Google breidt vastgoedimperium in Londen uit met aankoop van kantoor ter waarde van $ 1 miljard

By Jernst van Waal

Het Central St Giles-gebouw in Londen.

DavorLovincic | iStock Niet uitgebracht | Getty Images

Google heeft een kleurrijke kantoorruimte in Londen gekocht voor $ 1 miljard, terwijl het wacht op de bouw van zijn zwaar vertraagde Britse hoofdkantoor.

De internetgigant maakte vrijdag bekend dat het het hele Central St. Giles-gebouw, waar het al een aantal verdiepingen beslaat, in het Londense West End heeft gekocht.

“Onze investering in deze opvallende door Renzo Piano ontworpen ontwikkeling vertegenwoordigt ons blijvende vertrouwen in het kantoor als een plaats voor persoonlijke samenwerking en verbinding”, zegt Ronan Harris, vice-president en algemeen directeur van Google UK en Ierland, in een blogpost.

Google is van plan het kantoor de komende jaren op te knappen, zei Harris, eraan toevoegend dat er samenwerkingsruimtes, teampods en overdekte buitenwerkplekken zullen zijn.

Het bedrijf met hoofdkantoor in Mountain View heeft 6.400 medewerkers in het VK en het bedrijf heeft toegezegd de komende jaren voldoende kantoorruimte in het VK te creëren voor 10.000. Het belangrijkste knooppunt bevindt zich in de onlangs gemoderniseerde wijk King’s Cross aan de noordelijke rand van het stadscentrum, waar het verschillende kantoren heeft overgenomen.

Het nieuwe Britse hoofdkantoor, dat zich op een perceel achter het treinstation King’s Cross bevindt, is echter nog in aanbouw. De 11 verdiepingen tellende “groundscraper” is ontworpen door de prestigieuze Heatherwick Studios en Bjarke Ingels Group. De plannen tonen een zwembad van 25 meter, een hardloopparcours van 200 meter op het dak en een grote sporthal met uitzicht over Londen. Het biedt plaats aan maximaal 4.000 Googlers wanneer het is voltooid.

Het nieuwe hoofdkantoor van Google in Londen.

Google

De ontwikkeling loopt echter enkele jaren achter op schema. Google hoopte aanvankelijk in het gebouw te zijn tegen 2016, maar een reeks tegenslagen hebben de verhuisdatum enkele jaren teruggedrongen. De eerste plannen van £ 1 miljard ($ 1,2 miljard) opgesteld door Allford Hall Monaghan Morris werden naar verluidt geschrapt door Google-medeoprichter Larry Page omdat ze “te saai” waren.

Een bron die bekend is met de build, die vanwege het gevoelige karakter van het project niet met naam genoemd wil worden, vertelde CNBC afgelopen april dat Google ernaar streeft om in 2023/2024 aanwezig te zijn, wat een vertraging van bijna een decennium betekent.

Andere Google-gebouwen in de wijk King’s Cross bevinden zich in verschillende stadia van voltooiing. Google verwacht uiteindelijk zo’n 7.000 mensen in het gebied tewerk te stellen.

Elders wordt het DeepMind AI-lab, dat eigendom is van Alphabet, ook geconfronteerd met vertragingen bij een nieuw gebouw van 11 verdiepingen in hetzelfde gebied. DeepMind zou vorig jaar zijn intrek nemen in het gebouw – dat beschikt over een bibliotheek, een collegezaal en een daktuin – maar de bouwwerkzaamheden moeten nog worden afgerond.

Ondertussen is Apple van plan om 1.400 medewerkers van meerdere Apple-kantoren in Londen te verhuizen naar een nieuwe ruimte van 500.000 vierkante meter, die zes verdiepingen zal beslaan van de voormalige kolengestookte elektriciteitscentrale van Battersea (afgebeeld op de voorkant van Pink Floyd’s “Animals”-album ).

Het VK is een van de grootste buitenposten voor Amerikaanse techreuzen. Meta, Twitter en Amazon hebben de afgelopen jaren ook glimmende gebouwen met meerdere verdiepingen in Londen gekocht om hun groeiende legers te huisvesten.

Het coronavirus heeft wereldwijd veel bouwprojecten tot stilstand gebracht en het weelderige hoofdkantoor van bedrijven in Silicon Valley is daarop geen uitzondering. Toen de beperkingen in het VK werden aangescherpt, legden veel bouwbedrijven bouwplaatsen tijdelijk stil en ontsloegen werknemers.