Goldman winst 4Q 2021

By Jernst van Waal

David M. Solomon, voorzitter en CEO van Goldman Sachs, spreekt tijdens de 22e jaarlijkse wereldwijde conferentie van het Milken Institute in Beverly Hills, 29 april 2019

Mike Blake | Reuters

Goldman Sachs boekte een winst voor het vierde kwartaal die de analistenverwachtingen overtrof, aangezien de bedrijfskosten van de bank met 23% stegen ten opzichte van een jaar eerder door hogere lonen voor Wall Street-werknemers en verhoogde reserves voor proceskosten.

Hier zijn de cijfers:

  • Inkomsten: $ 10,81 per aandeel versus $ 11,76 schatting, volgens Refinitiv
  • Inkomsten: $ 12,64 miljard versus $ 12,08 miljard schatting.

Goldman Sachs heeft het de afgelopen twee jaar goed gedaan – een bloeiende periode op de kapitaalmarkten die paste bij het op Wall Street gerichte bedrijfsmodel van de bank.

Hoe zal de bank van CEO David Solomon nu door de volgende fase navigeren?

De vraag komt op het juiste moment, want naar verwachting zullen de gloeiend hete handelsmarkten van het afgelopen jaar in 2022 afkoelen. Vooral de vastrentende handel zal naar verwachting in het vierde kwartaal afnemen.

Dat zal naar verwachting worden gecompenseerd door robuuste inkomsten uit investeringsbankieren te midden van een hoog aantal fusies en SPAC-deals. Analisten zullen Solomon graag vragen hoe de transactiepijplijn er begin 2022 uitziet.

Hoewel de handelsinkomsten na een recordperiode naar verwachting zullen normaliseren, zijn retailbanken de laatste tijd in de gunst bij beleggers gekomen. Dat komt omdat naar verwachting grote bankgenoten zoals Wells Fargo en Bank of America zullen floreren als de rente stijgt.

Goldmans opkomende retailbankactiviteiten leveren nog steeds een relatief kleine bijdrage aan het resultaat, maar analisten zullen willen weten hoe het management verwacht nieuwe kansen in fintech te benutten.

Naast de Marcus-divisie voor consumentenbankieren, met leningen, sparen en een app voor persoonlijke financiën, omvat dit een nieuw aanbod voor bedrijfscashbeheer en Goldman’s inval in cloud computing voor hedgefondsklanten.

De aandelen van Goldman zijn deze maand voor dinsdag minder dan 1% gedaald, na een sprong van 45% vorig jaar.

Vorige week publiceerden JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo allemaal resultaten voor het vierde kwartaal die hoger waren dan de schattingen, maar de aandelen van JPMorgan en Citigroup gingen in de uitverkoop tegen hoger dan verwachte kosten. Bank of America en Morgan Stanley sluiten woensdag de winsten van de grote banken af.

Dit verhaal ontwikkelt zich. Kom terug voor updates.