FINANCIEEL.com

Goldman Sachs verwacht dat de ‘all time high’ vraag naar olie de prijzen zal opdrijven

Goldman Sachs verwacht dat de ‘all time high’ vraag naar olie de prijzen zal opdrijven

Olieopslagtanks staan ​​’s nachts bij de RN-Tuapsinsky-raffinaderij, beheerd door Rosneft Oil Co., in Tuapse, Rusland.

Andrej Rudakov | Bloomberg |

Goldman Sachs verwacht dat een recordvraag op de oliemarkten de prijzen voor ruwe olie op korte termijn zal opdrijven.

“We verwachten behoorlijk grote tekorten in de tweede helft met tekorten van bijna 2 miljoen vaten per dag in het derde kwartaal, aangezien de vraag een recordhoogte bereikt”, zei Daan Struyven, hoofd olieonderzoek van Goldman, maandag tegen CNBC’s “Squawk Box Asia”.

Hij voegde eraan toe dat de bank voorspelt dat Brent-olie zal stijgen van iets meer dan $ 80 per vat nu tot $ 86 per vat tegen het einde van het jaar.

Wereldwijde benchmark Brent-futures werden 0,39% lager verhandeld op $ 80,75 per vat, terwijl de Amerikaanse West Texas Intermediate-futures 0,42% noteerden op $ 76,75 per vat.

‘Verhoogde vraagonzekerheid’

Terwijl Struyven erkende dat de productie van ruwe olie in de VS het afgelopen jaar aanzienlijk is gestegen tot 12,7 miljoen vaten per dag, zei hij dat het groeitempo in de rest van 2023 zal vertragen.

“We verwachten dat de groei van het Amerikaanse ruwe aanbod vanaf hier aanzienlijk zal vertragen tot een sequentieel tempo van slechts 200 vaten per dag”, zei hij, wijzend op de afname van het aantal installaties. Die maatstaf, die het aantal actieve booreilanden weergeeft, wordt gebruikt als indicator voor booractiviteit en toekomstige output.

Goldman Sachs zegt te verwachten dat Brent tegen het einde van het jaar zal stijgen tot $86 per vat

Het aantal boorplatforms in de VS bereikte onlangs het laagste niveau in 16 maanden, een daling van 15% ten opzichte van de piek van eind 2022, aldus een recent Goldman-rapport, daarbij verwijzend naar gegevens van Baker Hughes en Haver.

Vorige week meldde Baker Hughes dat het aantal olieplatforms in de VS met 7 is gedaald tot 530, het laagste aantal sinds maart 2022.

Struyven suggereerde dat het uitblijven van een akkoord na de bijeenkomst van de energieministers van de G20 duidt op “zeer substantiële” onzekerheid over de vraag naar olie op de lange termijn.

De Groep van 20 energieministers kwam afgelopen weekend bijeen in India, maar vertrok zonder een consensus te bereiken over de uitfasering van fossiele brandstoffen, wat de overgang naar schone energie bemoeilijkt.

“Het belangrijkste punt voor beleggers is dat, nu de onzekerheid over de vraag naar olie zo hoog is, beleggers mogelijk een premie nodig hebben om het verhoogde risico van een dergelijke verhoogde vraagonzekerheid te compenseren”, aldus Struyven.

Het Internationaal Energieagentschap voorspelde in juni dat de wereldwijde vraag naar olie op schema ligt om in 2023 met 2,4 miljoen vaten per dag te stijgen, sneller dan de toename van 2,3 miljoen vaten per dag vorig jaar.

Tijdens het weekend had secretaris-generaal van het International Energy Forum, Joseph McMonigle, voorspeld dat zowel India als China in de tweede helft van 2023 2 miljoen vaten per dag aan vraag zullen aantrekken.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert