FINANCIEEL.com

Goldman Sachs ziet voor de rest van het jaar een ‘duidelijk tekort’ aan ijzererts

Goldman Sachs ziet voor de rest van het jaar een ‘duidelijk tekort’ aan ijzererts

Een arbeider giet gesmolten ijzer in een mal in een fabriek die scheepsmotoronderdelen produceert in Huaian, provincie Jiangsu, China.

Reuters

De ijzerertsmarkt kampt de rest van het jaar met een tekort als gevolg van lage voorraden en dalende productie, aldus Goldman Sachs.

“In plaats van dit jaar met een overschot te kampen, zal de ijzerertsmarkt nu een duidelijk tekort verwachten”, aldus Goldman in een recent rapport.

De analisten merkten op dat de omvang van de recente begrotingsuitgaven van Peking een positief teken zouden kunnen zijn van het binnenlandse groeisentiment, dat vaak in verband wordt gebracht met een gezondere bouwsector en op zijn beurt met een grotere vraag naar ijzererts. Het metaal wordt voornamelijk gebruikt om staal te maken, een belangrijk materiaal in bouw- en engineeringprojecten.

Eind oktober zei de centrale regering van China dat zij voor 1 biljoen yuan ($139 miljard) aan extra staatsobligaties zal uitgeven ter ondersteuning van de inspanningen voor de wederopbouw van door rampen getroffen gebieden en om de capaciteiten van het land voor rampenbestrijding te vergroten.

Dat gezegd zijnde blijft Goldman voorzichtig met het toeschrijven van te veel optimisme aan de opleving van de vraag naar staal vanuit de omstreden Chinese vastgoedsector. De Chinese vastgoedcrisis is een van de grootste problemen geweest bij het bereiken van een duurzaam economisch herstel.

Gecompromitteerde voorraden, lage voorraden

Andere oorzaken van het tekort zijn onder meer het lagere aanbod van de toonaangevende ijzerertsproducenten Australië en Brazilië.

De mondiale ijzerertsvoorraad in 2023 is teruggebracht van 1,557 miljard ton naar 1,536 miljard ton, schat Goldman.

“Deze neerwaartse bijstelling weerspiegelt de ondermaatse prestaties van zowel het Australische als het Braziliaanse aanbod in het derde kwartaal”, aldus het rapport.

“Voor Brazilië hebben onze aandelenanalisten deze onderprestatie toegeschreven aan een storing in Vale’s S11D-transportband en een lagere productie in het Zuidelijke Systeem”, voegde het eraan toe.

Stalen rollen worden op een automatische productielijn vervoerd in een werkplaats van Xinyu Iron & Steel Group Co., Ltd. op 8 september 2023 in Xinyu, provincie Jiangxi, China.

VCG |

Dal is eigenaar van ’s werelds grootste ijzerertsmijn, het Serra Norte Mining Complex. Nog maar een paar weken geleden rapporteerde de Braziliaanse mijnbouwgigant een daling van bijna 4% op jaarbasis in zijn ijzerertsproductie in het derde kwartaal als gevolg van het falen van het transportbandsysteem.

Bovendien merkte Goldman op dat de lage ijzerertsvoorraad in China, de derde grootste producent ter wereld, ook zal bijdragen aan het tekort.

“Met het risico van herbevoorrading op land in de aanloop naar Chinees Nieuwjaar en de lage voorraden in de toeleveringsketen als buffer tegen het risico op verstoring van de aanvoer, is het risico op de korte termijn naar boven gericht.”

Het verwachte tekort is een omkering van de eerdere voorspelling van Goldman voor een overschot, waarbij de analisten van de zakenbank hun voorspelling voor de ijzerertsprijs met maar liefst 20% hebben verhoogd.

Goldman verwacht nu dat het jaargemiddelde voor het ijzererts van 62% kwaliteit zal stijgen van $101 per ton naar $117 in 2023. Voor 2024 verwachten analisten een stijging van 22% ten opzichte van hun eerdere voorspelling van $90 per ton naar $110.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert