Gouverneur van Bank Indonesia met vooruitzichten voor roepia, buitenlandse investeringsstromen

Indonesische roepia merkt op.

Adek Berry | AFP | Getty-afbeeldingen

SINGAPORE – De Indonesische roepia zal naar verwachting verder stijgen ten opzichte van de Amerikaanse dollar, aangezien buitenlandse investeerders dit jaar miljarden terugstorten op de financiële markt van het land, aldus de gouverneur van de Indonesische centrale bank.

De Indonesische valuta is tot dusver dit jaar ongeveer gelijk gebleven ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De roepia verloor in 2020 ongeveer 1,1% ten opzichte van de dollar, toen de economische onzekerheden als gevolg van de Covid-19-pandemie buitenlandse investeerders ertoe brachten opkomende markten te verlaten op zoek naar veiligere investeringen elders.

“Fundamenteel is onze roepia (is) nog steeds ondergewaardeerd, dus er is potentieel dat onze roepia zal worden versterkt en gestabiliseerd”, vertelde Perry Warjiyo, gouverneur van Bank Indonesia, aan CNBC als onderdeel van de berichtgeving over de Davos-agenda van het World Economic Forum.

Gezien onze fundamenteel ondergewaardeerde wisselkoers, het grote renteverschil en andere positieve factoren, blijven we geloven dat de instroom van buitenlandse portefeuilles naar Indonesië zal komen.

Perry Warjiyo

gouverneur van Bank Indonesia

De gouverneur noemde verschillende factoren die de stijging van de roepia zouden kunnen ondersteunen.

Ten eerste zei hij dat de inflatie in Indonesië momenteel “erg laag” is. Een hogere inflatie tast de koopkracht aan en vermindert daardoor de waarde van een valuta.

Warjiyo zei dat een eventuele stijging van de inflatie op zijn vroegst in het vierde kwartaal van dit jaar zal plaatsvinden. Tot die tijd zal de centrale bank het monetaire beleid soepel houden, zei hij.

Bank Indonesia handhaafde tijdens haar laatste vergadering vorige week haar referentierentetarief op een dieptepunt van 3,75%. De centrale bank verhoogde de rente voor het laatst in november 2018.

Een andere factor die de roepia ondersteunt, is een “zeer laag” tekort op de lopende rekening dat naar verwachting dit jaar tussen 1% en 2% van het bruto binnenlands product zal liggen, zei de gouverneur. Een tekort op de lopende rekening ontstaat wanneer er meer goederen, diensten en investeringen een land binnenstromen dan er uitgaan. Als het tekort groot is, verzwakt de valuta doorgaans.

Bovendien kunnen beleggers Indonesische activa “aantrekkelijk” vinden vanwege hun potentieel hogere rendement, waardoor de vraag naar de roepia toeneemt, legde Warjiyo uit. Hij schat dat dit jaar een instroom van ongeveer $ 19,6 miljard aan buitenlandse fondsen naar de Indonesische financiële markt gaat.

“Met onze fundamenteel ondergewaardeerde wisselkoers, grote renteverschillen en andere positieve factoren, blijven we geloven dat de instroom van buitenlandse portefeuilles naar Indonesië zal komen”, zei de gouverneur.

Plaats een reactie