FINANCIEEL.com

Goldman Sachs verkleint de kans op een Amerikaanse recessie volgend jaar

Goldman Sachs verkleint de kans op een Amerikaanse recessie volgend jaar

Skyline van Lower Manhattan en One World Trade Center in New York City en het Water’s Soul-beeldhouwwerk op 11 juli 2023 in Jersey City, New Jersey. (Foto door Gary Hershorn/Getty Images)

Gary Hershorn| Corbis-nieuws |

Goldman Sachs herzag de kans op een recessie in de VS in de komende 12 maanden naar beneden, en verlaagde de kans van 25% naar 20% op basis van positieve economische activiteit.

De hoofdeconoom van de investeringsbank, Jan Hatzius, citeerde een hele reeks beter dan verwachte economische gegevens in een onderzoeksrapport dat maandag werd vrijgegeven.

“De belangrijkste reden voor onze verlaging is dat de recente gegevens ons vertrouwen hebben versterkt dat om de inflatie tot een acceptabel niveau te brengen geen recessie nodig is”, zei hij.

De hoofdeconoom haalde de veerkrachtige economische activiteit in de VS aan en zei dat de BBP-groei in het tweede kwartaal 2,3% bedroeg. Ook het herstel van het consumentenvertrouwen en de daling van de werkloosheid tot 3,6% in juni versterkten het optimisme van Goldman.

De Amerikaanse economie groeide in het eerste kwartaal met 2% op jaarbasis. Afgelopen donderdag toonden gegevens van het Arbeidsdepartement aan dat de eerste werkloosheidsaanvragen daalden tot 239.000 voor de week die eindigde op 24 juni, ruim onder de schattingen van 264.000 en een daling van 26.000 ten opzichte van de week ervoor.

Goldman Sachs: Ga niet overwogen in aandelen, maar blijf volledig belegd

Er zijn ook “sterke fundamentele redenen” om te verwachten dat de afname van de consumentenprijsstijgingen zal aanhouden nadat de kerninflatie, exclusief voeding en energie, in juni in het laagste tempo steeg sinds februari 2021.

De investeringsbank verwacht echter enige vertraging in de volgende kwartalen als gevolg van een achtereenvolgens tragere groei van het reëel beschikbaar persoonlijk inkomen.

“Maar de versoepeling van de financiële omstandigheden, het herstel van de huizenmarkt en de aanhoudende hausse in de fabrieksbouw suggereren allemaal dat de Amerikaanse economie zal blijven groeien, zij het in een tempo dat onder het trendtempo ligt”, zei Hatzius.

Goldman verwacht nog steeds een verhoging van 25 basispunten van de aanstaande vergadering van de Federal Reserve volgende week, maar Hatzius gelooft dat dit de laatste van de huidige cyclus zou kunnen zijn.

—Michael Bloom van CNBC heeft bijgedragen aan dit rapport.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert