FINANCIEEL.com

Google beperkt de internettoegang tot sommige werknemers om veiligheidsredenen

Google beperkt de internettoegang tot sommige werknemers om veiligheidsredenen

Een man loopt op 25 januari 2023 door Google-kantoren in New York City.

Leonardo Muñoz | Corbis-nieuws |

Google start woensdag een nieuw pilotprogramma waarbij sommige werknemers zich zullen beperken tot internetvrije desktop-pc’s, heeft CNBC vernomen.

Het bedrijf selecteerde oorspronkelijk meer dan 2.500 werknemers om deel te nemen, maar na feedback te hebben ontvangen, heeft het bedrijf de pilot herzien om werknemers in staat te stellen zich af te melden, en om het open te stellen voor vrijwilligers. Het bedrijf zal de internettoegang op de geselecteerde desktops uitschakelen, met uitzondering van interne webgebaseerde tools en Google-websites zoals Google Drive en Gmail. Sommige werknemers die internet nodig hebben om hun werk te doen, krijgen uitzonderingen, stelt het bedrijf in materialen.

Sommige werknemers zullen ook geen root-toegang hebben, wat betekent dat ze geen administratieve opdrachten kunnen uitvoeren of dingen kunnen doen zoals het installeren van software.

Volgens intern materiaal voert Google het programma uit om het risico op cyberaanvallen te verminderen. “Googlers zijn frequente doelwitten van aanvallen”, stelt een interne beschrijving bekeken door CNBC. Als het apparaat van een Google-medewerker wordt gecompromitteerd, hebben de aanvallers mogelijk toegang tot gebruikersgegevens en infrastructuurcode, wat kan leiden tot een groot incident en het vertrouwen van de gebruiker kan ondermijnen, aldus de beschrijving.

Het uitschakelen van de meeste internettoegang zorgt ervoor dat aanvallers niet gemakkelijk willekeurige code op afstand kunnen uitvoeren of gegevens kunnen bemachtigen, legt de beschrijving uit.

Het programma komt op het moment dat bedrijven worden geconfronteerd met steeds geavanceerdere cyberaanvallen. Vorige week zei Microsoft dat Chinese inlichtingendiensten Microsoft-e-mailaccounts van twee dozijn overheidsinstanties, waaronder het ministerie van Buitenlandse Zaken, in de VS en West-Europa hebben gehackt in een “aanzienlijke” inbreuk. Google streeft naar Amerikaanse overheidscontracten sinds de lancering van een divisie voor de publieke sector vorig jaar.

Het komt ook omdat Google, dat een bedrijfsbrede uitrol van verschillende AI-tools voorbereidt, zijn beveiliging probeert te verbeteren. Ook probeert het bedrijf de laatste maanden meer om lekken in te perken.

“Het waarborgen van de veiligheid van onze producten en gebruikers is een van onze topprioriteiten”, zei een woordvoerder van Google in een verklaring per e-mail. “We onderzoeken routinematig manieren om onze interne systemen te versterken tegen kwaadaardige aanvallen.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert