Site pictogram Financieel.com

Goldman Sachs op aandelenmarkten, start-ups en IPO

Beleggers hebben geld in de Indiase aandelenmarkt gestoken, en volgens Goldman Sachs zou het kunnen groeien tot meer dan $ 5 biljoen om binnen drie jaar de op vier na grootste ter wereld te worden.

Indiase start-ups hebben dit jaar tot nu toe $ 10 miljard opgehaald via beursintroducties – meer geld dan in de afgelopen drie jaar is opgehaald, zei de investeringsbank in een rapport van 19 september.

En de pijplijn voor toekomstige openbare noteringen zal naar verwachting de komende twee jaar robuust blijven, aldus analisten van Goldman. Op basis van de analyse van Goldman zouden in de komende 36 maanden mogelijk maar liefst 150 particuliere bedrijven op de aandelenmarkt kunnen noteren.

“We schatten dat er in de komende 2-3 jaar bijna 400 miljard dollar aan marktkapitalisatie kan worden toegevoegd door nieuwe IPO’s”, schreven analisten van Goldman.

Ze legden uit dat de totale aandelenmarktwaarde van India zou kunnen stijgen van $ 3,5 biljoen momenteel tot meer dan $ 5 biljoen in 2024. Dat zal het Zuid-Aziatische land waarschijnlijk het vijfde grootste ter wereld maken qua marktkapitalisatie, en het VK en het Midden-Oosten overtreffen.

Een winkel adverteert op zaterdag 17 juli 2021 voor het gebruik van het digitale betalingssysteem Paytm en de Zomato-app voor voedselbezorging in Mumbai, India.

Dhiraj Singh | Bloomberg | Getty Images

Veel van India’s grootste technologiestart-ups hebben plannen aangekondigd om naar de beurs te gaan, wat volgens sommige investeerders het begin van een nieuw tijdperk voor het hele ecosysteem zal inluiden.

Voedselbezorgbedrijf Zomato werd de eerste van een reeks prominente namen die openbaar werd vermeld. Anderen in de pijplijn zijn betalingsgigant Paytm, ride-hailing start-up Ola en e-commercebedrijf Flipkart.

“Wat we hier echt markeren, is dat hoe opwindend China het afgelopen decennium ook was, toen je dit nieuwe China-verhaal had – dat zeer, zeer winstgevend en succesvol is voor investeerders – we een soort van analoog van dat begin konden zien zal plaatsvinden in India”, vertelde Timothy Moe, co-hoofd van Azië macro-onderzoek bij Goldman maandag aan CNBC’s “Street Signs Asia”. Moe was een van de co-auteurs van het rapport.

De digitale economie van India

Vooruitkijkend denken we dat Indiase aandelenindices de komende 2-3 jaar een grotere vertegenwoordiging van de sectoren van de nieuwe economie kunnen zien naarmate de grote digitale IPO’s in de index worden opgenomen.

Het aantal zogenaamde eenhoorns – start-ups met een waarde van meer dan $ 1 miljard – is de afgelopen jaren in India enorm gestegen. Dat komt door de snelle groei van het internetecosysteem, in combinatie met een betere beschikbaarheid van particulier kapitaal en een gunstig regelgevingsklimaat, zei Goldman.

De bank schatte dat er in India minstens 67 particuliere start-ups zijn die voldoen aan de definitie van een eenhoorn, en dat 27 van hen zeiden dat ze in 2021 de waarde van $ 1 miljard bereikten. De meeste van hen zijn gericht op de digitale economie van India.

Als die zeer gewaardeerde start-ups op de openbare markten, voorspelde Goldman dat het de Indiase kapitaalmarkten en aandelenindexen de komende jaren mogelijk zou kunnen transformeren.

Kapitaalmarktverschuivingen

Volgens de investeringsbank zal het aandeel van India in de wereldwijde beurswaarde naar verwachting stijgen van 2,8% nu naar 3,7% in de komende vijf jaar. Dat is hoger dan Goldman’s voorspelling van een stijging van 40 basispunten in India’s aandeel in het mondiale BBP in de komende vijf jaar.

Thuis zouden Indiase indexen zoals de Nifty een grotere vertegenwoordiging van de zogenaamde nieuwe economiesectoren kunnen zien, aangezien grote floats van internetstart-ups in de index worden opgenomen. Momenteel worden de indexen gedomineerd door financiële aandelen en bedrijven die behoren tot de meer traditionele sectoren zoals energie en informatietechnologie.

Nieuwe economie is een term die verwijst naar snelgroeiende industrieën, die worden ondersteund door de nieuwste technologieën. Ze worden gezien als de drijvende kracht achter de economische groei.

“Het gebrek aan snelgroeiende nieuwe economie/digitale aandelen in de index heeft ertoe geleid dat de inkomsten van India zijn achtergebleven bij de regio, terwijl de internetzware China-index daarentegen de beste inkomsten van het afgelopen decennium heeft opgeleverd”, aldus de analisten. .

Op basis van hun berekeningen verwachten de analisten van Goldman dat segmenten als e-commerce, internet, internetdetailhandel en media meer gewicht zullen krijgen in de indexen, via de sectoren consumentengoederen en communicatiediensten. Andere sectoren, zoals goederen- en softwarediensten, zouden hun gewicht waarschijnlijk zien krimpen, voorspelden de analisten.

“Vooruitkijkend denken we dat Indiase aandelenindices de komende 2-3 jaar een grotere vertegenwoordiging van de sectoren van de nieuwe economie kunnen zien, aangezien de grote digitale IPO’s in de index worden opgenomen”, zei Goldman. “We zien dat de weging van de nieuwe economiesector kan stijgen van de huidige 5% naar 12%.”

Mobiele versie afsluiten