Google steunt de start-up van de voormalige DeepMind-medewerker ‘solar forecasting’

By Jernst van Waal

Een deel van het Stafford Hill-zonne-energieproject verzamelt energie van de zon in Rutland, Vt., Op dinsdag 15 september 2015. Met de voltooiing van het project ontwikkeld door Green Mountain Power, het grootste elektriciteitsbedrijf van Vermont, de stad Rutland beweerde dat het meer zonnecapaciteit heeft, 7,8 megawatt, per hoofd van de bevolking dan enige andere stad in de regio New England.

Wilson Ring | AP

LONDEN – Google steunt een start-up op het gebied van klimaatverandering die is opgericht door een ex-DeepMind-medewerker via zijn filantropische tak, Google.org.

Open Climate Fix, een non-profit laboratorium dat zich richt op het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, maakte dinsdag bekend dat het meer dan £ 500.000 ($ 686.350) heeft gekregen van Google.org’s Impact Challenge on Climate, dat 10 miljoen euro heeft toegezegd voor het financieren van nieuwe groene technologieën.

De start-up met het hoofdkantoor in Londen wil een online voorspellingsdienst voor zonne-energie bouwen voor het VK en Europa.

Het doel van de dienst is het voorspellen van bewolking, die bepaalt hoeveel elektriciteit zonnepanelen kunnen opwekken, door middel van een combinatie van satellietbeelden en nieuwe kunstmatige intelligentiesoftware.

Jack Kelly, de mede-oprichter van Open Climate Fix en een voormalig onderzoeksingenieur bij DeepMind, eigendom van Alphabet, vertelde dinsdag aan CNBC dat het VK momenteel “veel fossiele brandstofgeneratoren moet laten draaien op minder dan hun volledige capaciteit” voor het geval dat ” een grote wolk komt langs en bedekt Cornwall. “

Deze generatoren zijn een stuk minder efficiënt als ze worden uitgeschakeld, zei Kelly.

“Het zou zuiniger en kostenefficiënter zijn om een ​​klein aantal generatoren dichter bij hun maximum te laten werken, maar daarvoor moeten we betere voorspellingen hebben, want daarvoor heb je het systeem met minder hoofdruimte”, voegde hij eraan toe.

Open Climate Fix hoopt dat zijn zonne-voorspellingsdienst betere voorspellingen zal geven aan elektriciteitsnetbeheerders, zodat ze nauwkeurigere voorspellingen kunnen doen.

Kelly zei dat het bedrijf momenteel in gesprek is met National Grid, dat de infrastructuur bezit en exploiteert die elektriciteit levert aan huizen en bedrijven in Groot-Brittannië. National Grid sprak op een bepaald moment ook met DeepMind, maar uiteindelijk leverden de gesprekken niets op en is klimaatverandering bij DeepMind op de agenda gevallen.

De ondernemer voegde eraan toe dat veel oude energiebedrijven niet zo goed zijn in innoveren.

‘Dat is niet hun schuld,’ zei hij. “Ze hebben een erfenis van meer dan 100 jaar (van) het bouwen van grote stukjes fysieke hardware en ze zijn van oudsher geen innovator geweest op het gebied van software en data.”

“We hopen dat door baanbrekend onderzoek en moderne benaderingen voor het bouwen van computersystemen het mogelijk is om de efficiëntie van het elektriciteitssysteem enorm te verbeteren.”

Rowan Barnett, hoofd van Google.org voor EMEA en APAC, zei in een verklaring: “Onder de vele aanmeldingen die we hebben ontvangen voor onze Google.org Impact Challenge on Climate, was de deskundige jury overtuigd door Open Climate Fix’s innovatieve en technologiegedreven nadering.”

“We weten dat kunstmatige intelligentie een transformerende impact kan hebben wanneer ze wordt toegepast op uitdagingen in de klimaatveranderingssector, en we zijn verheugd om dit werk te ondersteunen.”

Kelly zei dat het geld van Google voornamelijk zal worden gebruikt om de omvang van zijn team, dat momenteel uit drie mensen bestaat, uit te breiden.

Google steunde ook een bedrijf genaamd Normative, dat bedrijven helpt bij het automatisch samenstellen van koolstofrapporten, en Dark Matter Labs, dat een financieel platform bouwt om investeringen in stedelijk bosbeheer en -herstel te ondersteunen.

Andere technische giganten, waaronder Microsoft en Amazon, investeren ook zwaar in technologieën die de CO2-uitstoot kunnen verminderen.