbaar voor de 27 lidstaten.

Er is een reeks wetgevende goedkeuringen nodig voordat de Europese Commissie, de uitvoerende arm van de EU, daadwerkelijk de markten kan aanboren. Het is te hopen dat dit deze zomer kan gebeuren, maar het Duitse constitutionele hof bracht vorige week nog meer onzekerheid in het proces door de goedkeuring van het programma stop te zetten, wat uiteindelijk de uitbetalingen verder zou kunnen vertragen.

Daarentegen slaagde de Amerikaanse president Joe Biden erin om daarna $ 1,9 biljoen aan fiscale stimuleringsmaatregelen te krijgen minder dan twee maanden in functie.

Groeiverwachtingen

Volgens het Internationaal Monetair Fonds is de VS goed geplaatst, niet alleen om naar terug te keren maar ook om – het pre-pandemische groeipercentage dit jaar te overtreffen.

Maar het is een ander verhaal in de eurozone, die bestaat uit de 19 landen die de euro delen.

Een van de grootste verschillen tussen de VS en het blok is dat de economische tegenslag vorig jaar veel groter was in het eurogebied. Terwijl de Amerikaanse economie met 3,5% kromp, kromp de economie van de eurozone met bijna twee keer zo sterk.

Gezien hoe diep de schok voor hen vorig jaar was, zullen eurolanden natuurlijk meer moeite hebben om te herstellen in 2021. Het bruto binnenlands product (bbp) groeit dit jaar met 4,4%, terwijl de Amerikaanse groei naar verwachting 6,4% zal bereiken.

Vaccinaties

Zsolt Darvas, een senior fellow bij de Brusselse denktank Bruegel, benadrukte CNBC dat de vooruitgang van de vaccinatie tegen Covid in de VS “veel sterker” was in vergelijking met Europa, en dat de Amerikaanse economie daarom waarschijnlijk eerder volledig zou heropenen dan die in Europa. .

De laatste vaccinatiegegevens tonen aan dat ongeveer 50% van de bevolking in de Verenigde Staten ten minste één dosis van een Covid-19-vaccin heeft gekregen. Ondertussen heeft volgens Our World in Data slechts ongeveer 20% van de bevolking in de Europese Unie zijn eerste kans gehad.

Besparingspercentage

Veel mensen in ontwikkelde landen zijn erin geslaagd om meer te sparen sinds de pandemie in vergelijking met voorgaande jaren. Dit komt deels door stimuleringsmaatregelen van de overheid, maar ook doordat de consumentenbestedingen ernstig beperkt zijn gebleven, met niet-essentiële detailhandel, vrijetijdsactiviteiten en reizen voor maanden.

Aan het einde van het derde kwartaal van 2020 bedroeg de gemiddelde persoonlijke spaarquote in de VS 15,7%. Dit was lager dan een piek van 25,8% op het hoogtepunt van de pandemie, maar nog steeds veel hoger dan de gemiddelde spaarquote vóór 2020.

Ondertussen bedroeg de spaarquote van huishoudens in het eurogebied eind september 17,3%, volgens Eurostat. Dit besparingsniveau was lager dan een piek in 2020, maar was ook veel hoger in vergelijking met pre-pandemische niveaus.

Federated Hermes ‘Dall’Angelo zei dat de snellere uitrol van vaccins in de VS consumenten in staat zal stellen hun extra geld eerder uit te geven.

“De veilige heropening van de economie is daarom een ​​voorwaarde om de opgekropte vraag aan te boren en een mogelijke afbouw van voorzorgsbesparingen. In dit opzicht bevindt de VS zich in een veel sterkere positie dan de eurozone”, zei ze tegen CNBC.

Hoewel het onzeker blijft hoe mensen ervoor kiezen om hun extra spaargeld te besteden – of helemaal niet – ‘is ​​de spaarquote in het algemeen structureel hoger in de eurozone dan in de VS, wat betekent dat de ruimte voor een consumptiegolf beperkter is in de eurozone in vergelijking met de VS, “voegde Dall’Angelo toe.

Werkloosheid

Zowel in de VS als in de EU is veel aandacht besteed aan het voorkomen van ontslagen. Dit heeft geleid tot loonsubsidies, werkloosheidsuitkeringen en andere ondersteunende maatregelen.

Als gevolg hiervan is de werkloosheid enigszins onder controle gehouden en bleef het werkloosheidspercentage in beide regio’s onder zijn hoogtepunt tijdens de wereldwijde financiële crisis van 2008.

De verwachting is echter dat het aantal werklozen in de VS sneller zal verbeteren dan in de eurozone, ook al hebben ze vorig jaar vergelijkbare niveaus van werkloosheid meegemaakt. De werkloosheid daalt dit jaar naar 5,8% in de VS, terwijl deze in het eurogebied licht stijgt van 7,9% in 2020 naar 8,7%.

Deskundigen zijn bezorgd dat op het moment dat Europese regeringen hun recente arbeidsmarktvriendelijke beleid opheffen, veel bedrijven insolvent zouden kunnen worden en waarschijnlijk meer werknemers werkloos zullen worden.