Google schrapte meer dan 1.800 banen in Californië, waaronder massagetherapeuten

By Jernst van Waal

Het hoofdkantoor van Google is te zien in Mountain View, Californië, Verenigde Staten op 26 september 2022. (Foto door Tayfun Coskun/Anadolu Agency via Getty Images)

Anadolu Agentschap | Anadolu Agentschap | Getty-afbeeldingen

Google schrapte meer dan 1.800 banen in zijn thuisstaat Californië als onderdeel van de grootste ontslagronde in de geschiedenis van het bedrijf.

Op vrijdag kondigde Google, eigendom van Alphabet, aan dat het 12.000 werknemers zou schrappen, ongeveer 6% van het voltijdse personeelsbestand. Volgens documenten vrijgegeven door de staat en bekeken door CNBC, waren 1.845 posities, of 15% van de bezuinigingen, in Californië.

Het grootste deel van de personeelsvermindering in de staat vond plaats in en rond het hoofdkantoor van het bedrijf in Silicon Valley. In Mountain View, waar Google is gevestigd, zijn ongeveer 1.436 banen geschrapt, terwijl in San Bruno, de thuisbasis van YouTube, 119 banen zijn geschrapt. Palo Alto zag 53 snijwonden.

“Werknemersscheidingen bij de voorzieningen als gevolg van deze actie zullen naar verwachting op 31 maart 2023 ingaan”, staat in de documenten die op 20 januari zijn gedateerd.

Een Google-woordvoerder vertelde CNBC dat de datum in maart te wijten is aan een kennisgevingsperiode die vereist is in Californië. WARN (Worker Adjustment and Retraining Notification Act) dwingt werkgevers om getroffen werknemers en vertegenwoordigers van de staat en lokale vertegenwoordigers ten minste 60 dagen van tevoren schriftelijk op de hoogte te stellen “van elke sluiting van een fabriek of massaal ontslag”.

De eerste aankondiging van Google zei dat het bedrijf Amerikaanse werknemers zou betalen “gedurende de volledige kennisgevingsperiode (minimaal 60 dagen)”.

Meer dan een kwart van de betrokken functies in de Bay Area had “regisseur” of “senior” in de titels. De bezuinigingen omvatten ook 27 interne massagetherapeuten, waarvan 24 in Mountain View en drie in de markten van Los Angeles en Irvine in Zuid-Californië.

In totaal vonden er 177 bezuinigingen plaats in LA, voornamelijk op de Playa Vista-campus van het bedrijf. Er waren 60 bezuinigingen in Irvine.

Alphabet houdt rekening met groeivertraging en recessierisico’s nu de technologiemarkt zich aanpast aan het einde van een langdurige bullmarkt. Tijdens een bedrijfsbrede vergadering op maandag sprak CEO Sundar Pichai over de ontslagen terwijl hij vragen beantwoordde van werknemers die hun zorgen over de toekomst uitten.

“Ik begrijp dat je je zorgen maakt over wat er daarna komt met je werk”, zei Pichai tijdens de bijeenkomst. “Ook erg verdrietig voor het verlies van een aantal echt goede collega’s in het hele bedrijf.”

HORLOGE: Google zou wat voordeel van AI kunnen zien

Google zou wat voordeel van AI kunnen zien, zegt Casey Newton van Platformer